Cursul “Căsătorie fără regrete”. Lecţia II: Rolul Femeii

Drag prieten, îmi pare rău să-ţi spun că, deşi există un rol pentru fiecare în familie, există şi un plan al celui rău, care ar vrea să desfiinţeze diferenţele dintre aceste roluri. Această filozofie păgînă vrea să-şi impună punctul ei de vedere ca nimeni să nu mai ştie  care îi este rolul şi astfel să aducă haosul în familie.

În următoarele lecţii vom studia ce ne spune Dumnezeu despre rolul femeii. Şi pentru că studiul nostru începe cu Biblia, ne vom limita la cele spuse de ea.

Ce este rolul? Rolul este un model sau un exemplu prescris de comportare care delimitează o anumită linie de conduită sau slujbă. În timp ce studiem rolul  femeilor, scopul nostru este de a descoperi modelul sau exemplu de comportare pe care Dumnezeu îl arată femeii atunci cînd ea devine soţie sau mamă. Îţi sugerez să faci în caietul tău de studiu un tabel intitulat ROLUL FEMEII, împărţit în patru coloane: Caracter şi Atitudini, Răspunderi ca soţie, Răspunderi ca gospodină şi Răspunderi ca mamă. Pe parcursul întregului curs vom face însemnări în acest tabel. Dacă ai trecut Lecţia I (Bărbat şi Femeie) transcrie-ţi în tabelul ROLUL FEMEII tot ce ai învăţat despre Femeie.

După ce primii oameni, Adam şi Eva, au păcătuit Dumnezeu le-a dat mai multe porunci necesare pentru noua poziţie în rolul de bărbat sau femeie. Citeşte cu atenţie textul de mai jos, şi vezi ce vrea Dumnezeu să spună femeii:

„Femeii i-a zis: „Voi mări foarte mult suferinţa şi însărcinarea ta; cu durere vei naşte copii, şi dorinţele tale se vor ţine după bărbatul tău, iar el va stăpâni peste tine.(Gen.3:16).

Definiţia cuvîntului „dorinţă” este: dorinţă fierbinte sau a se întinde după. Rădăcina cuvîntului înseamnă „a da peste” (de ex. o apă care dă peste maluri).

Cum îţi explici acum propoziţia „dorinţele tale se vor ţine după bărbatul tău, iar el va stăpâni peste tine.”? De ce crezi că Dumnezeu i-a spus Evei acest lucru după căderea în păcat?

În 1 Timotei 2:9-15 găsim o trimitere cu privire la Adam şi Eva. Deoarece trimiterea ne dă învăţături adresate femeilor să scriem mai jos ce învăţăm din aceste pasaje:

  • Atunci cînd se roagă: „să fie îmbrăcate în chip cuviincios, cu ruşine şi sfială; nu cu împletituri de păr, nici cu aur, nici cu mărgăritare, nici cu haine scumpe…ci cu fapte bune, cum se cuvine femeilor care spun că sunt evlavioase.”
  • Atunci cînd primeşte învaţătură: s-o facă „în tăcere şi cu toată supunerea”.
  • Nu îi este permis să dea învăţătură: „Femeii nu-i dau voie să înveţe pe alţii, nici să se ridice mai presus de bărbat, ci să stea în tăcere…Şi nu Adam a fost amăgit; ci femeia, fiind amăgită, s-a făcut vinovată de călcarea poruncii.”

Următorul text pe care îl vom studia este de la Efeseni 5:22-23. În timp ce citeşti textul notează cuvintele-cheie şi frazele-cheie şi apoi formează liste cu cele găsite:

  • Despre Neveste: Fiţi supuse bărbaţilor voştri ca Domnului (v.22); bărbatul este capul nevestei (v.23); să fie supuse bărbaţilor lor în toate lucrurile, după cum Biserica este supusă lui Hristos (v.24); să fie iubite de bărbaţii lor (v.25,28,30); va fi un singur trup cu bărbatul ei (v.31); să se teamă de bărbat (v.33).
  • Despre Bărbaţi: Să-şi iubească nevestele lor cum a iubit Hristos Biserica (v.25), ca pe trupurile lor (v.28), ca pe sine însuşi (v.28), prin hrănire, prin îngrijire (v.29), ca pe sine (v.33); va lăsa pe tatăl său şi pe mamă-sa şi se va lipi de nevastă-sa şi vor fi un singur trup (v.31).
  • Despre Hristos: Nevestele supuse bărbaţilor ca Domnului (v.22); este capul Bisericii, Mîntuitorul trupului (v.23), Biserica este supusă lui Hristos (v.24); a iubit Biserica (v.25); S-a dat pe Sine pentru ea (v.25): ca s-o sfinţească, s-o curăţească prin Cuvînt (v.26); Înfăţişează Biserica înaintea Lui (v.27): slăvită, fără pată şi fără zbîrcitură, sfîntă şi fără prihană (v.29); hrăneşte şi îngrijeşte Biserica (v.29), pentruc ă sunt mădulare ale trupului Lui (v.30).

