Cum să-ți planifici şi să-ți foloseşti eficient timpul?

De ce este important să planifici timpul? Timpul este materia din care e alcătuită viaţa noastră. Această comoară o primim toţi în aceeaşi măsură, dar o folosim foarte diferit. Eficienţa şi împlinirea vieţii noastre ţine de felul cum şi în ce ne investim timpul. În acest articol vreau să te sfătuiesc cum să planifici timpul şi să-l foloseşti eficient pentru că ţi l-a dat Dumnezeu să-l trăieşti în această viaţă. M-a motivat să scriu la acest subiect întrebarea care am primit-o de la studentele Colegiului Pedagogic “Alexei Mateevici” din Chişinău care au vrut să afle cum să-şi organizeze timpul, pentru ca să reuşească toate temele şi să înveţe bine. Deci, cum să-ţi planifici timpul şi să-l foloseşti eficient?

planifici timpul

1. Pune timp deoparte pentru a planifica

Cel mai bine este să faci aceasta de dimineaţă, când te trezeşti. Să-ţi rezervezi în fiecare zi o jumătate de oră când doar să te gândeşti cum vei folosi mai eficient timpul din ziua respectivă şi să scrii totul pe hârtie. Timpul folosit pentru a-ţi gândi activităţile de peste zi te va scuti de multe eforturi zadarnice sau repetate şi te va face foarte productiv. Iată ce a spus înţeleptul împărat Solomon în această privinţă:

Planurile omului harnic nu duc de cât la belşug, dar cel ce lucrează cu grabă n-ajunge de cât la lipsă. (Proverbele lui Solomon 21:5)

Potrivit proverbului de mai sus, omul harnic îşi planifică munca şi activităţile sale, de aceea are belşug şi succes. Cel ce nu planifică timpul său, se trezeşte că face multe lucruri care nu trebuie să le facă, le face totdeauna în grabă, sub presiunea urgenţei şi de cele mai multe ori dă faliment. Chiar mai mult, înţeleptul spune că “n-ajunge decât la lipsă”.

2. Dă prioritate lucrurilor importante

Sunt lucruri care ne place să le facem şi sunt lucruri mai grele, care nu ne fac plăcere, dar care trebuie să le facem. Dacă vrei să le reuşeşti pe toate, dă prioritate lucrurilor importante şi nu le lăsa pentru ultimul rând să le faci.

3. Începe cu lucrurile cele mai grele

Cum am spus la punctul anterior, nouă ne place să facem anumite lucruri şi de obicei acestea sunt lucrurile uşoare. Să zicem că eşti elev sau elevă la şcoală. Ai anumite obiecte la care îţi place să te pregăteşti şi de aceea, totdeauna începi cu acele obiecte. Pe cele care le însuşeşti mai greu, le laşi pentru mai apoi, dar de multe ori nu mai ajungi niciodată să te pregăteşti la ele. Nu mai face aşa. Totdeauna începe cu sarcinile cele mai grele şi nu trece la altă sarcină până nu o termini bine pe prima. Aceasta îţi va aduce împlinire şi convingere că te poţi isprăvi cu cele mai grele sarcini. Deci, să zicem că matematica este cel mai greu obiect la şcoală pentru tine. Când vii acasă începe cu matematica şi până nu faci tot ce poţi din sarcinile primite, nu trece la alt obiect. Dacă vei face aşa în fiecare zi, nici nu vei observa cum în scurt timp acele obiecte, care erau grele şi neplăcute pentru tine, le vei însuşi uşor. După ce termini sarcina cea mai grea, treci la următoarea sarcină mai puţin grea. Vei rămâne foarte uimit să vezi cât de repede o să reuseşti să faci toate sarcinile şi vei primi împlinire de la aceasta.

4. Foloseşte orice clipă la calitatea ei maximă

Dacă lucrezi, depune tot efortul ca să faci lucrul calitativ. Dacă te odihneşti, fă odihna calitativă şi dacă petreci timp cu oamenii, petrece calitativ acest timp, ca să zideşti relaţii frumoase. Sunt oameni care totdeauna se află în familia lor, dar niciodată nu petrec şi nu au petrecut timp cu cei dragi din familie. Nu eşti cumva unul din aceşti oameni? Fă o analiză a felului cum îţi foloseşti timpul tău.

5. Când planifici timpul dă prioritate relaţiei cu Dumnezeu

Cei mai mulţi oameni aleargă după lucruri de nimic, le dau prioritate şi de aceea își trăiesc viețile fără sens şi împlinire. Nu fi unul ca ei. Ascultă îndemnul Domnului Isus care a spus:

Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumenzeu şi neprihănirea Lui, şi toate aceste lucruri (haine, îmbrăcăminte, etc.) vi se vor da pe deasupra. Nu vă îngrijoraţi de ziua de mâine; căci ziua de mâine se va îngrijora de ea însăţi. Ajunge zilei necazul ei. (Evanghelia după Matei 6:33-34)

În concluzie vreau să pun paşii principali pe care trebuie să-i urmezi zilnic pentru o planificare şi folosire eficientă a timpului:

  1. Planifică activităţile de peste zi pe hârtie.
  2. Începe cu sarcina cea mai importantă.
  3. Treci la altă sarcină, mai puţin importantă doar după ce o termini pe cea începută anterior.
  4. Fă lucrurile la calitatea cea mai înaltă.
  5. Caută mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui prin studierea şi trăirea adevărului Sfintelor Scripturi.

Dumnezeu să te binecuvinteze, ca să-ţi trăieşti frumos viaţa.