Cursul “Căsătorie fără regrete”. Lecţia IV: Rolul bărbatului

„Barbatii se simt amenintati, traind viata cu femeia moderna” a fost titlul unui articol in ziar. Articolul spunea ca barbatul de astazi are de ales intre a fi acela care cistiga painea ori a fi acela care satisface femeia. Articolul il descria pe barbat ca un infrant in dorinta lui de a depasi starea aceasta de a se lua la intrecere cu femeia si de a fi pe placul femeii moderne, eliberata de incorsetarile unei traditii depasite. In marea majoritate a familiilor noastre, barbatii si-au abdicat rolul si locul in care i-a asezat Dumnezeu, femeia preluind rolul de lider in familie, asumindu-si toate responsabilitatile casnice.

Cum de a ajuns asa barbatul? Ce s-a intimplat? Saptamana aceasta vom studia despre rolul barbatului, asa cum ni-l arata Cuvantul lui Dumnezeu. Daca esti barbat, vreau sa-ti spun ca nu e usor sa fii barbat in ziua de azi. Oricat ar fi de greu, insa, femeile te vor barbat in toata puterea cuvantului.

Ca sa intelegem si sa apreciem rolul barbatului trebuie sa ne ducem la originea tuturor lucrurilor. De-aceea sa incepem cu Genesa1:26. Potrivit textului Dumnezeu i-a incredintat primului om (Adam) stapinirea peste toata creatia Sa. Apoi din Gen.2:8-25 vedem ca barbatul a fost creat primul iar femeia a fost creata din coasta lui, pentru a-i fi un ajutor barbatului. La 1Cor.11:3-12 se spune ca barbatul este capul femeii, in timp ce Hristos este capul barbatului. Aceasta insa nu inseamna ca femeia este o sclava sau una mai inferioara decat barbatul prin creatie. Ambii au fost creati dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu.

Apare intrebarea: de ce Dumnezeu a intocmit aceasta ordine, ca femeia sa ajunga sa fie sub barbat si nu egala cu el in statut? Genesa cap.3 ne ofera raspunsul la aceasta intrebare. Citeste cu atentie intreg capitol. Dumnezeu le-a poruncit lui Adam si Eva sa nu manice din pomul cunostintei binelui si raului, totusi Eva a incalcat prima aceasta porunca si i-a dat lui Adam sa manince din rodul pomului. Ca urmare, Dumnezeu se adreseaza femeii si ii spune: „…şi dorinţele tale se vor ţine după bărbatul tău, iar el va stăpâni peste tine.”. Lui Adam insa Dumnezeu i-a spus: „cu multa truda iti vei scoate hrana din pamant” si „in sudoarea fetei tale sa-ti maninci painea”.

Astfel, dupa caderea in pacat, barbatului i-a revenit rolul de a stapani asupra femeii si responsabilitatea de a munci. Din limba ebraica verbul „a stapani” nu inseamna totalitarism, dar a conduce, a da o directie precisa.

Sa aruncam acum o privire la personajele biblice, parintele Avraam si la sotia sa Saara si sa vedem ce putem invata de la casnicia lor ca sa intelegem mai bine care este rolul barbatului. Cand Dumnezeu i-a promis in Genesa 12 ca el va ajunge tatal multor neamuri, Avraam avea 75 de ani iar Saara 65, si erau fara copiii. In Genesa 15 Dumnezeu isi reinnoieste promisunea fata de Avraam si face un legamant cu el. Romani 4 si Galateni 3 ne spun ca Avraam a crezut pe Domnul si lucrul acesta i-a fost socotit ca neprihanire. Apoi, in Genesa 16, dupa zece ani de la evenimentele din Genesa 12, il gasim pe Avram intr-o mare incurcatura. Sara il indeamna pe Avram sa se culce cu roaba egipteanca pentru ca aceasta sa le nasca un fiu, pentru ca Sara era stearpa. Asa s-a gandit ea sa-L „ajute” pe Dumnezeu sa-si implineasca promisiunea. Ce a facut Avraam la indemnul ei? A ascultat-o pe Saara, gresind astfel inaintea lui Dumnezeu.Este o asemanare in cazurile lui Adam si Avraam. Ambii au ascultat de nevestele lor, si au calcat Cuvantul si porunca lui Dumnezeu. Inseamna aceasta ca barbatul nu trebuie sa asculte de sfaturile sotiei sale? Nicidecum. Dar atunci cind sfaturile femeii contravin Cuvantului lui Dumnezeu sau cand femeia isi asuma rolul de lider in loc sa ramana in rolul de ajutor potrivit sotului ei, atunci barbatul trebuie sa ramana supus lui Hristos si sa asculte doar de El.

