Ce să faci când nu poţi asculta la lecţie din cauza colegilor obraznici şi batjocoritori?

Am primit o întrebare de la o elevă, care se arată îngrijorată de rezultatele ei la examenele finale, pentru că nu poate învăța din cauza unor colegi obraznici și batjocoritori:

Învăţ în clasa  a X-a la liceu şi am trei colegi peste măsură de obraznici și batjocoritori. La orice lecţie ei fac foarte multă gălăgie, înjură, se ceartă şi se poartă aşa, de parcă profesorul nici nu este în clasă. Nu putem auzi nimic din ce ni se predă şi aşa se întâmplă la fiecare oră. Nu pot însuşi materia, tot aşa cum nici profesorii nu pot preda într-un aşa context. Când mă gândesc la examenul de bacalaureat, sunt speriată, pentru că am puţine şanse să-l susţin. Ce mă sfătuiţi să fac? Îmi dau seama că trebuie să întreprind ceva, dar nu ştiu ce anume…

Colegii obraznici și batjocoritori influențează negativ întreaga clasă

Problema aceasta este una foarte gravă şi, din câte îmi dau seama, foarte răspândită acum în şcolile din ţară. Poate este un rezultat al unei promovări exagerate a drepturilor elevilor, fără a se pune accentul necesar pe obligaţiunile lor. Poate este un rezultat al exagerărilor făcute în cadrul campaniei de combatere a violenţei în şcoli. Cert este că faptele acestor colegi obraznici și batjocoritori te afectează nu doar pe tine, ci toată clasa acum, iar în viitor întreaga societate va avea de suferit mult, din cauza celor care manifestă obrăznicie şi comportament batjocoritor, fără să fie opriţi. Îmi dau seama cu ce inimă vin profesorii să vă predea din moment ce au de înfruntat aşa situaţii. Obrăznicia acestor elevi batjocoritori este o manifestare de dispreţ şi faţă de profesori sau, poate chiar, în primul rând faţă de ei. Te sfătuiesc să procedezi în felul următor:

1. Confruntă colegii obraznici și batjocoritori

Chiar dacă ai puţine speranţe că va avea vreun rezultat discuţia  cu ei, este important să mergi, să le spui că nu poţi să înveţi şi nimeni nu poate învăţa pe un astfel de fon gălăgios, că le ceri să se poarte în mod cuviincios şi să stea în linişte la lecţie ca să poţi învăţa şi tu şi ceilalţi colegi. S-ar putea după această discuţie să te alegi cu dispreţ şi batjocură din partea lor, pentru că Biblia spune:

Cel ce mustră pe un batjocoritor îşi trage dispreţ şi cel ce caută să îndrepte pe cel rău se alege cu ocară. (Proverbe 9:7)

Tu, însă, nu te potrivi lor şi nu răspunde cu batjocură. Urmează exemplul Domnului Isus aşa cum ne îndeamnă Scriptura:

Şi la aceasta aţi fost chemaţi; fiindcă şi Hristos a suferit pentru voi şi v-a lăsat o pildă, ca să călcaţi pe urmele Lui. „El n-a făcut păcat, şi în gura Lui nu s-a găsit vicleşug.” Când era batjocorit, nu răspundea cu batjocuri; şi, când era chinuit, nu ameninţa, ci Se supunea dreptului Judecător. El a purtat păcatele noastre în trupul Său, pe lemn, pentru ca noi, fiind morţi faţă de păcate, să trăim pentru neprihănire; prin rănile Lui aţi fost vindecaţi. Căci eraţi ca nişte oi rătăcite. Dar acum v-aţi întors la Păstorul şi Episcopul sufletelor voastre. (1 Petru 2:21-25)

Trebuie, însă, să le vorbeşti întâi lor, la fiecare în parte, înainte de a vorbi altora despre ei . Aşa este corect şi aşa ne învaţă Dumnezeu în Sfintele Scripturi că trebuie să vorbeşti mai întâi cu persoana împotriva căreia ai ceva şi, dacă nu dă rezultat, doar atunci, poţi să mergi la alţii care trebuie să intervină. Şi încă un moment important: să nu le vorbeşti când sunt toţi împreună, ci caută să-i vorbeşti fiecărui în parte, pentru că mândria şi aroganţa este cea care îi face să fie obraznici şi batjocoritori şi, pentru că vor să arate grozavi unul în faţa celuilalt, te vor dispreţui şi mai mult dacă îi vei mustra pe toţi odată. Ca să fii sigură că mândria este cea care îi face să se poarte aşa cum vezi, ia seama la ce spune Dumnezeu când zice:

