Cum să scapi de tirania urgenței?

Ați întâlnit oameni care mereu se plâng că sunt în criză de timp și nu fac altceva decât să stingă focurile? Cu alte cuvinte, se află sub tirania urgenței. Poate chiar dumneavoastră sunteți un astfel de om care întârzie mereu la serviciu, la ședințe, care încalcă termenii stabiliți și umblă toată ziua nervos, pentru că nu le reușește pe toate? Dacă este așa, vă invit să analizăm un pasaj din cartea înțeleptului Solomon, Proverbe, și să vedem ce vrea să ne învețe Cuvântul lui Dumnezeu cu privire la administrarea timpului nostru.

„Planurile omului harnic nu duc decât la belşug, dar cel ce lucrează cu grabă n-ajunge decât la lipsă.” (Proverbe 21:5)

Acest verset prezintă, în contrast, două categorii de oameni: 
1. Omul harnic
2. Omul care lucrează cu grabă

Dacă ați observat, ambii oameni lucrează, totuși rezultatul muncii lor este:
1. Omul harnic – belșug 100%
2. Omul care lucrează cu grabă – lipsă 100%

Cum de s-a ajuns la această situație? Secretul este aici:
1. Omul harnic are planuri sau planifică
2. Celălalt om lucrează cu grabă

Dacă ar fi să observăm ce are unul și nu are celălalt, iară ce ar ieși:
1. Omul harnic planifică și, respectiv, NU lucrează cu grabă
2. Celălalt om NU planifică și, respectiv, lucrează cu grabă

Interesant că din original cuvântul “harnic” se traduce ca “diligent”. Potrivit DEX-ului: diligent – harnic, muncitor, neobosit, neostenit, silitor, sârguincios, sârguitor, vrednic, zelos.

Presiunea timpuluiÎn concluzie, Scriptura definește pe omul harnic ca pe un om care planifică bine înainte de a întreprinde ceva și mai apoi depune tot efortul pentru a duce la îndeplnire planurile stabilite, fără să se relaxeze și să cedeze la ele. Omul harnic își face toate lucrurile fără grabă, încet, pas cu pas, fără ca să fie presat de timp, iar rezultatul muncii lui nu este decât creștere, succes și belșug.

Și atunci vă întreb: sunteți un om organizat? Vă puneți timp deoparte ca să vă așezați și să vă gândiți lucrurile înainte ca să le faceți? Eu vă recomand să vă stabiliți o oră în zi doar pentru planificare, cel mai bine chiar dimineața devreme când cei din casă dorm, iar mintea este limpede. Eu fac așa și mă ajută foarte mult în activitatea mea. De când am început să-mi planific bine toate lucrurile, am scăpat de stres și teroarea urgenței. De altfel, ca și ucenicilor Săi, Domnul Isus ne-a lăsat o poruncă ca să mergem și să facem ucenici pentru El (Matei 28:19-20). Tocmai din acest motiv avem nevoie să analizăm, să planificăm și să ne administrăm bine timpul pe care-l mai avem pe acest pământ ca să ducem, eficient, la îndeplinire porunca Mântuitorului nostru.

Pentru aceasta vă invit să vă puneți timp de o parte pentru studierea Bibliei, ca să fiți în stare să-i învățați pe alții. Vă încurajez să treceți pregătirea la Institutul de Studiu Biblic Inductiv, la sesiunea „Evanghelizare și Ucenicie” din 18-30 ianuarie 2016. Aceasta este prima din cele 9 sesiuni ale Institutului la care se admit noi studenți. O altă sesiune, „Creșterea Bisericii”, în baza cărții Filipeni, valabilă doar pentru studenții Institutului și slujitorii ordinați, va avea loc în perioada de 2-14 ianuarie. Ambele sesiuni se vor desfășura la Chișinău, pe strada Ciocârliei 2/8.