Cum să te întorci la Dumnezeu când ai inima împietrită?

Întrebarea pe care am primit-o și la care voi răspunde în acest articol reflectă starea multor oameni din zilele noastre:

Eu îl iubesc pe Dumnezeu de mic copil, dar de ceva vreme a venit peste mine o ispită, care încearcă să mă depărteze de Dumnezeu. Parcă am inima împietrită, în așa fel încât nu Îl mai slujesc cu râvnă, nu mai sunt cum eram și aș vrea să fiu, dar parcă am inima împietrită. Vă rog, ce ar trebui să fac?

Cu puține excepții când Dumnezeu a împietrit inima unor persoane, cum a fost Faraon, în cele mai multe cazuri omul se face singur vinovat de împietrirea inimii sale și aceasta este o alegere a lui sau consecința alegerilor neînțelepte făcute anterior. Domnul Isus Hristos a spus că oamenii care au venit la El și au ascultat multe pilde, erau cu inima împietrită și, tocmai de aceea, El le vorbea în pilde. Scopul pildelor nu era ca să le ascundă adevărurile pe care dorea să le comunice, ci ca să-i facă pe ei curioși și dornici să le cunoască, dar pentru că ei și-au împietrit inimile, nu doreau să cunoască și nu adresau niciun fel de întrebări. Totdeauna mă uimesc când citesc în Biblie istoria cu pilda semănătorului și alte pilde și, când văd că oamenii făceau așa distanțe mari ca să vină să-L asculte pe Domnul Isus, dar nu puneau întrebări atunci când nu înțelegeau pildele. Lipsa aceasta de interes să cunoască Cuvântul lui Dumnezeu a fost numită de Domnul Isus împietrire și verbul este pus la diateza reflexivă ca să arate că subiectul care face acțiunea a îndreptat-o spre sine. Deci, ei, singuri lor și-au împietrit inimile. Este o alegere a lor.

Destinatarii Epistolei către Evrei au făcut același lucru, adică și-au împietrit inimile sau erau pe cale să și le împietrească. De aceea, autorul de trei ori le-a spus cu text deschis să nu-și împietrească inimile. Două sunt în capitolul 3 și una în capitolul 4:7.

De aceea, cum zice Duhul Sfânt: „Astăzi, dacă auziţi glasul Lui, nu vă împietriţi inimile, ca în ziua răzvrătirii, ca în ziua ispitirii în pustiu, unde părinţii voştri M-au ispitit şi M-au pus la încercare şi au văzut lucrările Mele patruzeci de ani! (Evrei 3:7-9)

Deci, când auzi Cuvântul lui Dumnezeu, chemarea Lui, trebuie să răspunzi imediat și să nu amâni. Prin amânare, dai timp și prilej diavolului ca să te împietrească și să devii insensibil la mesajul Cuvântului lui Dumnezeu, stare pe care spui că deja o vezi în inimă și încă ești conștient de ea. Dacă nu vei acționa urgent, lucrurile vor degrada până acolo că nici nu vei mai fi conștient de această stare și te vei îndepărta de Dumnezeu.

În continuarea capitolului 3 din Epistola către Evrei este scris:

Luaţi seama, dar, fraţilor, ca niciunul dintre voi să n-aibă o inimă rea şi necredincioasă, care să vă despartă de Dumnezeul cel Viu. Ci îndemnaţi-vă unii pe alţii în fiecare zi, câtă vreme se zice: „astăzi”, pentru ca niciunul din voi să nu se împietrească prin înşelăciunea păcatului. Căci ne-am făcut părtaşi ai lui Hristos, dacă păstrăm până la sfârşit încrederea nezguduită de la început, câtă vreme se zice: „Astăzi, dacă auziţi glasul Lui, nu vă împietriţi inimile, ca în ziua răzvrătirii.” (Evrei 3:12-15)

Fii atent la versetul unde spune că păcatul înșală și apoi împietrește. Cum? Iată, spre exemplu, o persoană creștină căsătorită, petrecând timp cu o altă persoană de sex opus în împrejurări de serviciu sau de studii, a început să se îndrăgostească și să aibă atracție față de acea persoană. Păcatul o înșală că, atât timp cât nu este relație sexuală, nu este nimic strașnic și începe să o admire pe persoana respectivă, să dorească să petreacă timp cu ea. Dar, atenție, prin toate acestea păcatul nu face decât să crească atracția păcătoasă. Duhul Sfânt îl mustră, îl avertizează, îi dă gândul ca să ceară ajutor la pastor, dar în loc să facă aceasta, se lasă înșelat de păcat și împietrit până când va ajunge la lucruri grave și care aduc consecințe amare. Ce trebuia să facă ca să nu se împietrească? Să urmeze imediat îndemnul Duhului și să facă potrivit cu acel îndemn chiar în ziua când l-a primit. Cred că ați observat că unul din cuvintele reperate este AZI. Ca să nu te împietrești sau ca să oprești împietrirea inimii trebuie să te pocăiești azi, să iei acțiune azi și să te dezici azi de acea stare și de lucrurile care te împietresc. Identifică acele lucruri și azi încetează să le mai faci.

Ai spus că este o ispită, adică un păcat care lucrează distructiv împietrirea la sufletul tău. Nu l-ai spus pe nume acel păcat și nici nu aștept să mi-l spui mie. Mergi AZI (căci așa spune Scriptura) la pastorul tău și mărturisește-ți acest păcat și cere-i ajutor ca să ieși învingător asupra ispitei și să eviți împietrirea și căderea de la credință. Nu te lăsa înșelat mai departe de păcatul care îți spune: “Nu te duce la pastor… Nu este om de încredere… Poate spune altora… Tu vei reuși singur să ieși din acest păcat… Și alții păcătuiesc… “ Toate acestea sunt șoapta Satanei care te împietrește ca să te nimicească. Aleargă AZI la pastorul tău, pocăiește-te din inimă și fugi de orice cui și momeală are acel păcat și te ispitește. Mă rog să te ajute Domnul să fii biruitor.