Cum să ceri mâna fetei de la părinţi?

După ce am publicat articolul Cum se cere o fată în căsătorie? , unul din cititori a întrebat cum să ceri mâna fetei sau cum să procedezi şi să te porţi când mergi la părinţii ei. În acest articol voi împărtăşi câteva sfaturi pentru bărbaţii care doresc să procedeze înţelept când vor merge să ceară fata de la părinţi, aşa ca să aibă un răspuns pozitiv şi frumos din partea lor.

Cum să ceri mâna fetei
Cererea mânei fetei de la tată

Fă un plan bun

Înainte ca să mergi să ceri fata în căsătorie de la părinţi, fă un plan bun. Gândeşte-te când va fi cel mai potrivit timp să faci aceasta, ce daruri să le faci la fiecare, dar cel mai important- ce să vorbeşti. Este bine să scrii pe hârtie tot ce vrei să vorbeşti. Dar nu cumva să mergi la părinţi cu foaia- te faci de râsul satului întreg! Felul cum vei vorbi este factorul hotărâtor şi dacă nu vei face înţelept, să nu te aştepţi la un răspuns pozitiv din partea lor.

Să nu te înfăţişezi cu mâna goală

Cuvântul lui Dumnezeu spune:

Darurile unui om îi fac loc, şi-i deschid intrarea înaintea celor mari. (Proverbele lui Solomon 18:16)

Ascultă sfatul lui Dumnezeu şi când vei merge să ceri fata în căsătorie, pregăteşte câte un dar frumos pentru mama fetei, pentru tatăl ei, pentru fiecare din fraţii şi surorile alesei tale şi, nu în ultimul rând, pentru ea. Aceste daruri îţi vor face loc în inima tuturor membrilor familiei şi îţi vor deschide intrarea înaintea părinţilor ei, care în cazul acesta sunt cei mari, cei ce vor lua decizia. Darurile nu trebuie neapărat să fie scumpe, dar să fie ceva care cu adevărat va aduce bucurie persoanei respective. Deci, este bine să te interesezi ce va face pe fiecare să se bucure. Aproape că poţi fi sigur că mama fetei se va bucura mult să primească un buchet de flori frumoase de la tine şi aceasta o va face să te aprecieze deosebit de la început. Nu uita că prima impresie contează mult şi, mai ales, prima impresie a mamei. Dar, fii atent la cadouri. Nu te avânta să cumperi lucruri prea scumpe, pentru că în felul acesta părinţii fetei ar putea să simtă că ai venit să cumperi fata şi nu să o ceri în căsătorie şi că îi tratezi pe ei ca şi oameni ieftini, care pot fi influenţaţi de cadouri la luarea acestei decizii importante. Deci, păstrează măsura în toate lucrurile.

În timpurile biblice, bărbatul nu mergea să ceară fata în căsătorie, ci trimitea un reprezentat. De fapt şi la poporul nostru tot aşa era, când un bărbat dorea să se căsătorească cu o fată, trimitea staroste, o persoană care putea să ducă discuţia înţelept. Patriarhul Avraam, când a vrut să însoare pe fiul său Isaac, a trimis pe robul său Eliezer ca să-i ia o soţie. Iată cum spune Scriptura că a procedat Eliezer când a mers să o ceară pe Rebeca în căsătorie. Mai întâi a încercat-o pe fată într-o situaţie când a vrut să vadă caracterul ei, înainte ca să o ceară de nevastă pentru Isaac. A întâlnit-o la fântână unde a cerut apă şi fata i-a dat nu doar lui, dar a scos apă şi a dat şi cămilelor, arătând bunăvoinţă deosebită faţă de un călător străin.

Când s-au săturat cămilele de băut, omul a luat o verigă de aur, de greutatea unei jumătăţi de siclu şi două brăţări, grele de zece sicli de aur. (Genesa 24:22)

Darurile acestea le-a dat fetei şi Rebeca a mers cu ele la mama şi fratele ei Laban. Când a văzut Laban darurile, deodată a arătat o atitudine deosebită faţă de Eliezer, care era un străin la acel moment. Poate vei spune aici:dar uite că Eliezer a dat nişte daruri foarte scumpe, de ce să nu dau şi eu tot aşa? Stăpânul lui Avraam era un om foarte bogat şi pentru acele daruri nu a trebuit să facă un efort pe care ar trebui să-l facă un băiat astăzi ca să dăruiască aşa daruri. Şi apoi, acel dar a fost dăruit fetei, deci fata a primit cel mai deosebit dar din toţi.

După ce Eliezer, robul lui Avraam, a spus care este scopul venirii sale şi a cerut pe Rebeca în căsătorie, Scriptura spune că:

…robul a scos scule de argint, scule de aur şi îmbrăcăminte, pe care le-a dat Rebecii; a dat de asemenea daruri bogate fratelui său şi mamei sale. (Genesa 24:53)

Cred că textul biblic este suficient de convingător cu privire la importanţa de a veni cu daruri la părinţi când vei cere fata în căsătorie.

Să vorbeşti inimii părinţilor

Când a intrat Eliezer în casa părinţilor Rebecăi, le-a vorbit foarte înţelept şi a făcut aceasta înainte ca să se aşeze la masă. El a zis: „Nu mănânc până nu voi spune ce am de spus”. Apoi, imediat după ce s-a prezentat cine este, a spus despre părinţii lui Isaac, care erau bine cunoscuţi şi apoi a spus despre Isaac şi apoi, cu cele mai mici detalii, a prezentat cum l-a călăuzit Domnul şi cum a descoperit caracterul frumos pe care îl are Rebeca. Îţi va prinde bine să citeşti în întregime capitolul 24 din cartea Genesa şi apoi să-ţi organizezi discursul tău în faţa părinţilor fetei după acelaşi model.

