Când cineva intră pe blogul tău sau caută anumite informații prin intermediul motoarelor de căutare, primul element pe care îl va vedea va fi titlul. De aceea, este foarte important ca acesta să fie atractiv. Dacă ratezi în formularea titlului vei pierde cititorii care vin la tine pe blog și vei avea de pierdut și mai mult de la motoarele de căutare pentru că ele după indexare nu vor da prea multă credibilitate articolului tău.
În continuare doresc să le ofer câteva sfaturi utile bloggerilor care scriu pe Moldova Creștinăși tuturor celor care le vor găsi folositoare.
1. Titlu trebuie să fie atractiv
Atractiv înseamnă motivator. Când alegi titlul, citește-l tu și gândește-te așa: dacă acest articol ar ține de interesele și activitățile mele, ași dori să citesc mai deaprte? M-ar atrage cu ceva? Dacă nu te pui în locul cititorului nu vei putea nici odată să dai un titlu atractiv.
2. Titlul să nu dezamăgească cititorul
Uneori bloggerii, în goana după titluri atractive le formulează așa că ele sună foarte promitățor, dar după ce sunt citite, lasă pe cititor dezamăgit, pentru că titlul acela a fost unul de “gogoși”, căci autorul nu a oferit în articol ceea ce a promis la titlu. După o astfel de experiență cititorii nu vor mai dori să citească articole de ale tale. Măsoară bine titlul ca să se potrivească cu ceea ce vei oferi și nu promite nici odată mai mult, dar nici nu-l pune așa ca să lase în umbră ceea ce urmează să oferi în articol.
3. Titlul să fie corespunzător cu conținutul articolului
Ca să fii sigur că titlul este corespunzător cu conținutul articolului, trebuie să găsești cuvintele cheie (lucru foarte important când scrii pentru Web) și să te asiguri că în titlu au fost folosite cel puțin două cuvinte cheie principale din text. Să nu se întâmple că ai scris despre suferințe și prigoane, spre exemplu, dar la titlu ai folosit cuvinte precum “devotament”, sau “credincioșie”. Este adevărat, există o mare legătură între aceste cuvinte, pentru că atunci când treci prin prigoane și suferințe ai nevoie de credincioșie și devotament față de Domnul Isus și Evanghelie. Totuși, titlul trebuie să fie formulat așa ca să se potrivească direct cu conținutul și ideea principală a articolului.
4. Atenție la semnele de punctuație
De obicei, semnele de punctuație nu sunt aplicate titlurilor, și nici subtitlurilor. Excepție fac titlurile care sunt puse sub formă de întrebare și eu aplic aceată metodă pentru că nișa mea de blogging este să răspund din Biblie la întrebările pe care mi le adresează cititorii. Dacă nu ai un motiv serios ca să aplici titlului semne de puctuație, nu o face nici odată. Nu trebuie să aplici nici punctul și nici semnul exclamării dacă acestea nu sunt absolut obligatorii.
5. Ia-ți suficient timp pentru a gândi titlul
Nu te grăbi să pui titlul. Înainte ca să începi a scrie articolul, gândește-te bine la titlu și scrie în carnet (grozav instrument mai este carnetul) variantele posibile. Apoi, după ce ai scris articolul, mai vezi odată dacă nu poți face un titlul și mai bun sau dacă nu poate fi modificat cel pe care l-ai ales inițial. Nu face titluri complicate și grele de înețeles. Fă-l să fie simplu, clar și atractiv.
Dumnezeu să te ajute să scrii titluri bune care să fie urmate de conținut de calitate și prin acestea să le prezinți oamenilor adevărul Evangheliei și să-i conduci spre Împărăția lui Dumnezeu.
Scrie mai jos ce crezi tu despre scrierea unui titlu atractiv pentru cititori.