Cred că fiecare cunoaște din propria experiență semnele unei răceli, fiind cea mai cunoscută boală. Zilnic se înregistrează milioane de cazuri, incidența fiind mai mare la copii și tineri, care, după cum se știe, au o rezistență mai mică la infecții, pentru că stau mai mult în colectivități (grădinițe, școli etc.). Dacă unii copii, cu vîrsta cuprinsă între 6-10 ani, pot face chiar 10-12 răceli pe an, atunci adulții răcesc cam de 2-4 ori pe an.
Virozele se manifestă prin:
• dureri de gît, gît roșu și senzație de usturime
• dureri de cap
• febră
• înfundarea nasului și scurgerea de secreții nazale
• strănut, tuse uscată inițial, apoi cu expectorație
• dureri musculare
Aceste semne apar la 2-3 zile de la infecție și durează între 2 și 10 zile. În cazul în care simptomele persistă mai mult de 14 zile, înseamnă că s-a ajuns la complicații. Complicațiile sunt urmarea unei infecții bacteriene a gîtului sau a sinusurilor, cu dureri faciale severe, la nivelul sinusurilor, febra mai ridicată, secreții de la nivelul gîtului eliminate prin tuse, situație în care este nevoie de asistența medicului.
Expunerea la frig este un factor care favorizează instalarea virozelor, alături de prezența polipilor nazali, a bolilor alergice, imunitatea scăzută, fumatului și a stresului prelungit.
Viroza respiratorie se transmite frecvent:
• prin inhalare de la un bolnav
• prin contactul secrețiilor respiratorii infectate cu pielea sau obiectele înconjurătoare, urmat de atingerea ochilor sau a nasului
Riscul transmiterii infecției de la un bolnav la altul este între zilele 2-4 de la contactarea acesteia.
Medicii fac cîteva recomandări generale pentru prevenirea îmbolnăvirilor:
-
Păstrarea unei igiene corporale riguroase cu spălarea mâinilor tot timpul, mai ales după suflarea nasului şi venirea în contact cu persoane bolnave
-
Evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane şi a contactului cu persoanele bolnave
-
Evitarea automedicaţiei şi prezentarea la medicul de familie în cazul apariţiei unor simptome de gripă, răceală sau infecţii respiratorii superioare.
-
Omul bolnav se izolează de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită 24 – 26 grade Celsius).
-
Persoanele bolnave vor folosi batiste igienice personale în caz de tuse sau strănut
-
Aerisirea încăperilor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-20 grade C
-
Menţinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate.
-
Evitarea vizitării bolnavilor sau suspecţilor de gripă.
-
Prezentarea la medicul de familie sau specialist, în special copiii, gravidele și persoanele cu boli cronice.