Din cele invatate mai sus am vazut ca pamantul a fost blestemat din cauza barbatului. Deoarece a ajuns asa, barbatul are nevoie de ocupatie, de-aceea Dumnezeu i-a dat grija intretinerii familiei. Vom studia, deci, ce spune Dumnezeu despre responsabilitatea barbatului cu privire la munca.

  • Exodul 34:21: „Sase zile sa lucrezi si in ziua a saptea sa te odihnesti.”
  • 1Tim.5:8: „Dacă nu poartă cineva grijă de ai lui, şi mai ales de cei din casa lui, s-a lepădat de credinţă şi este mai rău decât un necredincios.”
  • 2Tes.3:7-12: Lucreaza si se osteneste; munceste zi si noapte; sa nu fie povara nimanui; traieste in oranduiala.

Textul principal pe care il vom studia cu privire la rolul barbatului in casatorie se afla la Efeseni 5. Sa facem o observare a acestui capitol si sa scriem intr-o lista toate lucrurile legate de barbat:

  • „…bărbatul este capul nevestei, după cum şi Hristos este Capul Bisericii” (v.23).
  • „Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele cum a iubit şi Hristos Biserica şi S-a dat pe Sine pentru ea(v.25)
  • „Tot aşa trebuie să-şi iubească şi bărbaţii nevestele, ca pe trupurile lor. Cine îşi iubeşte nevasta se iubeşte pe sine însuşi.” (v.28)
  • „…fiecare din voi să-şi iubească nevasta ca pe sine” (v.33)

Sa studiem intelesul urmatoarelor cuvinte din textul de mai sus:

a iubi – (in greaca verbul este la timpul prezent. Timpul prezent in greaca arata ca actiunea verbului se va repeta in fiecare zi si nu se va petrece doar o singura data. Apoi verbul este la timpul imperativ si este deci o porunca, nu o sugestie. Verbul este la diateza activa, adica subiectul (barbatul) face lucrarea. Verbul este „agapao” si inseamna dragostea neconditionata);

a hrani – are intelesul de a ingriji un copil pina ajunge matur. Verbul inseamna a te ingriji de cineva, a hrani pe cineva care este carne din carnea ta;

a ingriji – are intelesul primar de a tine de cald (dupa cum pasarile tin de cald puilor lor). In inteles metaforic inseamna a ingriji cu o dragoste atenta (asa cum o doica se ingrijeste de copiii ei, acelasi cuvant este folosit la 1Tes.2:7).

Potrivit celor de mai sus, scrie-ti cum trebuie sa-si iubeasca sotul sotia. Culege tot ce poti din comparatia pe care o face Pavel asemanand dragostea sotului fata de sotie cu dragostea Domnului Isus fata de Biserica Sa. Fii te rog practic in raspunsul tau. Vreau sa-ti dau numai un exemplu de raspuns la intrebarea de mai sus: „Daca un barbat trebuie sa-si iubeasca sotia chiar daca are „pete si sbircituri”, el nu va ride niciodata de ea facand haz de felul cum arata (grasa, slaba, etc.), sau nu-i va ironiza defectele fizice”. Ca sa te ajut in raspunsul tau vreau sa-ti spun ca exista o deosebire intre rolul barbatului si responsabilitatile barbatului. Rolul barbatului este sa fie capul nevestei. Raspunderile lui sint sa-si iubeasca nevasta ca si Domnul Isus Biserica Sa.

  1. In Efeseni cap.5 i se spune barbatului cand sa-si iubeasca si cand nu? De ce?
  2. Daca ar trebui sa explici unei alte persoane ce inseamna ca barbatul „sa-si ingrijeasca si sa-si hraneasca” nevasta, ce i-ai spune?
  3. Daca esti barbat casatorit, enumera cel putin 5 exemple in care i-ti hranesti si ingrijesti nevasta.

Acum sa citim Coloseni 3:19: „Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele şi nu ţineţi necaz pe ele”. Cuvantul „a tine necaz” are intelesul de a amari pe cineva, de a-l irita prin felul tau de comportare, (de ex. in Exod 1:14 cuvantul este tradus: „le-a facut viata amara”; in Estera 4:1 cuvantul este tradus „strigate amare”).

