Cum poate fi împinită nevoia copiilor moldoveni care cresc fără modele bărbătești?

Aproape 80% dintre cadrele didactice din Moldova sunt femei. Datele Ministerului Educaţiei arată că aceeaşi rată se atestă şi în rândul studenţilor înmatriculaţi, anul trecut, la facultăţile cu profil pedagogic.

Situația este alarmantă pentru că se reflectă grav asupra elevilor de ambele sexe și copiii cresc fără a avea modele bărbătești atât de necesare pentru a putea apoi întemeia familii durabile. Problema devine și mai gravă când ne gândim că elevii nu au aceste modele nici acasă, doarece foarte mulți bărbați sunt plecați peste hotare și nu au cum să contribuie la creșterea și formarea copiilor proprii. 

Este cazul să ne arătăm toată aprecierea pentru femeile care, indiferent de salariile mici și de condițiile grele, continuie să-și facă responsabilitatea și îi învață pe copiii noștri. Dumnezeu să le binecuvânteze și să le răsplătească. Mulțumim și acelor puțini bărbați care s-au implicat în învățământ pentru devotamentul lor chiar dacă au de infruntat greutăți multe și le vine greu să facă față nevoilor din familiile lor. 

Dumnezeu să le dea înțelepciune celor care stau la cârma statului ca să facă tot efortul pentru a încuraja implicarea bărbaților în învățământ. Ridicarea salarului profesorului va fi un pas foarte important. 

Totuși, statul nu poate rezolva totul în acest sens. Biserica are un rol foarte important și noi, păstorii, trebuie să-i încurajăm pe băieți să meargă la facultățile cu profil pedagogic și să se implice în învățământ. 

Până atunci însă, atît ministerul cît și administrația școlilor din țară ar trebui să faciliteze în toate felurile implicarea bărbaților în școli. În calitate de părinte am fost disponibil să mă implic oricând a fost nevoie ca să abordez anumite subiecte la lecțiile de diriginție.  Îndemn pe toți bărbații creștini care au copiii la școală să-i anunțe pe profesori despre disponibilitatea lor  să abordeze anumite subiecte. 

Părinții copiilor ar trebui să facă tot efortul pentru a împlini această nevoie de modele bărbătești în creșterea copiilor. În acest sens un rol bun îl au secțiile sportive unde încă mai sunt mulți antrenori bărbați. Dar, alegeți cu atenție secția și antrenorul ca să fiți siguri că le este transmis un model vrednic de urmat. În privința aceasta le recomand părinților să-și aducă copiii la Clubul de Taekwon-Do „Stolas Leukas” unde majoritatea instructorilor sunt bărbați cu o moralitate și disciplină creștină înaltă. Mărica Sofianu și Tatiana Mirgorodschi oferă antrenamente de Taekwon-Do, Fitness, Tae-Bo și Pilates de cea mai inaltă calitate. 

Să facem tot efortul necesar ca să le oferim copiilor modele de bărbați vredince de urmat ca să-și poată îndeplini bine rolul pe care îl au de la Dumnezeu.