Cum poate Biserica sluji refugiaților din țară?

Întrebare: 

Deocamdată refugiații din Siria nu prezintă o realitate pentru țara noastră, dar se pare că în viitorul apropiat UE ne-ar putea cere să găzduim o cotă anumită de refugiați. Cum pot bisericile din Moldova să pregătească slujitori pentru lucrul cu refugiații musulmani?

Trăim zile când lucrurile cu privire la ordinea mondială, geopolitică, economică, socială se schimbă de la zi la zi, cu o viteză de neimaginat. Dacă ne-ar fi spus cineva cu 10 ani în urmă că astăzi milioane de sirieni deja sunt refugiați în Europa, cu greu aș fi crezut așa ceva. Dacă mi-ar fi spus cineva că fiecare al patrulea refugiat este afganez, nu aș fi crezut. Astăzi, însă, este o realitate. Ceea ce se întâmplă chiar sub ochii noștri sunt evenimente care, cu siguranță, vor rămâne pe paginile istoriei.

Orice provocare este o oportunitate

Numărul mare de refugiați sunt o provocare. Totuși, Biserica ar trebui în mijlocul tuturor acestor evenimente să vadă care sunt oportunitățile pe care ni le dă Dumnezeu.

Apostolul Pavel, când era în închisoarea de la Roma, a scris bisericii din Filipi următoarele cuvinte:

Vreau să ştiţi, fraţilor, că împrejurările în care mă găsesc mai degrabă au lucrat la înaintarea Evangheliei.(Filipeni 1:12)

Închisoarea nu era un lucru ușor. Omenește era un obstacol, o provocare, dar Dumnezeu l-a ajutat că în aceste împrejurări să vadă o ușă deschisă pentru Evanghelie. Aceasta trebuie să facem și noi acum ca Biserică. Refugiații din Europa nu sunt numai un lucru de speriat, ci ei cu adevărat sunt un câmp de misiune unde Biserica trebuie să meargă acum și să lucreze.

Cum am putea ca Biserică să folosim această ocazie unică?

Biserica a fost instituită de Domnul Isus pe acest pământ nu pentru ca să-și închidă porțile și să se apere, ci ca să meargă, să atace, să cucerească. Domnul Isus ne-a dat Duhul său ca să fim martori în Ierusalim, Iudea, Samaria și până la marginea pământului. Mă gândesc că dacă Dumnezeu deja aduce marginile pământului la noi, probabil că Biserica nu a mers de-ajuns la ei și de aceea vin ei acum la noi. Noi ca și Biserică trebuie să mergem și să lucrăm cu acești oameni.

Cum? La Chișinău avem deja centrul de refugiați unde deja de mai mulți ani avem familii din Afganistan, Siria și alte țări. Îndemn creștinii să meargă în aceste centre și să vadă cu ce se pot implica acolo. Numai mergând acolo, făcând cunoștință cu acești oameni, poți înțelege de ce au nevoie și cum poți să le duci mesajul Evangheliei în contextul lor.

Deja de mai mulți ani avem studenți arabi care vin din diferite țări și învață la noi. Citeam odată că anual avem în jur 12-15 mii de studenți străini care vin să învețe în Universitățile din Moldova. Poate că nu este o cifră exactă, dar cu siguranță sunt mulți. Sunt cămine studențești de arabi unde practic nimeni nu merge la ei. Biserica nu trebuie să aștepte acum ca să vină cota de refugiați din Europa, ci trebuie să meargă acum și să înceapă să lucreze cu acești oameni. Cu cât mai mult va merge și va lucra, cu atât mai mult va înțelege gândirea acestor oameni, nevoile lor și cum să lucreze mai bine cu ei.

Vreau să vă spun că nu poți sluji eficient niciunui popor, niciunui refugiat, până ce nu înțelegi bine cultura lui, gândirea lui etc. Nu poți să-i înțelegi citind doar o carte bună despre islam, ci lucrând cu ei, discutând, ascultând etc. Să spui că știi a lucra cu musulmanii, doar pentru că ai citit multe cărți despre islam, nu este adevărat.

Creștinii trebuie să studieze profund Scripturile, căci de multe ori nu sunt pregătiți să răspundă întrebărilor musulmanilor. Vă recomand cu insistență să mergeți la Institutul Biblic Inductiv și anume la sesiunea nr.1 unde veți studia profund Evanghelia după Ioan. La această sesiune veți învăța principii de evaghelizare și ucenicie, dar veți învăța și despre dumnezeirea Domnului Isus, adevăruri foarte importante de știut în lucrarea cu musulmanii. Creștinii trebuie să citească și literatură legată de islam, dar nu mai mult decât Scriptura. De multe ori este nevoie să știi și limba lor, căci așa poți înțelege detalii pe care nu le poți afla într-o altă limbă.

Dumnezeu să ne ajute să folosim orice oportunitate pentru lărgirea Împărăției lui!