Cum să scapi de problemele trecutului?

Looking to the window

Problemele trecutului – sunt anumite momente, situații și experiențe neplăcute ce au avut loc în trecut și noi le-am reținut, am luat anumite decizii sau am făcut anumite concluzii care ne urmăresc până în prezent.

În psihologie sunt doi termeni:

Conștientul – acea parte a creierului care răspunde de felul în care gândești, alegi, iei decizii, rezolvi probleme. 

Subconștientul – este partea creierului nostru care stochează toată informația cu care noi ne-am întâlnit. Toate informațiile, amintirile, emoțiile, trăirile, experiențele de viață, deciziile luate în copilărie se stochează în subconștient.

Informația din subconștient influențează deciziile din prezent.

Sunt situații pe care subconștientul nostru le-a reținut, iar acum ne influențează comportamentul și de multe ori nici nu ne dăm seama de aceasta.

Abuzul din copilărie. Cineva poate a avut un tată abuziv și din cauza aceasta s-a format o inhibiție.

O mare problemă la noi în țară sunt lipsa taților puternici. Consecințe – băieții cresc fără o demnitate și un curaj personal, parcă nu ar avea voință și parcă mereu s-ar simți neprotejați. Din cauza că au fost crescuți mai mult sub influența mamei, ei încearcă să caute aprobare la doamne sau domnișoare, au o anumită voință, dar mereu contează părerea cuiva de gen feminin. De unde se iau acestea? Din informația care s-a acumulat în subconștient.

Fetele care au crescut fără influența pozitivă a unui tată. Unele au un comportament agresiv față de băieți, din cauza că văd în băieți pe tatăl lor care le-au lăsat. Altele merg la orice pentru a câștiga atenția unui băiat, se lasă dominate, înjosite și chiar umilite, doar să aibă parte de dragostea unui bărbat. 

Un businessman, care avea un succes extraordinar, dar care tot mai credea că este un ratat, care tot mai simțea că nu s-a realizat. Problema – avea un tată care niciodată nu l-a apreciat și el tot aștepta ca tatăl lui să aprobe, să spună ceva bun despre ce făcea el.

Un bărbat a cărui mamă a murit la nașterea lui, în timp ce creștea, mesajul care-l primea de la tatăl său a fost – „tu ești vinovat de moartea ei”. Și chiar dacă nu a făcut nimic, a crescut cu acest gând că el era vinovat de moartea mamei lui.

O greșeală făcută în copilărie, care te urmărește până acum.

Poate ai făcut multe lucruri în viață de care te simți vinovat.

Și trăiești cu sentimentul vinovăției până în prezent. Încerci din tot efortul să repari lucrurile, dar sentimentul de vinovăție rămâne.

Încerci să-l îneci cumva prin petrecerea timpului cu prietenii sau filme, rețele de socializare …., dar când ești singur în camera, toate aceste gânduri se întorc la tine și-ți trezesc din nou acel sentiment de vinovăție.

Sunt oare soluții pentru aceste probleme? E posibil să scăpăm de ele?

E posibil, cu Dumnezeu totul e posibil. E nevoie doar să fii deschis pentru soluțiile lui Dumnezeu.

Dumnezeu știe trecutul tău și vrea să rezolve problemele create de trecut, vrea să vindece rănile din trecut, vrea să ofere o viață nouă. Dar este nevoie de partea ta.

Soluția lui Dumnezeu este iertarea

1. Să ceri iertare de la Dumnezeu pentru păcatele făcute

1 Ioan 1:9. Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios și drept ca să ne ierte păcatele și să ne curețe de orice nelegiuire.

Mulți încearcă să facă diferite fapte, unele chiar stranii ca să-L facă pe Dumnezeu să șteargă păcatele trecutului.

  • Autopedeapsa
  • Respectarea unui set de reguli
  • Faptele de caritate

Unii spun: dacă fac aceste fapte bune, cumva Dumnezeu mă va ierta.

