Cursul “Căsătorie fără regrete”. Lecţia III: Despre supunerea femeii

Studiul de astăzi te va învăţa cum să răspunzi la întrebări ce se ivesc în urma subiectului despre „supunere”. Nu uita sa-L rogipe Dumnezeu, inainte ca sa incepi studiul, sa-ti descopere adevarurile divine din Cuvantul Sau. Azi vom studia un text din cartea Tit care ţine cheia viitorului familiilor noastre. Unele dintre cele mai frecvente întrebări pe care femeile le pun despre supunere sînt: „Cum trebuie să mă supun?”, „Trebuie să mă supun chiar dacă soţul este necredincios?”, „Este nevoie să mă supun dacă soţul nu ascultă de Dumnezeu?”, „Mă supun soţului chiar dacă ceea ce-mi cere este împotriva Cuvîntului?”. Pentru a putea avea un răspuns la aceste întrebări trebuie să cercetăm ce spune Cuvîntul Domnului şi să-l studiem cu amănunţime.

Să începem lecţia de astăzi cu 1Petru2:18-3:6, identificînd cuvintele şi frazele-cheie şi făcînd o listă cu ele:

  • Slugilor: Fiţi supuse stăpînilor vostri cu toata frica, nu numai celor ce sunt buni si blinzi, ci si celor ce sunt greu de multumit (1Pet.2:18); Daca suferiti cu rabdare cand ati facut bine, lucrul acesta este placut lui Dumnezeu (v.20), la aceasta ati fost chemati si Hristos v-a lasat o pilda ca sa calcati pe urmele Lui (v.21); voi erati ca niste oi ratacite, dar acum v-ati intors la Pastorul si Episcopul sufletelor voastre (v.25).
  • Nevestelor: Fiti supuse si voi barbatilor vostri astfel, pentru ca daca unii nu asculta Cuvantul sa fie castigati fara cuvant prin purtarea nevestelor lor, atunci cand va vor vedea felul vostru de viata curat si in temere (1Petru1:1-2); podoaba voastra sa nu fie podoaba de afara care sta in impletitura parului, in purtarea de scule de aur sau in imbracarea hainelor ci sa fie omul ascuns al inimii, in curatia neperitoare a unui duh blind si linistit, care este de mare pret inaintea lui Dumnezu (v.4); astfel se impodobeau sfintele femei care nadajduia in Domnul si erau supuse barbatilor lor, ca Saara, care asculta pe Avraam si il numea „domnul ei”; fiicele ei v-ati facut voi daca faceti binele fara sa va temeti de ceva (v.5).
  • Hristos: A suferit pentru voi si v-a lasat o pilda ca sa calcati pe urmele Lui (1Petru2:21); El n-a facut pacat si in gura Lui nu s-a gasit viclesug (v.22); cand era batjocorit nu raspundea cu batjocuri, cand era chinuit nu ameninta ci se supunea dreptului Judecator (v.23),; El e Pastorul si Episcopul sufletelor noastre (v.25).

Atunci cand Apostolul Petru spune „tot astfel nevestelor fiti supuse barbatilor vostri” el face o concluzie aratand la ceea ce a spus mai sus, si anume la slugi si la Domnul Isus Hristos. De-asemenea notam ca femeia, a carei sot nu asculta de Cuvant, trebuie sa il castige „fara cuvant si prin purtare curata si fara temere”. Apoi observati ce frumoasa pilda ne-a dat Domnul Isus ca sa calcam pe urmele Lui. Atunci cand trecea prin suferinte El nu raspundea cu batjocora, nu ameninta..dar „se supunea dreptului Judecator”. Ce fel de atitudine trebuie sa luam noi atunci cand trecem prin situatii dificile in casnicie?

Acum sa citim textul de la Tit 2:3-5, facand o lista cu toate instructiunile lasate de apostul Pavel pentru femeile in varsta:

  • Trebuie sa aiba o purtare cuviincioasa, sa nu fie nici clevetitoare, nici dedate la vin, sa invete pe altii ce este bine, sa invete pe femeile tinere sa-si iubeasca barbatii si copiii, sa fie cumpatate, cu viata curata, sa-si vada de treburile casei, sa fie bune, supuse barbatilor lor, pentru ca sa nu se vorbeasca de rau Cuvantul lui Dumnezeu.

Iar acum sa adaugam tot ceea ce am invatat la lectia de azi in Tabelul ROLUL FEMEII. Iti propun sa-ti scrii in caietul tau de studiu tot ceea ce ti-a vorbit Domnul prin aceasta lectie.

La lectia viitoare vom studia despre rolul barbatului.