Cum să fii un împlinitor al Cuvântului lui Dumnezeu? (Iacov 1:22-27)

De mai mult timp observ această problemă la unii oameni care se pretind creştini, dar nu sunt împlinitori ai Cuvântului lui Dumnezeu. Recent,  un tânăr, care tot a văzut această situaţie mi-a pus întrebarea astfel:

Cum să aplic ce imi spune Dumnezeu în Biblie? Cum să fiu un om care să trăiesc Cuvântul? De ce mulți din noi nu pot trăi Cuvântul? Ce trebuie să facă oamenii ca să-l împlinească? Asta, cred că e cea mai mare problemă a  creștinilor și a tinerilor. Fiindcă studiem Cuvântul, dar când la aplicare, de multe ori dăm greș.

Dumnezeu vorbeşte specific la acest subiect în Epistola lui Iacov şi spune:

Fiţi împlinitori ai Cuvîntului, nu numai ascultători, înşelîndu-vă singuri. Căci dacă ascultă cineva Cuvîntul, şi nu-l împlineşte cu fapta, seamănă cu un om, care îşi priveşte faţa firească într’o oglindă; şi, dupăce s’a privit, pleacă şi uită îndată cum era. Dar cine îşi va adînci privirile în legea desăvîrşită, care este legea slobozeniei, şi va stărui în ea, nu ca un ascultător uituc, ci ca un împlinitor cu fapta, va fi fericit în lucrarea lui. Dacă crede cineva că este religios, şi nu-şi înfrînează limba, ci îşi înşeală inima, religiunea unui astfel de om este zădarnică. Religiunea curată şi neîntinată, înaintea lui Dumnezeu, Tatăl nostru, este să cercetăm pe orfani şi pe văduve în necazurile lor, şi să ne păzim neîntinaţi de lume. (Iacov 1:22-27)

Destinatarii acestei epistole au ajuns să fie nişte religioşi, care arătau la aparenţă să aibă o religie, dar nu mai păstrau o legătură vie cu Dumnezeu pentru că de mult nu mai erau împlinitori ai Cuvântului. Să vedem în baza acestiu pasaj care sunt sfaturile practice pe care ni le dă Dumnezeu ca să devenim şi să fim îmlinitori ai Cuvântului Său.

1. Nu accepta în gândire să fii doar ascultător al Cuvântului

Problema începe la nivelul minţii unde noi acceptăm anumite lucruri sau le respingem categoric. De exemplu, dacă un om respinge categoric ideia divorţului şi nu-i dă voie să-şi facă loc în mintea lui, când va trece prin situaţii dificile în căsnicie, va căuta soluţii şi nu se va gândi la divorţ. Cel ce a admis divorţul în mintea proprie, prin faptul că nu a luat o decizie categorică cu privire la acest rău, dimpotrivă, oridecăte ori va avea ceva probleme se va gândi la divorţ. În felul acesta, nu va fi departe ziua când va divorţa şi apoi, va strânge consecinţele. Exact aşa, cum am arătat în acest exemplu, este cu toate lucrurile. Noi ori le acceptăm ori le respingem în mintea noastră şi în dependenţă de aceasta acţionăm apoi. De multe ori privind la oamenii din jur care se pretind creştini şi văzând că ei fac anumite lucruri rele sau greşite începem să ne înşelăm cu privire la caracterul şi Cuvântul lui Dumnezeu, crezând că şi El tolerează astfel de atitudin sau fapte. Tocmai de aceia una din frazele repetate atât în epistola lui Iacov cât şi în alte cărţi ale Bibliei este “nu vă înşelaţi”. Aşa începe şi acest pasaj:

Fiţi împlinitori ai Cuvîntului, nu numai ascultători, înşelîndu-vă singuri.(Iacov1:22)

Deci, nu accepta nicicum în mintea ta să fii doar un ascultător al Cuvântului şi să nu-l împlineşti.

