Cum să depășești stările emoționale de depresie?

Fiind pe Muntele Măslinilor, unde urma să fie trădat de Iuda și dat la moarte, Domnul Isus i-a prevenit pe cei 11 ucenici ai Săi că tocmai în noaptea aceea ei urmau să se poticnească în El. Dar, cu toate că Petru și ceilalți ucenici L-au asigurat pe Domnul Isus, că sunt gata să moară împreună cu El,  întristarea le-a cuprins sufletele și depresia s-a furișat în ei.

Tocmai de aceea, când au ajuns în grădina Ghetsimani, Domnul Isus i-a sfătuit pe ucenici să vegheze și să se roage, ca să nu cadă în ispită. Ispita era imininentă – să se poticnească în El. Totuși, ei nu au luat aminte la sfatul Lui și au lăsat ca întristarea să-i doboare:

„După ce S-a rugat, S-a sculat, și a venit la ucenici; i-a găsit adormiți de ÎNTRISTARE” Luca 22:45

Atunci când vine întristarea sau depresia, îți vine să lași mâinile în jos. Ți-e lehamite de toate. Nu mai vrei nimic. Fie din cauza oboselii cronice, fie din cauza sănătății, fie din cauza eșecurilor. De aceea, ca să prevenim astfel de momente de criză din viața noastră, Domnul Isus ne învață să ne rugăm și să veghem. Iată ce spune El:

„Vegheați și rugați-vă, ca să nu cădeți în ispită; duhul este plin de rîvnă, dar trupul este neputincios.” (Marcu 14:38).

Nu lăsa ca firea, emoțiile să-ți dicteze comportamentul și să-ți determine direcția vieții. Dacă Domnul Isus îți este Stăpânul, ascultă de sfatul Lui și roagă-te la Dumnezeu să ieși cât mai curând din această stare. Fă uz de rugăciune. Domnul Isus, la fel ca ucenicii Săi a fost cuprins de o întristare de moarte, dar El a vegheat și S-a rugat intens, până a primit putere în rugăciune:

„Atunci I S-a arătat un înger din cer, ca să-L întărească.” Luca 22:43

Domnul să ne ajute!