Cum poți să ajuți copilul să învingă frica înainte de competiții?

În acest articol aș dori să răspund unei doamne, care cere sfatul potrivit pentru a-și ajuta nepotul să învingă frica înainte de competiții, care apoi îi aduce înfrângerea. Iată întrebarea:

Bună ziua, Pastore. Poate m-ați putea ajuta să găsesc răspuns. Dvs mai mulți ani vă ocupați cu sportul și cred că vă este cunoscută problema următoare. Este vorba despre îngrijorare înainte de competiție, cu care este foarte greu de luptat. Eu am un nepot de 12 ani. De la 6 ani el face patinaj artistic. El este credincios, a studiat singur toate cursurile de studiu biblic inductiv pentru copii. Anul trecut ne-am confruntat cu următoarea problemă: el se îngrijorează mult înainte de competiție și nu se poate liniști, iar din cauza aceasta pierde la întrecere, cade chiar și la cele mai simple elemente. La antrenamente totul îi iese bine, toate elementele sunt bine lucrate, el se străduie, lucrează diligent și antrenoarea este mulțumită. La ultimele antrenamente a avut mai multe căderi puternice. Ultima dată când s-a întîmplat aceasta, el a plâns de necaz, întrebându-mă: ”Bunica, de ce Dumnezeu nu mă aude? Sunt un ratat. Toți deja râd de mine!” L-am întrebat poate nu ar trebui să continue acest sport, dar el spune că îi place patinajul artistic, că deja a învățat multe și vrea să arate aceasta. Ne rugăm de mult timp pentru aceasta, vrem să vedem cauza și ce să înțelegem în așa cazuri, unde este greșeala? I-am spus nepotului ca el să nu cedeze, să nu se întristeze, că totul Dumnezeu lasă pentru bine, pentru smerire, ca să înțelegem, să avem experiență bună. Cândva va avea nevoie de această experiență, să continue să se roage și că o să mă rog și eu pentru el. Să nu se uite la cei care râd. De Hristos tot au râs. Va veni timpul și împreună cu Domnul va învinge frica și îngrijorarea, Doar să creadă și să se încreadă în Domnul și El nu-l va da de rușine. El s-a liniștit puțin, dar văd că se îngrijorează și peste o lună este din nou competiție. Ce să facem nu știm, nu aș vrea ca el să se dezamăgească în Dumnezeu. Mulțumesc.

Mă bucur că mi-ați adresat această întrebare și cu bucurie o să vă răspund. Problema nu este în sportul pe care îl face nepotul dvs. În sport problema se vede, iar dacă el într-adevăr iubește acest sport, atunci trebuie înțelept să folosiți aceasta, ca să-l învățați să se încreadă pe deplin în Domnul. Dacă credeți că lăsând antrenamentele îl veți ajuta, vă greșiți. Problema va crește și se va vedea mai mult și mai puternic. Apoi vor începe să vorbească la școală că nimic nu-i reușește, că nu poate susține examenele, apoi că nu poate lucra, apoi că nu poate întreține familia și apoi multe alte probleme posibile, despre care nu putem scrie aici.


Ca să ajutați nepotul dvs să învingă această frică înainte de competiții, începeți să studiați sistematic, în fiecare zi, cursul ”Vai, am dat de probleme!” Este un curs de studiu biblic inductiv pentru copii, după Epistola lui Iacov. În acest curs va vedea că orice problemă poate fi ispită sau încercare și prin ea Dumnezeu vrea să îl învețe răbdarea și să îl facă desăvârșit. Dumnezeu îl iubește și vrea să îi dezvolte un caracter puternic și să îl învețe pe deplin să se încreadă în Domnul în toate situațiile.

După acest manual, studiați împreună cursul ”Doamne, cum Te numești?” pentru copii. Este un curs foarte puternic, care îl va ajuta să cunoacă caracterul lui Dumnezeu și în va învăța să se încreadă pe deplin în El în orice situație. Nu poate face aceasta acum și din cauza aceasta suferă înfrângere de fiecare dată. Învățați-l că trebuie să se încreadă nu în sine, ci în Domnul, ca să facă față acestei îngrijorări înainte de competiție.
Un alt manual din această serie pentru copii – ”Doamne, învață-mă să mă rog”. Folosiți această situație cu înfrângerile, ca să învățați copilul să se roage, să trăiască o viață de rugăciune și să aștepte cu răbdarea răspunsul la rugăciune de la Dumnezeu.

Recent s-a tradus în română și cursul pentru copii bazat pe 2 Timotei, care se numește ”Cum să devii campionul lui Dumnezeu?” Folosiți acest curs pentru a-l studia cu nepotul.

În timp ce studiați aceste cursuri cu el, totdeauna, la fiecare lecție, ajutați-l pe nepot să aplice cunoștințele luate în situații concrete. Pentru a face rost de aceste și alte manuale de studiu biblic inductiv, scrieți-ne la info@precept.md. La această adresă scrieți și dacă ați dori să studiați la Facultatea pentru profesorii de Religie și școală duminicală în cadrul Institutului de Studiu Biblic Inductiv, ca să fiți pregătită pe deplin în predarea acestor cursuri la școala duminicală sau în clubul sportiv, tabere etc.

Ar fi bine ca antrenorul tot să îl învețe să se încreadă în Domnul, dar s-ar putea ca antrenorul să fie creștin. Sunt tare binecuvântați copiii care au antrenori creștini, care își bazează învățătura pe Cuvântul lui Dumnezeu și care arată un exemplu demn de urmat pentru copii.

Totdeauna rugați-vă cu el, iar înainte de competiție postiți și învățați-l și pe el să postească și să Îl roage pe Domnul să îi dea biruință, iar după ce El va da biruință, să sărbătorească în Domnul și să Îi dea Lui slavă.

Fiți înțeleaptă și folosiți această oportunitate minunată și dragostea față de sport pe care o are nepotul dvs, ca să-l învățați să meargă cu Domnul în toate și totdeauna.