Sa ne intoarcem din nou la 1Petru 3:7 si sa ne reamintim porunca pe care o da Domnul barbatilor: „Bărbaţilor, purtaţi-vă şi voi, la rândul vostru, cu înţelepciune cu nevestele voastre, dând cinste femeii ca unui vas mai slab, ca unele care vor moşteni împreună cu voi harul vieţii, ca să nu fie împiedicate rugăciunile voastre”. Deoarece trebuie sa te porti „cu intelepciune cu nevasta-ta fara sa tii necaz” pe ea, fara sa te porti cu asprime, ce trebuie sa faci, luind in considerare porunca de mai sus? Cum trebuie sotul sa-si iubeasca sotia? Roaga-te si mediteaza asupra comportarii tale si al felului in care te vei purta in lumina Scripturii. Scrie-ti in caiet ce actiuni specifice vei lua ca sa implinesti porunca lui Dumnezeu.

In Efeseni 5:25 Domnul porunceste ca barbatul sa-si iubeasca sotia dupa cum Hristos si-a iubit Biserica. Felul de comportare al barbatilor este poate singura Biblie pe care unii oameni o vor citi vreodata. Casatorit sau nu, tu vei arata lumii prin caracterul si felul tau de viata caracterul si lucrarea Domnului Isus. Cuvantul porunceste sotiei sa se supuna sotului, iar barbatului sa se supuna lui Hristos. Poate ca astepti ca sotia ta sa ti se supuna, dar in acelasi timp tu nu te supui lui Hristos? Fiecare va raspunde pentru indeplinirea rolului sau.

Acum haide sa scriem tot ce am invatat din lectia de azi intr-un tabel, intitulat Rolul si raspunderile Barbatului.

Caracter si atitudini

Raspunderi de sot

Raspunderi de intretine familia

Raspunderi de tata

Gensa 1,2

1. -Stapanire peste creatie; -crestere, inmultire;

2. Creat primul;

3. Primeste porunci de la Dumnezeu;

Efeseni 5

4. Este capul nevestei;

5. Hristos este capul barbatului;

Episcop: Fara prihana (sau vorbit de bine);  barbatul unei singure neveste; cumpatat (sau echilibrat); intelept; vrednic de cinste (sau om respectabil); primitor de oaspeti; in stare sa invete pe altii; sa nu fie betiv; sa nu fie bataus; sa nu fie doritor de castig marsav; sa fie bland; sa nu fie gilcevitor (sau certaret); sa nu fie iubitor de bani; sa-si administreze bine casa; sa-si tina copiii in supunere cu toata cuviinta; sa nu fie intors la Dumnezeu de curand; sa aiba o buna marturie din partea celor de afara; econom al lui Dumnezeu; nu incapatanat; nemanios; nededat la vin; drept; sfant; infrinat; sa se tina de Cuvantul adevarat; sa fie in stare sa sfatuiasca in invatatura sanatoasa; sa infrunte pe protivnici.

Presbiter: Fara prihana; barbat al unei singure femei; avand copiii credinciosi, care sa nu fie invinuiti de destrabalare sau neascultare; sa fie treji; vrednici de cinste; cumpatati; sanatosi in credinta, dragoste si rabdare; sa se departeze de cei ce aduc dezbinari; sa se fereasca de intrebarile nebune, de insirarile de neamuri, de certuri si de ciorovaieli privitor la Lege.

Diacon: Cinstit; nu cu doua feţe; nu bautori de mult vin; nu doritori de castig marsav; pastratori ai tainei credintei intr-un cuget curat; fara prihana; sa fie cercetati mai intai; barbati ale unei singure neveste; sa stie sa-si carmuiasca bine copiii si casele lor.

Tinerii: Sa fie cumpatati; pilde in fapte bune; curati si vrednici in invatatura; sa aiba o vorbire sanatoasa si fara cusur.

Robii (sau angajatii): sa fie supusi stapanilor si dregatorilor; sa-i asculte si sa fie gata sa faca orice lucru bun; sa nu vorbeasca de rau pe nimeni; sa nu fie certareti; cumpatati; plini de blindeta fata de tori oamenii; intai in fapte bune.

Efeseni 5

1. Iubiti-va nevestele, cum Hristos biserica;

2. Sa-si iubeasca nevasta ca pe trupul sau, ca pe sine insusi;

3. Se va lipi de nevasta sa

1Petru3:7

4. Purtati-va cu intelepciune cu nevestele voastre;

5. Dand cinste femeii ca unui vas mai slab;

Coloseni 3:19

6. Iubiţi-vă nevestele şi nu ţineţi necaz pe ele;



Efeseni 5

1. Hraneste si ingrijeste;

La urmatoarea lectie vom invata despre femeia model si barbatul model.

Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele şi nu ţineţi necaz pe ele