Cum să organizezi o tabără de zi?

Suntem în preajma vacanței de vară și aceasta este o perioadă foarte prielnică pentru organizarea taberelor de zi. Ca și biserică, organizăm anual astfel de tabere cu scopul ca să oferim copiilor și adolescenților din localitățile în care activăm un timp util și interesant. Mai jos voi prezenta care sunt câțiva pași importanți în organizarea unei tabere de zi.

Sursa foto: www.facebook.com/ims.precept/
Sursa foto: www.facebook.com/ims.precept/

Fixează-ți bine scopul
Unul din scopurile primordiale pe care le avem pentru copiii noștri este să-i învățăm temeinic Sfintele Scripturi ca ei să ajungă să-L cunoască personal pe Domnul Isus și să știe care este calea pentru fiecare dintre ei ca să trăiască cu El și pentru El. Sunt unii care vor să le ofere doar un timp de distracție și de voie bună, ceea ce este foarte bine, dar aceste lucruri copiii le pot găsi și în alte locuri, pe cînd studierea Cuvîntului lui Dumnezeu, din păcate, în puține locuri se studiază. De aceea la taberele de zi este important ca să-i învățăm pe copii Evanghelia, dar și nici distracția să nu o lăsăm fără atenție. Tot la acest punct este binevenit să planifci care este cursul de studiu biblic pe care urmează să-l parcurgi cu participanții în timpul taberei de zi.

Adună echipa de lideri – voluntari
Acest punct este dificil dacă biserica din care faci parte este una mică sau nu are oameni care să fie în stare să-i învețe și pe alții. De aceea este bine ca organizatorul să fie bine pregătit să investească în echiparea lui și, respectiv, din timp să pună deoparte o perioadă de instruire pentru voluntarii săi. Pentru aceasta este bine ca să vină la sesiunea din cadrul Institutului de Studiu Biblic Inductiv unde sunt pregătiți lucrători care se investesc în creșterea și educarea copiilor. Următoarea de acest gen este la Chișinău, în perioada 1-12 august. Totuși, ca să nu piarzi această vară, invită în localitatea ta un grup care deja fac așa gen de tabere ca să desfășoare una, iar cei din biserica ta să se implice și ei ca să învețe cum să facă o tabără de zi.

Planifică bine toate detaliile taberei
Biblia spune:

“Planurile omului harnic nu duc decât la belșug, dar cel ce lucrează cu grabă n-ajunge decât la lipsă.” (Proverbe 21:5)

La această etapă este important ca să implici toți voluntarii, ca fiecare să-și știe bine locul și rolul în tabără. Deleghează lucrul la oameni de încredere. Nu uita nici de aspectul financiar al taberei. Dacă nu ai resursele necesare pentru tabără, atunci gîndește-te ce se poate de exclus din bugetul taberei, lucruri de care te poți lipsi, dar nici într-un caz nu tăia din bugetul preconizat pentru materialele de studiu, căci de altfel ai deviat de la scop și atunci tabăra însăși și efortul depus nu fac mare sens.

Nu te lăsa descurajat de greutăți
Greutățile nu sunt un indiciu, după cum cred unii, că nu este voia Domnului ca să aibă loc tabăra. Voia Domnului este una foarte clară și anume ca fiecare om “să ajungă la cunoștința adevărului și, venindu-și în fire, să se desprindă din cursa diavolului, de care au fost prinși ca să-i faca voia.”(2 Timotei 2:25-26)

Pune în acțiune
Nu lăsa ca intenția să rămînă la nivel de planuri. Sunt mulți care visează să facă ceva, dar nu ajung niciodată la realizare, pentru că nu se apucă de lucru sau planifică, dar nu-și pun anumiți termeni de realizare. Domnul să binecuvînteze pe toți cei care vor să organizeze tabere de zi, ca să aibă un timp prielnic de a investi în mîntuirea tinerei generații.