Cum să-ţi păstrezi puritatea în secolul XXI?

Aceasta este întrebare care mi-a fost adresată recent. Este adevărat că în acest secol al tehnologiilor toate lucrurile se schimbă foarte repede, însă Cuvântul lui Dumnezeu rămâne acelaşi şi adevărurile Lui sunt veşnice.

Alege ce este drept şi adevărat

Împăratul David, fiind inspirat de Duhul Sfânt şi-a pus aceeaşi întrebare şi a primit răspunsul:

Cum îşi va ţine tânărul curată cărarea? Îndreptându-se după cuvântul Tău. (Psalmi 119:9)

Cuvântul lui Dumnezeu este cel care ne poate călăuzi în această lume dificilă şi plină de ispite în care trăim. Psalmul 119 este cel mai lung psalm din Biblie şi împăratul David l-a dedicat în întregime Cuvântului lui Dumnezeu. Acest psalm conţine învăţături importante pentru cei care doresc să trăiască o viaţă curată în acest secol stricat şi pervertit.

Alege să studiezi profund Scripturile

David a spus despre sine:

Strâng cuvântul Tău în inima mea, ca să nu păcătuiesc împotriva Ta! (Psalmi 119:11)

Fă-ţi şi tu o disciplină să studiezi zilnic Biblia şi nu doar să citeşti.

Zilele acestea am vorbit cu un tânăr care, fiind întrebat cum studiază Scripturile, mi-a spus că citeşte în zi câte 2 capitole din Vechiul Testament, 2 din Proverbele lui Solomon şi 2 din Noul Testament, dar, tot el repede s-a grăbit să-mi spună că nu o face zilnic. Apoi, din vorbă în vorbă am aflat că s-a căsătorit de curând cu o fată necredincioasă şi a zis că “aşa i-a spus Duhul Sfânt”? Cum poţi spune aşa ceva? Cum poate Duhul Sfânt, prin care a fost scrisă Biblia, să-ţi spună ceva care este total contrar Bibliei? Pentru că nu studiază Scripturile, oamenii ajung să facă păcate şi greşeli grave şi să mai şi creadă că sunt plăcuţi Domnului şi fac voia Lui. Ca să nu fii în categoria lor, alege să studiezi profund Scripturile şi îţi recomand cu insistenţă să faci rost de materialele de studiu biblic inductiv “Învăţătură peste Învăţătură” care te vor ajuta enorm.

Păstrează ordine în priorităţi

În acelaşi Psalm 119 împăratul David se roagă astfel:

Pleacă-mi inima spre învăţăturile Tale, şi nu spre câştig! Abate-mi ochii de la vederea lucrurilor deşarte, înviorează-mă în calea Ta! (Psalmi 119:36-37)

Tocmai dorinţa după câştig şi înşelăciunea lucrurilor deşarte îi face pe mulţi tineri să părăsească curăţia umblării cu Dumnezeu. De altfel, Apostolul Pavel a scris:

Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor; şi unii, care au umblat după ea, au rătăcit de la credinţă şi s-au străpuns singuri cu o mulţime de chinuri. (1 Timotei 6:10)

Alege bine prietenii

Apostolul Pavel i-a scris astfel lui Timotei, care tot era un tânăr:

Fugi de poftele tinereţii şi urmăreşte neprihănirea, credinţa, dragostea, pacea, împreună cu cei ce cheamă pe Domnul dintr-o inimă curată. (2 Timotei 2:22)

Cine sunt prietenii tăi? Ce interese şi priorităţi au ei? În ce îşi investesc vieţile? Cum te influenţează? Fă o analiză şi vezi care sunt lucrurile care pot fi pericole pentru tine şi ce ai de făcut ca să te poţi păstra curat în acest secol.