Ca să înţelegi ce vrea să spună Dumnezeu femeii în Efeseni cap.5:22,33 iată înţelesul următoarelor cuvinte:

a. a se supune (Efes.5:22) – înseamnă a asculta, în sensul de a răspunde în ascultare faţă de rangul superior. Coloseni 3:18 spune „nevestelor, fiţi supuse bărbaţilor voştri, cum se cuvine, în Domnul”. Cuvîntul „supuse” este acelaşi cuvînt folosit şi în textul Efeseni 5:22 iar cuvîntul „cum se cuvine” înseamnă a da ce datorezi unei persoane.

b. a se teme (Efes.5:33) – înseamnă un respect pe care îl are soţia pentru bărbat, o reverenţă la adresa lui.

Acum să scriem tot ce am învăţat azi în tabelul ROLUL FEMEII.

Caracter şi atitudini Răspunderi ca soţie Răspunderi ca gospodină Răspunderi ca mamă
1. Este un vas mai slab. (1Petru 3:7);

2. Capul femeii este bărbatul (1Cor.11:3);

3. A fost creată de Dumnezeu din coasta bărbatului (Gen.2:22);

4. Să se roage îmbrăcată cu sfială şi ruşine…(1Tim.2:9);

5. Dorinţele i se vor ţinea după bărbatul ei (Gen.3:16).

6. Podoaba voastra sa nu fie podoaba de afara care sta in impletitura parului, in purtarea de scule de aur sau in imbracarea hainelor ci sa fie omul ascuns al inimii, in curatia neperitoare a unui duh blind si linistit, care este de mare pret inaintea lui Dumnezu (1Petru1:4)

6. Cele care nadajduiesc in Domnul.

7. Este mai de pret decat margaritarele

8. Ea isi intinde mina catre cel nenorocit, isi intinde bratul catre cel lipsit

9. Este imbracata cu tarie si slava, si rade de ziua de maine

10. Ea deschide gura cu intelepciune, si invataturi placute ii sunt pe limba

11. Femeia care se teme de Domnul va fi laudata.

1. Chemată să fie ajutor potrivit bărbatului (Gen.2:18, Gen.3:16);

2. Este slava bărbatului ei (1 Cor.11:7);

3. Să înveţe în tăcere cu toată supunerea (1Tim.2:11);

4. Să fie supusă bărbatului ca Domnului: în toate lucrurile, după cum Biserica este supusă lui Hristos (Efes.5:22);

5. Se va lipi de bărbat (Efes.5:31);

6. Să se teamă de bărbat (Efes.5:33).

7. Astfel se impodobeau sfintele femei care nadajduia in Domnul si erau supuse barbatilor lor, ca Saara, care asculta pe Avraam si il numea „domnul ei”; fiicele ei v-ati facut voi daca faceti binele fara sa va temeti de ceva (1Petru1:5).

8. Fiti supuse si voi barbatilor vostri astfel, pentru ca daca unii nu asculta Cuvantul sa fie castigati fara cuvant prin purtarea nevestelor lor, atunci cand va vor vedea felul vostru de viata curat si in temere (1Petru1:1-2)

9. Trebuie sa aibe o purtare cuviincioasa, sa nu fie nici clevetitoare, nici dedate la vin, sa invete pe altii ce este bine, sa invete pe femeile tinere sa-si iubeasca barbatii si copiii, sa fie cumpatate, cu viata curata, sa-si vada de treburile casei, sa fie bune, supuse barbatilor lor, pentru ca sa nu se vorbeasca de rau Cuvantul lui Dumnezeu (Tit2:3-5).

10. Inima barbatului se increde in ea

11. Ea ii face bine barbatului, si nu rau, in toate zilele vietii sale

12. Barbatul ei este bine vazut la porti, cand sade cu batranii tarii

1. Nu duce lipsa de venituri

2. Lucreaza cu maini harnice

3. Este ca o corabie de negot, de departe isi aduce painea

4. Se scoala cand este inca noapte, da hrana casei sale, imparte lucrul de peste zi slujnicilor sale

5. Se gandeste la un ogor si il cumpara; din rodul muncii ei sadeste o vie

6. Ea isi incinge mainile cu putere si isi oteleste bratele

7. Lumina ei nu se stinge noaptea, munca ii merge bine

8. Ea pune mina pe furca si degetele ei tin fusul

9. Nu se teme de zapada pentru casa ei, caici casa ei este imbracata cu carmiziu

10. Ea isi face invelitori

12.Ea face camasi si le vinde, si da cingatori negustorului

13. Ea vegheaza asupra celor ce se peterc in casa ei, si nu mananca paine lenevirii

1. Fiii ei se scoala si o numesc fericita; barbatul ei se scoala si-i aduce laude zicand: „Multe fete au o purtare cinstita, dar tu le intreci pe toate”.

La următoarea lecţie vom învăţa mai multe despre supunerea femeii.