Cum să se raporteze soţul la familie şi prieteni?

Întrebare:

În ce mod trebuie soţul să se împartă între familie ca şi prima prioritate şi întâlnirile ocazionale cu “băieţii la o bere”, motiv de care uneori apar discuţii cu soţia? Ea consideră că în felul acesta trebuie ca soţul să aleagă între familie şi prietenii săi, ori una, ori alta, nu ambele.

Cum să se raporteze soţul la familie şi prieteni?

Soţul are responsabilitatea nu doar să împlinească nevoile materiale ale familiei sale, ci să insiste la zidirea şi menţinerea relaţiilor frumoase. Iată ce a poruncit Dumnezeu în Vechiul Testament:

Când un om va fi însurat de curând, să nu se ducă la oaste şi să nu se pună nicio sarcină peste el; să fie scutit, din pricina familiei, timp de un an, şi să înveselească astfel pe nevasta pe care şi-a luat-o. (Deuteronomul 24:5)

Dumnezeu insistă la zidirea relaţiilor între soţi şi acestea sunt prioritare oricăror altor sarcini. De aceea, orice bărbat trebuie să înţeleagă acest lucru şi să petreacă timp cu soţia sa şi cu copiii pentru zidirea relaţiilor, mai ales în acest veac grăbit când suntem prinşi cu atâtea responsabilităţi şi ne rămâne atât de puţin timp să-l petrecem în familii.

Îmi amintesc despre un coleg de şcoală care fiind căsătorit petrecea timpul cu prietenii care încă nu erau căsătoriţi chiar şi atunci când soţia se afla la spital cu copiii şi doar îi vizita din când în când. Familia lor s-a ruinat foarte repede.

Îmi mai amintesc cum la ţară se adunau bărbaţii uneori de dimineaţă şi începeau să bea, iar soţiile veneau continuu să-i cheme acasă ca să-şi facă responsabilităţile. Acele familii tot s-au ruinat.

Nu este bine când un bărbat găseşte mai multă plăcere să petreacă timp şi să comunice mai mult cu alţii decât cu soţia şi copiii săi. Anume aceasta deranjează cel mai mult pe soţii şi nu ar deranja mai puţin pe un bărbat dacă soţia lui şi-ar găsi mai multă desfătare în timpul petrecut cu prietenele decât cu el.