Cum să înveţi rapid şi eficient o limbă străină? (3 sfaturi)

Cum să înveţi rapid şi eficient o limbă străină? (3 sfaturi)Am primit această întrebare de la o cititoare a portalului şi cred că este potrivit să împărtăşesc trei sfaturi din experienţa personală de învăţare a limbii engleze.

1. Ia o decizie fermă

Motivaţia mea principală să învăţ Engleza a fost dorinţa de a folosi materialele deosebit de bune pentru studierea Bibliei care există în limbile engleză şi germană, dar mai mult în engleză. Astfel, fiind studenţi împreună cu soţia nu-mi puteam permite să merg atunci la cursuri cu plată, dar am căutat un manual pentru autodidacţi în limba rusă a cărui autor era Petrova, şi am început să studiez de unul singur. Aproape toţi care mă vedeau îmi spuneau că nu-mi va reuşi, că ei au mers la cursuri şi nu le-a reuşit, iar eu vreau să învăţ fără profesor… Am ascultat ce spun ei dar totuşi am insistat să studiez manualul până la urmă. Acesta a fost un foarte bun început, chiar dacă mi-a venit deosebit de greu.

2. Nu te lăsa învins de ruşine (sau poate mândrie)

Învăţarea unei limbi nu este un lucru uşor şi presupune că vei face multe greşeli în vorbire de care unii vor face haz. Dar, se ştii că se râd cei care nu ştiu ce înseamnă să înveţi o limbă străină. Cei care au depus acest efort doar te vor aprecia. De altfel, în orice alt domeniu de activitate când doar începi să înveţi, faci neîndemânatic şi caraghios. Unii, când învaţă o limbă străină, ţin prea mult la persoana proprie aşa că din frică să nu facă greşeli nici nu vorbesc. Aşa nu vor putea să înveţe vre-o dată limba. Şi nu ştiu dacă aceasta este ruşine sau mândrie. Dacă vrei să înveţi limba, trebuie să insişti să vorbeşti.

Apropo, în timp ce învăţam singur după manualul lui Petrova, cu prima ocazie când am văzut nişte vorbitori de engleză, m-am apropiat dorind să aplic cunoştinţele acumulate. Nu-mi mai amintesc ce am spus, dar ţin minte cu cineva de la spatele meu a început să râde de nu se putea opri. Să fie sănătos. Eu nu m-am lăsat nici intimidat şi nici ruşinat, mai ales că vorbitorul de engleză a fost foarte amabil şi a căutat să mă asculte, să mă înţeleagă şi să discute cu mine.

3. Foloseşte oportunităţile

Mai târziu, am făcut cunoştinţă cu Dorel Ieşeanu, care pe atunci era elev la liceu dar cunoştea bine limba Engleză. Eu îl învăţam din Cuvântul lui Dumnezeu, iar Dorel s-a oferit să facă cu mine un curs de limbă Engleză şi s-a atârnat deosebit de serios aşa că am putut să fac un mare progres în cunoaşterea limbii.

Tot pe atunci, deja studiasem toate cursurile de studiu biblic inductiv din seria „Învăţătură peste Învăţătură” de Kay Arthur, traduse în limba română de Mia şi Costel Oglice. Când i-am vizitat pe traducători care îmi sunt şi învăţătorii şi mentorii mei, mi-au oferit manuale în limba Engleză care încă nu fusese traduse. Astfel, am început să studiez Biblia în limba Engleză şi am început cu Apocalipsa, partea III. Era deosebit de greu la început şi uneori aveam să stau ore la o pagină până traduceam toate cuvintele şi până prindeam sensul, dar am insistat şi am făcut până la urmă acest manual, apoi Apocalipsa IV, apoi Daniel şi aşa mai departe. Studierea Bibliei în Engleză m-a ajutat enorm de mult să învăţ această limbă.

Ajută şi pe alţii

Pentru că am văzut cât de mult m-a ajutat şi mă ajută cunoaşterea limbii Engleze, atunci când Dumnezeu mi-a oferit posibilitatea am căutat să ajut şi eu pe alţii. Fiind in vizită la o tabără de tineri, am făcut cunoştinţă cu şapte creştine care cunoşteau foarte bine limba Engleză iar două din ele predau la universitate. Le-am convocat împreună şi le-am provocat să alcătuim un manual care va avea la bază cele mai eficiente metode de învăţare a limbii şi să aibă la bază textul Evangheliei după Marcu. A luat un an de zile scrierea acestui manual, care a fost întitulat „English for a New Life” şi a solicitat un foarte mare efort de la fiecare din noi. Apoi, odată cu apariţia manulului, am deschis o şcoală de limbă Engleză şi am început pregătirea profesorilor calificaţi. Acum, metoda noastră este pe larg folosită în Moldova, Ukraina, Rusia, Romania, Uzbekistan, Tajikistan şi chiar Nepal şi Afganistan.

Dacă doriţi să vă convingeţi de eficienţa metodei, vă invităm să învăţaţi împreună cu noi.

Dar cum ai învăţat tu limba Engleză? Scrie un comentariu şi împărtăşeşte experienţa ta care poate fi de folos altora.