  1. Prezintă-te cine eşti, dar foarte scurt.
  2. Prezintă părinţii tăi, dar din nou cu puţine detalii. Mai bine să fii întrebat, decât să te trezeşti că vorbeşti mai mult despre tine sau despre părinţii tăi decât despre fata pe care ai venit să o ceri în căsătorie.
  3. Povesteşte cum te-a călăuzit Dumnezeu şi te-ai îndrăgostit de fata lor şi cel mai mult vorbeşte despre calităţile ei de caracter care te-au atras şi te-au făcut să o ceri în căsătorie.
  4. Atenţie când faci cererea în căsătorie. Este foarte important cum vei formula această cerere. Acesta este punctul culminant al vizitei tale şi, deci, să fii foarte înţelept. Măsoară bine fiecare cuvânt şi asigură-i pe părinţi că vrei să închei un legământ cu fata lor înaintea lui Dumnezeu şi că vrei să fii credincios toată viaţa acestui legământ, arătând faţă de fiica lor o dragoste pe care o arată Domnul Isus faţă de biserica Sa. Să nu spui aceste cuvinte dacă nu simţi aceasta în inimă. De fapt, dacă nu simţi aceasta în inimă pentru fata pe care zici că o iubeşti, nici nu mai merge să o ceri în căsătorie.

Dacă părinţii sunt de acord

Să le mulţumeşti din inimă şi este frumos şi bine să-i îmbrăţişezi şi să le faci cunoscută bucuria pe care o ai.

Dacă părinţii nu sunt de acord

Să nu-ţi strici inima şi să te porţi înţelept până la urmă. Roagă-i pe părinţi să-ţi facă o favoare şi să nu-ţi dea acum un răspuns definitiv, ci să mai ia timp să se gândească. Ştii de ce spun aşa? Pentru că uneori unul din părinţi se poate întâmpla să fie mai aprins şi să ia o hotărâre pripită, dar după ce vei pleca tu, când vor rămâne doar ei singuri, vor discuta la rece, va mai spune şi fata ce are de spus şi dacă tu ai vorbit înţelept şi dacă este voia lui Dumnezeu ca să te căsătoreşti cu acea fată, vei primi apoi un răspuns pozitiv. Când vei avea răspunsul cel pozitiv, să te bucuri tot aşa cum aveai să te bucuri dacă îl primeai din prima dată.

Dacă nici a doua oară părinţii nu sunt de acord

Să primeşti lucrul acesta ca şi din mâna lui Dumnezeu. Ştiu că îţi va fi foarte greu şi nu-mi pot închipui cum m-aş fi simţit eu dacă aveam să primesc un răspuns negativ când am cerut-o în căsătorie pe soţia mea. Slăvit să fie Domnul care a fost de partea mea şi mi-a dat trecere înaintea lor, cu toate că nici pe departe nu am făcut aş cum te învăţ în acest articol. Atunci nici măcar nu ştiam despre Cuvântul lui Dumnezeu. Deci, dacă primeşti un răspuns negativ şi a doua oară, nu mai insista şi acceptă că lucrul acesta vine de la Dumnezeu care spune:

Pe de altă parte, ştim că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, şi anume, spre binele celor ce sunt chemaţi după planul Său. (Epistola lui Pavel către Romani 8:28)

Dacă părinţii nu vor să dea fata în căsătorie după tine, vor spune şi un motiv. Dacă acest motiv ţine de starea sau caracterul tău, atunci gândeşte-te bine şi analizează cuvintele lor în lumina Cuvântului lui Dumnezeu, ca să te schimbi dacă este nevoie.

Învaţă din experienţa părinţilor tăi

Mai este bine înainte ca să ceri fata în căsătorie să te sfătuieşti şi cu tatăl şi mama ta. Întreabă-i cum a fost la căsătoria lor, cum tatăl tău a cerut-o pe mama ta de la părinţi. Întreabă-l ce ar face diferit dacă ar trebui să o mai facă odată. În felul acesta s-ar putea să înveţi multe lucruri care te vor ajuta în felul cum să ceri mâna fetei pe care o iubeşti. Încă ceva, întreabă şi pe mama ta cum i-ar fi plăcut ei să fi fost cerută de la părinţi. Contează foarte mult ce spune mama. Femeile au un fel deosebit şi fin de a percepe lucrurile şi dacă bărbaţii iau bine seama la ce vorbesc femeile, vor şti cum să procedeze înţelept în multe situaţii.

Cere sfatul preotului tău

Din clipa când ai hotărât să te căsătoreşti, este bine să te sfătuieşti cu preotul tău în toţi paşii. Acesta este rolul preotului: să-ţi dea învăţătură din Cuvântul lui Dumnezeu pentru toate situaţiile vieţii, iar căsătoria este un eveniment foarte important.

Acum, după ce ai citit acest articol, dacă ai toată siguranţa că vrei să întemeiezi o familie cu fata pe care o iubeşti, începe să planifici şi să te pregăteşti ca să o ceri înţelept şi frumos de la părinţii ei. Dumnezeu să-ţi dea izbândă, multă dragoste, bucurie şi totdeauna o relaţie frumoasă cu viitoarea ta soţie şi împreună cu ea să arătaţi totdeauna grijă şi dragoste pentru părinţii ei şi ai tăi.