Cum să ai o memorie mai bună?

Cine nu-și dorește o memorie bună, o imaginație activă și o minte mai limpede? Iată cîteva lucruri simple, plăcute și eficiente despre cum să-ți stimulezi activitatea mentală! 

 

Nu sacrifica somnul 
Odihna nocturnă este extrem de imporantă pentru sănătatea întregului organism. Și reține: nu contează că dormi opt ore pe noapte, ci e vorba de calitatea somnului pe care îl ai de fiecare dată. Mai mult, fiecare creier are nevoie de un anumit număr de ore de somn pentru a-și reîncărca bateriile. Unor persoane le sunt suficiente șase ore de somn pe noapte, a doua zi simțindu-se foarte active, în timp ce pe alți oameni îi revigorează nouă ore de somn. Dacă dormi mai mult de nouă ore de somn, nu e in regulă, la fel cum nu e suficient să dormi mai puțin de șase ore. Lipsa somnului duce la moartea celulelor creierului, deci o sanătate mentală puternică din „temelii” se menține cu un program de odihnă corespunzător. 

Nu mînca „prostioare” 
Un regim alimentar sănătos e benefic, dar asta nu înseamnă că organismul tău primește exact acei nutrienți de care are creierul nevoie. Orientează-te către alimente care amplifică energia creierului: consumă nuci, soia, ton, somon, dar și alte mîncăruri bogate in acizi grași Omega 3. În același timp, încearcă să eviți să mănînci grăsimi săturate și alimente doldora de calorii – acestea fac rău creierului și îi îngreunează activitatea cerebrală. Dacă ți-e greu să renunți la anumite alimente despre care știi că nu îți aduc prea multe avantaje, elimină-le treptat din regimul tău – astfel nu ți se va părea dramatic fără ele. 

Nu lăsa să treacă timpul degeaba 
Creierul funcționează astfel: cu cît îl antrenezi mai mult și mai des, cu atît el va da randament mai bun și vei fi și mai dornică să strîngi informație nouă. Și nu te gîndi că doar din cititul cărților îți exersezi mintea – ideea e să fii tot timpul curioasă și să îți dorești să explorezi domenii noi de cunoaștere. Să zicem că tu lucrezi in domeniul medical, însă nu-ți strică să citești chestii noi despre regi și regine sau cum au luat naștere anumite fenomene meteorologice, nu-i așa? De asemenea, o conversație incitantă cu cineva cult îți poate crește setea de cunoaștere și te poate provoca să vii cu replici tonice.