Cel mândru şi trufaş se cheamă batjocoritor: el lucrează cu aprinderea îngâmfării. (Proverbe 21:24)

M-aş bucura mult ca să  dea efect discuţia şi să intervină o schimbare în comportamentul celor obraznici, dar dacă nu, atunci…

2. Discută cu colegii de clasă

Dacă te deranjează aşa de mult gălăgia din clasă, cu siguranţă că mai sunt şi alţi elevi care vor să înveţe, dar nu pot din aceeaşi pricină. Discută cu ei şi află părerea lor. Poate ar fi cazul să-i mai confrunte şi altcineva sau poate când sunteţi odată în clasă, să ridicaţi problema în prezenţa celor obraznici şi batjocoritori și să le cereţi să vă respecte pe voi, pe profesori şi să nu vă creeze probleme la lecţii. Principiul acesta este scris şi în Biblie:

Dacă fratele tău a păcătuit împotriva ta, du-te şi mustră-l între tine şi el singur. Dacă te ascultă, ai câştigat pe fratele tău. Dar, dacă nu te ascultă, mai ia cu tine unul sau doi inşi, pentru ca orice vorbă să fie sprijinită pe mărturia a doi sau trei martori. (Matei 18:15-16)

Dacă nici aşa nu vor asculta…

3. Prezentaţi problema dirigintelui clasei

Trebuie să mergeţi cu un grup de elevi din clasă şi să prezentaţi problema dirigintelui, dar aceasta să nu fie în prezenţa celor obraznici și batjocoritori, ci într-o discuţie separată. Este important să faceţi conştient pe dirigintele clasei că nu mai pot merge lucrurile în continuare astfel, pentru că voi nu reuşiţi să învăţaţi nimic. Să-i spuneţi că aţi avut discuţii particulare cu, colegii obraznici și batjocoritori, apoi aţi încercat cu toată clasa să vorbiţi cu ei, dar nu a dat nici un efect. Responsabilitatea dirigintelui este să vă asigure un climat favorabil pentru reuşita şcolară. Dacă nu se va schimba nimic nici după intervenţia dirigintelui, va trebui…

4. Să mergeţi la directorul şcolii

Cu acelaşi grup din clasa voastră, care nu mai pot tolera o astfel de stare a lucrurilor, să intraţi la director şi să-i  spuneţi despre problemă, despre ce aţi întreprins şi apoi să-i cereţi intervenţia pentru soluţionarea situaţiei. Dacă, din anumite cauze, nici aşa nu vor interveni schimbări şi cei obraznici şi batjocoritori vor continua să se poarte la fel…

5. Depune cerere să fii transferat în altă clasă sau şcoală

Pe lângă faptul că nu poţi învăţa, comportamentul acesta îţi va afecta caracterul şi fericirea ta de viitor. În cartea Psalmilor scrie:

Ferice de omul care nu se duce la sfatul celor răi, nu se opreşte pe calea celor păcătoşi şi nu se aşează pe scaunul celor batjocoritori! (Psalmi 1:1)

Probabil că deja vezi cum unii din clasa ta au fost influenţaţi de cei obraznici şi batjocoritori şi au început să practice aceleaşi fapte şi să manifeste aceleaşi atitudini. Tocmai din pricina aceasta trebuie să părăseşti clasa respectivă şi să mergi în altă clasă sau instituţie de învăţământ.

IMPORTANT: Pune-ţi nădejdea în Dumnezeu

Presupun că te poţi aştepta de la colegii obraznici şi batjocoritori să-ţi creeze anumite probleme sau să te intimideze. Pune-ţi toată nădejdea în Dumnezeu şi nu te lăsa controlat de frică. Roagă-te să-ţi dea Dumnezeu curaj şi înţelepciune în tot ce va trebui să întreprinzi şi să nu te opreşti la jumătate de drum.

Invit elevii, profesorii, părinţii şi oricine s-a confruntat cu astfel de situaţii să-şi expună părerea sau experienţele vizavi de acest subiect.