Cum vorbim în transportul public

”Iată că am intrat în troleibus, aici nu ne știe nimeni, așa că putem vorbi despre orice…”.

După cum vă dați seama, urmează o discuție mai puțin decentă, plină de bârfe, înjurături și alte lucruri imorale. Nu, o astfel de gândire și atitudine față de cei din jur nu este corectă. În acest articol aș vrea să observăm mai multe aspecte despre felul cum vorbim atunci când facem o călătorie în transportul public.

Nu știu de ce, însă foarte mulți oameni consideră că anume în transport este locul potrivit pentru a bârfi. Nu e de mirare, dar acești oameni bârfesc totul în calea lor, începând cu conducerea țării și finisând cu vagabondul sau alcoolicul ce doarme mort în mijlocul străzii. Dacă cunoști pe cineva a cărui gură nu mai tace ori ești unul dintre ei, atunci oprește-te, căci cei din jur nu au nevoie de răutatea și întunericul din inima ta:

Dar ce iese din gură, vine din inimă și aceea spurcă pe om (Matei 15:18)

Pentru a da o soluție la acest capitol am apelat la înțelepciunea lui Solomon din Eclesiastul 7:21-22

Nu lua nici tu seama la toate vorbele care se spun, ca nu cumva s-auzi pe sluga ta vorbindu-te de rău! Căci știe inima ta de câte ori ai vorbit și tu de rău pe alții.

Majoritatea acestor călători susțin că nu sunt ei primii și sunt alții mai trăsniți ca dânșii, dar, de fapt, rămân a fi paraziți, deoarece parazitează cele mai fine urechi, cele mai inocente minți. Copiii sunt oglinda celor maturi și vor să reflecte întocmai ceea ce văd și aud de la adulți. Îmi pare rău să afirm acest lucru, dar am văzut copii care înjurau mai rău decât cei maturi, încât reușeau să construiască fraze întregi din cuvinte murdare.

Potrivit cu Sfintele Scripturi este corect să vorbim astfel:

Niciun cuvânt stricat să nu vă iasă din gură; ci unul bun, pentru zidire, după cum e nevoie, ca să dea har celor ce-l aud. (Efeseni 4:29)

Biblia ne spune că este nevoie de un cuvânt bun spus la timpul potrivit și în locul potrivit. De câte ori ai vorbit în troleibus despre dragostea lui Isus, care zidește oamenii? De câte ori ai vorbit despre adevărul din Cuvântul lui Dumnezeu, care este spre zidirea oamenilor?

Haideți să dăm dovadă că avem bun simț nu doar în discuție cu părinții, prietenii sau la biserică, dar și atunci când suntem în transportul public, pentru a aduce o transformare în țara noastră.

Așa să ne ajute Dumnezeu!