Cum să scrii articole care sunt căutate și comentate de cititori? (18 sfaturi)

O actualizare a articolului publicat la 27 decembrie 2013

 

1. Identifică nevoile cititorilor

Sunt anumite subiecte care te interesează, despre care cunoști multe și ai putea să scrii des, dar dacă ele nu răspund nevoilor cititorilor, nu se merită să-ți investești timpul și efortul în aceasta. Caută să identifici nevoile cititorilor pe care le poți împlini prin ce vei srie. Acum trăim vremuri când creștinii au nevoie să fie încurajați și învățați cum să facă evanghelizare personală de la om la om. O altă nevoie este să  se implice activ în plantarea de biserici și în misiune. O altă nevoie este să învețe supunerea și nevoie de a se raporta la un mentor sau învățător, sau duhovnic. De multe ori cititorii nici măcar nu sunt conștienți despre nevoile lor și datoria noastră ca și bloggeri creștini este să-i ajutăm să vadă aceste nevoi și să le arătăm soluțiile adevărate. În acest sens poate îmi vine mai ușor, pentru că cititorii îmi adresează întrebări potrivit cu nevoile lor. Dar, nu întotdeauna este așa și trebuie să fiu destul de flexibil ca să pot identifica nevoile lor prioritare. Este bine pentru fiecare blogger să aibă un carnet personal în care să-și noteze nevoile cititorilor pe care le identifică și la care mai târziu va scrie articole. Este bine acest carnet să-l porți întotdeauna, tot așa cum și telefonul sau aparatul de fotografiat. Învață să fii prieten cu aceste instrumente: carnetul, pixul și telefonul (aparatul de fotografiat).  Din moment ce ai identificat nevoia cititorilor…

2. Stabilește subiectul articolului

Poate vei zice că subiectul va fi identic cu nevoia. Da și nu. O anumită nevoie poate necesita împărțirea pe mai multe subiecte și va necesita scrierea mai multor articole. Spre exemplu, dacă vrei să scrii despre evanghelizarea personală de la om la om, un articol poate fi despre aceea cum să începi discuția cu oamenii necunoscuți, altul despre evanghelizarea rudelor când le faci vizite, altul despre evanghelizare prin completarea unui formular etc. De aceea, stabilește subiectul viitorului articol și scrie-l pe o foaie în carnet.

3. Fă o listă de idei

Pune în această listă tot ce-ți vine în minte la moment și despre ce crezi că ar trebui să scrii și să nu scrii în acest articol. Acum nu te limita, ci pune pe foaie tot. Vorbitorii de limbă engleză numesc aceasta “brainstorming”, adică furtună de idei sau generare de idei. Scrie în carnet până se epuizează toate ideile. Tot aici în carnet scrie și fraza-cheie la care ai vrea să țintești și cam cum ai dori să sune titlul articolului. Aceasta vor fi doar idei. Eu prefer să fac aceasta seara, înainte ca să merg la culcare.

4. Fă cercetările necesare

A doua zi, caută și studiază tot ce spune Dumnezeu în Biblie la subiectul tău. Dacă este un subiect la care Biblia scrie multe, bineînțeles că nu vei putea studia totul, dar caută să studiezi măcar textele și ideile principale. Vezi apoi ce au scris alții la acest subiect și în ce lucruri ești de acord cu ei sau nu. Vezi dacă chiar merită să scrii și tu un articol și dacă prin articolul tău vei aduce ceva nou care să fie cu adevărat o contribuție.

5. Gândește-te din timp la poze

Încă înainte să scrii articolul, gândește-te ce poză vrei să folosești în articol și dacă o poți face cumva singur. Așa va fi mai original și dacă încă nu ai învățat cum să faci poze bune, îți recomand cursul introductiv de compoziție foto alcătuit de mine și care se predă la școala de computere “ScripTehInfo”. O altă opțiune este să folosești poze reușite făcute de alții și plasate pe Internet, dar nu uita să le dai creditul pe care îl merită.

6. Scrie articolul

Din moment ce ai făcut toate cercetările și știi ce și cum vrei să scrii, începe a scrie. Nu te opri prea mult când scrii ca să corectezi cuvintele, frazele etc. La început scrie așa cum îți vin gândurile, așa scrie și nu te opri. Dacă nu ai învățat încă să tastezi rapid cu două degete, aceasta îți va fi un mare impediment la scriere, pentru că în loc să lași să curgă ideile transformându-se ușor în text scris, tastarea înceată te va face să-ți pierzi ideile. Te sfătuiesc chiar azi să descarci programul Scripta și să faci în fiecare zi câte o lecție cel puțin. Astfel, timp de 16 zile vei putea să tastezi rapid și fără să te gândești la aceasta. Încă ceva: din moment ce ai început să înveți a tasta corect, chiar dacă este mai încet, respectă regulile pentru tastare și nu te întoarce la metoda veche  “cu două degete”.