2. Grăbeşte-te să pui în aplicare Cuvântul învăţat ca să nu-l uiţi

Dacă nu mergi imediat după ascultarea sau studierea, sau citirea Cuvântului să-l aplici, îl vei uita îndată. Aşa este cu orice lucru în viaţa aceasta. Dacă nu încerci să aplici imediat după ce ai fost învăţat partea teoretică, uiţi şi apoi nu mai poţi nici odată să împlineşti. Acum, la momentul scrieri acestui articol predau un seminar unde îi învăţ pe profesorii clasedi de computere ScripTehInfo cum să folosească platforma WordPress. Aseară mi-a luat mult timp ca să le arăt cum se instalează această platformă pe serverul local. Când m-am convins că toţi au înţeles cum să facă, după ce toţi m-au urmat pas cu pas şi au instalat pe computerele lor WordPress, le-am cerut să şteargă totul şi să instaleze din nou. Arătau cam speriaţi după ce au şters şi aveau impresia că nu vor putea să o facă singuri, dar unul câte unul, rând pe rând au instalat toţi aşa că acum dimineaţă putem să continuăm mai departe cursul nostru. Eu am vrut să mă asigur că studenţii mei au înţeles şi vor aplica cunoştinţele acumulate şi tocmai de aceia le-am cerut să facă această parte practică şi am cerut să o facă imediat. Dacă lăsam chiar pentru azi dimineaţă să repete procedura în loc de aseară, nu sunt încrezut că ar fi putut să o facă. Acum însă, după ce au făcut-o odată aseară, nu am nici o îndoială că o vor putea face şi acum dimineaţă şi o vor putea face şi mai tărziu. Iacov scrie în epistola care îi poartă numele astfel cu privire la importanţa de a aplica imediat cunoştinţele teoretice obţinute:

Căci dacă ascultă cineva Cuvîntul, şi nu-l împlineşte cu fapta, seamănă cu un om, care îşi priveşte faţa firească într’o oglindă; şi, dupăce s’a privit, pleacă şi uită îndată cum era. (Iacov 1:23-24)

Mama mea a murit când eu aveam doar 9 ani. Îmi amintesc cum atunci când încă era în viaţă, venea dimineaţa şi mă scula cu glasul ei dulce zicându-mi: “Scoală,  Vasilica!  Este ora 7. Scoală ca să reuseşti să mănânci şi să ajungi la şcoală”. Eu, somnoros, îi spuneam mamei că vreau să mai dorm puţin şi apoi mă voi scula. Mama avea mult lucru de făcut pentru că şi ea se grăbea la servici şi astfel, când îmi spunea a doua oară să mă scol deja trebuia să mă grăbesc tare ca să nu întârzii. Mă îmbrăcam, si când ieşeam din casă mă priveam în oglindă. Toată viaţa am avut o problemă cu părul şi anume că dimineaţa îmi stă tare ciufulit şi doar după ce dau puţină apă peste el pot să-l pieptăn. Dacă nu făceam aceasta puteam să sperii pe cineva. Deci, văzându-mă în oglindă înţelegeam că trebuie repede să alerg şi să dau puţină apă şi doar apoi să mă pieptăn. Dar, pornindu-mă după apă, vedeam pantofii care trebuiau curăţiţi şi aşa, luîndu-mă cu pantofii, uitam cum arată părul meu şi aşa mă porneam la şcoală. Nu vă mai spun câte glume erau pe seama mea în acea zi până mergeam la fântăna să-mi fac procedura care puteam să o fac acasă în faţa onglinzii. Cu mine se întâmpla exact ce spune acest pasaj biblic – priveam în oglindă, vedeam faţa mea firească cum arată, dar după ce plecam, uitam îndată (imedait) cum eram şi nu intervenea nici o schimbare atunci la moment. Doar când mă confruntam cu probleme trebuia să repar situaţia lucrurilor. Atunci eram copil. Dar acum nu mai vreau să fiu ca un copil nici la minte şi nici în comportament. Vreau să fiu un împlinitor al Cuvântului. Fii şi tu un împlinitor al Cuvântului.

3. Împlineşte Cuvântul în măsura puterilor tale

Dar împlineşte! Nu te înşela singur că este prea mult, sau prea greu. Împlineşte în măsura care este posibil şi îţi stă în putere. Să zicem că ai aflat din Cuvântul lui Dumnezeu că trebuie să cercetezi pe orfani şi pe văduve în necazurile lor şi te gândeşti că şi tu eşti student, că ai şi tu necazurile tale, cum să mai cercetezi , adică să ajuţi şi pe alţii. Nu fi cu o astfel de gândire pentru că nu este corectă şi nu este după Evanghelie. Domnul Isus fiind bogat s-a făcut sărac pentru noi ca prin sărăcirea Lui noi să fim îmbogăţiţi. Şi tot El a spus că este mai ferice să dai decât să primeşti. De aceea, gândeşte-te,
ce orfani şi ce văduve cunoşti, ce oameni în suferinţă ai putea să ajuţi cu ce îţi stă în putere. Sunt atâtea văduve bătrâne care nu au nici un ajutor de la nimeni, nu are cine să le aducă o căldare de apă, să le taie lemne, să le aprindă focul, etc. şi ele singure nu se pot ispravi cu aceasta. Ce mult ai putea să le ajuţi tu. Doar să doreşti să fii un împlinitor al Cuvântului.

