Cum să cunoști o persoană din cerc social diferit dacă refuzi să stai la întâlnire?

Întrebare: 

Sunt de acord cu sfatul Dvs în ce privește întîlnirile, însă el este aplicabil doar pentru tinerii care au tangență într-un anumit cerc social, de ex. aceeași biserică, club taekwon-do, etc. Însă dacă tinerii nu au un cerc social comun? Ambii sunt din biserici diferite. Nu se cunosc absolut de loc, nici nu știu cum îi cheamă. Băiatului i-a plăcut de o soră. Atunci cum trebuie să procedeze? Începe sa frecventeze mai des biserica ei pentru a găsi motive de a discuta mai des? Se schimbă cu membria? Sau se duce direct, fără ca ea să-l știe și îi propune căsătorie? Într-adevăr, și așa situații am auzit, cazuri cînd un frate a văzut o soră, a aflat că e creștină și i-a propus căsătorie. Dar, cu părere de rău (sau de bine, nu știu), cazurile acestea din cîte eu știu sunt de prin anii ’90. Însă fără a cunoaște băiatul, nu știu cîte fete ar spune „da”. Oricum, din ceea ce spuneți Dvs, presupune din start un cerc social unde vezi persoana cum se comportă în diferite situații. Însă în lipsa acestui cerc social, cred că nu e aplicabilă această învățătură. Poate doar 1% din fete ar spune „da” unui tînăr pe care nu-l cunoaște. Și toate acestea vi le spun deoarece multe biserici baptiste deja sunt cam pustii, mai ales dacă vorbim de cele din afara Chișinăului, fără prea mulți tineri. Și în acest context, înțeleg de ce tinerii recurg la această metodă, chiar dacă nu are suport biblic. Sincer, aș vrea să știu părerea Dvs vizavi de cele spuse. Vă adresez această întrebare cu tot respectul.

Dacă ai ajuns să o vezi undeva pe fata respectivă, deja cercurile voastre sociale s-au intersectat. Dacă nu ești sigur că o cunoști de ajuns, nu va fi nimic rău să mai mergi în acel cerc social ca să o observi dintr-o parte. Unuia din ucenicii mei i-a plăcut de o fată care preda la școala de computere „Scriptehinfo”. De fapt, ei nici nu erau din așa cercuri sociale diferite, căci ambii erau în aceeași lucrare, doar că în echipe diferite. El a luat cursuri de computer și așa, fiind elev, a reușit să vadă cum se poartă ea nu doar cu el, ci cu toți oamenii și văzând frumusețea caracterului ei, când a avut toată convingerea că este fata pe care și-o dorește de soție și că este cea pe care i-a pregătit-o Dumnezeu, a cerut-o în căsătorie. Aceasta a fost unica lor întâlnire – atunci când a cerut-o în căsătorie. Acum sunt fericiți și slujesc Domnului cu toată dedicarea. 

Vreau să te mai sfătuiesc să te gândești în primul rând la Dumnezeu și să nu-L excluzi pe El, ca și cum căsătoria este ceva care ține doar de tine. Adam nici măcar nu era conștient de nevoia lui cînd Dumnezeu a spus: „Nu este bine ca omul să fie singur. Am să-i fac un ajutor potrivit pentru el.” Adam nici nu știa ce-i lipsește și de cine avea nevoie. Situația se repetă cu privire la fiecare bărbat. Dumnezeu a creat-o pe Eva și a adus-o la Adam și el a fost încântat de darul lui Dumnezeu. Dacă un tânăr sau un bărbat necăsătorit își pune nădejdea în Dumnezeu cu privire la căsătorie, dacă caută mai întâi împărăția lui Dumnezeu și neprihănirea Lui, la vremea potrivită Dumnezeu îi va aduce în cale femeia care este pregătită de Dumnezeu să fie soție pentru el. Având o relație bună cu Dumnezeu, el o va recunoaște și o va cere în căsătorie fără să stea la întâlnire. Tocmai de aceea și a spus apostolul Pavel că cine nu este însurat să nu caute nevastă, pentru că Dumnezeu este Cel care îți va aduce nevasta. 

 

Pune-ți nădejdea în Dumnezeu, spune-I lui nevoia ta să te căsătorești și îngrijește-te de lucrurile Domnului, căci El te va binecuvânta cu o soție neprihănită și care să-ți fie ajutor potrivit.