7. Editează articolul

Citește cu toată atenția din nou și corectează toate greșelile gramaticale. Acolo unde nu ești sigur de ceva, folosește uneltele online care le avem la dispoziție. Unul din ele este dexonline.ro unde poți găsi și declinările și sinonime și multe lucruri folositoare. Nu te limita doar la corectarea greșelilor gramaticale. Citește cu atenție fiecare propoziție și frază și vezi dacă nu o poți simplifica și face cât mai clară și mai expresivă.

8. Oformează corect articolul

Fă așa ca el să arate estetic. Nu lăsa să fie alineate lungi, căci sunt obositoare pentru cititor. Și apoi, spațiul virtual nu este ca în cărțile tipărite unde unii înghesuiau ca să facă economie. Aici avem suficient spațiu și nu trebuie să plătești mai mult pentru el ca să economisești. Iar spațiul gol este tot atât de important ca și cel pe care îl folosim pentru scris, căci el ne oferă aspect estetic și posibilitate pentru ochi să se odihnească în timp ce citesc.

9. Folosește subtitluri

Împarte articolul în părți mai mici și pune subtitluri fiecărei din ele. Aceasta îl ajută pe cititor să se orienteze și să rețină mai ușor conținutul articolului. Pentru subtitluri folosește codul H2. Dacă cunoști măcar puțin limbajul HTML știi la ce mă refer, dar dacă nu înțelegi, atunci ai nevoie de o inițiere în acest limbaj și la școala de computere Scriptehinfo se predă un curs foarte bun în acest sens.

10. Scrie corect aliasul

Alias este acea adresă unică și permanentă la articol care va apare în bara de sus a browserului, oricând cineva va accesa articolul tău. Aliasul nu trebuie să fie lung și să nu conțină diacritice. Nu trebuie nici să fie identic cu aliasul altui articol de pe același site sau portal sau blog și din aceeași categorie, căci va crea conflict de sistemă și dublare. Un alias pentru acest articol ar putea să fie scrierea-articolelor-cautate-de-cititori. Apropo, punctul la alias nu se pune și nici alte semne de punctuație.

11. Titlul alternativ

La orice articol care este publicat pe net, pe lângă articolul de bază trebuie să-i dai și un titlu alternativ, care trebuie să difere de cel de bază. Alege un articol care să fie cât mai motivator, cât mai expresiv, căci acesta este primul lucru care îi va atrage sau nu pe cititori la articolul tău și titlul alternativ va fi cel care va apare și la Google și în rețelele de socializare.

12. Descrierea scurtă

Este acel alineat care trebuie să cuprindă maxim 150 de cuvinte și care va fi afișat de motoarele de căutare. Deci, acest alineat scurt trebuie să fie foarte bine gândit și cât mai motivator.

13. Cuvintele-cheie

Chiar dacă ele pot fi trecute mai multe la categoria respectivă, trebuie să țintești la un singur cuvânt sau la o singură frază și să te asiguri că este repetată suficient de des în articol, dar nu așa de des ca să facă articolul supărător pentru cititor. Fraza aceasta cheie trebuie să apară ca și text simplu, ca și text evidențiat, în titlu, în subtitlu, ca și descriere a pozei și ca și punct de pornire pentru un link la care vei da trimitere în articol. Așa ar fi ideal.

14. Publică articolul

Dacă ai făcut bine toate acestea și articolul arată bine, este timpul să-l publici și tot atunci…

15. Invită cititorii

Pune link și anunță-ți prietenii din rețelele sociale unde ai cont despre noul articol pe care l-ai scris. Invită-i să-l citească și să comenteze. Scrie și prietenilor ale căror adrese de email le ai în cartea de adrese și anunță-i și pe ei. Până scrii un următor articol, invită prietenii și oamenii cu care te întâlnești să citească articolul tău, dar nu vorbi doar despre aceasta. Spune așa, printre altele, poate la finele discuției sau când vine vorba sau dacă ești întrebat ce mai faci și cum îți sunt succesele.

16. Răspunde la comentarii

Când cititorii vor plasa comentarii la articolul tău, arată că le-ai citit și acolo unde este cazul, răspunde la întrebările care îți sunt puse și întreține discuția.

17. Citește articolele altor autori și comentează

Fă-ți timp să citești și tu articolele altor autori și bloggeri care scriu în același domeniu sau domenii înrudite și oricând citești un articol lasă un comentariu care să fie o contribuție sau o apreciere la cele scrise. Lasă un semn bun că ai citit acel articol și, dacă ți-a plăcut, recomandă-l altora prin intermediul rețelelor de socializare.

18. Stabilește ritmul tău și ține-te de el

Fiecare autor și blogger are un ritm de scriere în dependență de posibilitățile și timpul care îi stă la dispoziție. Unii pot scrie în fiecare zi, alții mai rar. Începând cu luna aprilie 2007 eu am scris zilnic pe portalul acesta și am răspuns din Biblie la întrebările oamenilor. În ultima vreme, privind la toate celelalte responsabilități care mi s-au lărgit și înmulțit, mi-am dat seama că nu mai pot scrie la aceeași calitate în fiecare zi și am hotărât să scriu două articole pe săptămână, dar să mă concentrez la calitatea lor. Stabilește și tu un ritm al tău și ține-te de el.