4. Nu nesocoti lucrurile  care ţi se par mici şi neînsemnate

La unii creştini le place să aibă poziţie în biserică şi alţi oameni să se poată spune despre ei că fac lucrare mare în Evanghelie. Dar, când este vorba să arate milă, să ajute, să facă ceva care nu va lucra direct la imaginea lor în faţa altora, atunci nesocotesc aceste lucruri şi le consideră mici şi neînsemnate. Nu este bine aşa şi nu fi unul din aceşti oameni. Este foarte bine să cânţi în corul bisericii sau în grupul de laudă şi închinare dar nu doar pentru ca să fii văzut de oameni. Ce faci atunci când are cineva nevoie de ajutorul tău? Ce faci atunci când se apropie o bătrinică şi te roagă să o ajuţi cu lucrul din grădina ei, pentru că nu are pe alţii să o ajute? Ce faci atunci? Îi spui bătrânicăi cât de “implicat eşti tu în lucrarea Evangheliei” sau că “o sa vezi dacă vei putea” care de fapt înseamnă o promisiune goală, pentru că nici odată nu te-ai gândit să faci ce ai spus. Şi apoi cum rămân pentru tine cuvintele Domnului Isus care  a spus: “Da” al vostru să fie “da” şi “nu” al vostru să fie “nu”. Ce trece peste aceste cuvinte vine de la cel rău”. Fii un împlinitor al cuvântului şi nu-ţi închide inima faţă de aproapele tău când are nevoie să-l ajuţi.

5. Studiază Sfânta Scriptură în profunzime

Nu poţi face nici un lucru bine atât timp cât cunoşti acel domeniu superficial. Cum poate cineva să facă un astfel de portal ca http://www.moldovacrestina.md dacă a învăţat doar câteva elemente din limbajul HTML? Nici odată nu-i va reuşi. Pentru aceasta va trebui să studieze şi să practice creărea paginilor de internet şi să cunoască şi aplice limbajele de programare XHTML, CSS, PHP şi MySQL. Tot aşa este şi cu împlinirea Cuvântului lui Dumnezeu. Ştiinţa care ţine de trăirea frumoasă a vieţii înaintea oamenilor şi înaintea lui Dumnezeu este cea mai grea ştiinţă şi deci, cere cunoştinţe profunde. Aceste cunoştinţe le putem căpăta doar din Biblie care este Cuvântul lui Dumnezeu şi nu este suficient doar să citeşti Biblia pentru aceasta. Trebuie să studiezi, sau cum spune Iacov “să-ţi adânceşti privirile”. După ce vorbeşte depsre cel care ascultă şi uită îndată Cuvântul lui Dumnezeu, el prezintă pe implinitorul Cuvântului astfel:

Dar cine îşi va adînci privirile în legea desăvîrşită, care este legea slobozeniei, şi va stărui în ea, nu ca un ascultător uituc, ci ca un împlinitor cu fapta, va fi fericit în lucrarea lui. (Iacov1:25)

Studiază în profunzime Cuvâtul lui Dumnezeu ca să înţelegi toate detaillie şi apoi aplică ce ai învăţat. Dacă nu cunoşti detaliile nu poţi să aplici corect Cuvântul. Dacă nu aplici imediat adevărul învăţat din Cuvântul lui Dumnezeu, vei uita tot ce ai aflat. Toate sunt într-o strânsă legătură. Dacă nu ştii cum poţi să studiezi Sfintele Scripturi de unul singur, te invit la sesiunea Doctrinile Bibliei care va fi predata din 17 in 29 septembrie 2007.

6. Dezvoltă şi păstrează disciplina de a studia şi aplica Cuvântul lui Dumnezeu

Iacov spune că “va fi fericit în lucrarea lui” creştinul care îşi adânceşte privirile în Cuvâtul lui Dumnezeu şi apoi stăruie în el nu ca un ascultător uituc, ci ca un împlinitor cu fapta. A stărui înseană a insista, a respecta o disciplină şi a face acelaşi lucru sistematic. Dacă vrei să devii un împlinitor al Cuvântului lui Dumnezeu, păstrează aceasta disciplină. Apropo, vreau să te întreb – obişnuieşti să faci sport în fiecare zi? Eu fac aceasta din adolescenţă. Este o disciplină care cere să fie menţinută permanent. Ştiu, însă, că cei mai mulţi oameni toată viaţa încearcă să facă sport, dar aşa şi nu le reuşeşte nici odată să dezvolte şi menţină această disciplină. Tot aşa este şi în privinţa împlinirii Cuvântului lui Dumnezeu. Trebuie să dezvolţi discpilina de al studia şi aplica şi apoi să menţii această disciplină.

Fii împlinitor al Cuvântului ca să fii fericit în lucrarea ta!