Mulți oameni corupți merg la biserică de Paști, aprind o lumânare, donează pentru o mănăstire și cred că acum sunt curați în fața lui Dumnezeu.

  • Faptele bune nu pot spăla păcatele trecutului

  • Iertarea lui Isus le poate spăla

Tot de ce ai nevoie e să vii la Dumnezeu și să recunoști toate păcatele.

Cel mai mare păcat e că L-ai ignorat pe Dumnezeu.

Dacă niciodată nu L-ai acceptat pe Isus în viața ta, atunci să știi că nu e nimeni care să te elibereze de păcatele trecutului. E nevoie să plătești pentru fiecare păcat și destul de scump. Unica soluție e să cauți și să accepți iertarea lui Dumnezeu.

Poate ești creștin și spui că ești iertat. Da, ești, dar orice păcat nou făcut te îndepărtează de Dumnezeu. Mărturisirea păcatelor te apropie de Dumnezeu.

Religiozitatea nu te apropie de Dumnezeu, din cauza că poți să mergi la biserică, să citești Biblia, să participi la grupuri de studiu biblic, să știi chiar versete pe de rost, dar în inima ta să urăști pe cineva sau să invidiezi pe altcineva. Pentru a te elibera de acestea, ai nevoie de iertarea lui Dumnezeu.

2.     Să ceri iertare de la oamenii pe care i-ai rănit

Matei 5:23-24

Asa că, dacă îți aduci darul la altar, și acolo îți aduci aminte că fratele tău are ceva împotriva ta,

lasă-ți darul acolo înaintea altarului și du-te întâi de împacă-te cu fratele tău; apoi vino de adu-ți darul.

Toată viața ta va fi blocată dacă nu-ți ceri iertare.

Dacă poți repara ceva legat de trecut, repară împreună cu cererea de iertare. Dacă până acum ți-ai neglijat familia și-ți pare rău pentru aceasta, cere-ți iertare  și începe să te apropii de familie.

Dacă ai împrumutat bani de la cineva  și nu i-ai întors până acum, cere-ți iertare și începe să-i întorci încetul cu încetul.

 3.     Să ierți pe cei ce te-au rănit

Marcu 11:25 Și, când stați în picioare de vă rugați, să iertați orice aveți împotriva cuiva, pentru ca și Tatal vostru care este în ceruri să vă ierte greșelile voastre.

Coloseni 3:13 Îngăduiți-vă unii pe alții, și dacă unul are pricină să se plângă de altul, iertați-vă unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, ața iertați-vă și voi.

Iertarea sunt foarfecii ce taie funiile poverilor trecutului tău.

  • Cum să ierți?
  • Omenește de multe ori e imposibil, dar ai nevoie de puterea lui Isus. Cere-i Lui să te ajute să ierți.
  • Iertarea te va elibera.
  • A ierta e ceea ce demonstrează că ai înțeles iertarea lui Dumnezeu pentru tine.
  • Dumnezeu ți-a iertat tone de păcat, de ce nu ai ierta și tu câteva kilograme de greșeli?

 4.     Să te ierți pe tine însuți

Romani 8:1. Acum, dar, nu este nici o osândire pentru cei ce sunt în Hristos Isus, care nu trăiesc după îndemnurile firii pământești, ci după îndemnurile Duhului.

2 Corinteni 5:17. Căci, dacă este cineva în Hristos, este o făptură nouă. Cele vechi s-au dus: iată că toate lucrurile s-au făcut noi.

Ești o persoană nouă, problema e doar gândirea și amintirile.

Ai nevoie să lași trecutul.

Ai nevoie să te accepți așa cum ești și să recunoști marele har a lui Isus în viața ta. Adică înțelege că Isus te-a iertat, ce te împiedică și pe tine să te ierți?

În concluzie:

Dacă vrei să te eliberezi de poverile trecutului, ai nevoie de iertarea luiIsus pentru tine și iertarea ta pentru alții!