Fiecare jurnalist, reporter sau bloger trebuie să aibă un aparat de fotografiat deoarece imaginea prezentă o realitate care nu poate fi descrisă în zece mii de cuvinte, cum spune proverbul american. Aparatul de fotografiat este instrumentul ce completează compoziția noastră. În acest articol vreau să împărtăşesc câteva sfaturi practice, care îi vor prinde bine oricărui jurnalist sau bloger.
Aparatul de fotografiat -să fie un aparat bun
Oamenii înţelepţi se conduc de principul “Nu sunt atât de bogat ca să cumpăr lucruri ieftine” şi acesta este un principiu foarte bun. Ce vor să spună cei ce zic aşa? De obicei, lucrurile ieftine sunt şi de calitate proastă. Deci, dacă cumperi un lucru ieftin, nu te va sluji mult şi la un scurt timp va trebui să cumperi iar acelaşi lucru. Deci, te cheltui de două ori. De aceea este înţelept să faci puţină economie, să aştepţi poate puţin, dar să cumperi un lucru bun. Când este vorba de un aparat de fotografiat, dacă eşti un reporter începător, te sfătui să-ţi cumperi aparatul Canon PowerShot A640 care este unul bun şi îţi permite să faci poze bune. O alternativă este A630, sau A620 sau chiar A610. Este acelaşi model cu diferenţa esenţială fiind numărul de pixeli. Dacă însă dispui de o sumă mai mare şi îţi poţi permite un aparat mai bun, profesionist, te sfătui să cumperi Nikon D80 care este un aparat excepţional, foarte rezistent şi care face poze de o calitate uimitoare.
Foloseşte ce ai la îndemână
Dacă însă, poate eşti student, şi nu dispui de bani nici pentru unul din aparatele menţionate mai sus, foloseşte cel mai simplu aparat de fotografiat, sau cel de la telefonul mobil. Astăzi cele mai multe telefoane mobile au şi o cameră de luat vederi. Deci, foloseşte această opţiune.
Citeşte instrucţiunile aparatului de fotografiat
Orice aparat de fotografiat se vinde împreună cu un manual care cuprinde instrucţiunile cu privire la utilizarea lui. Este foarte important să citeşti acele instruţiuni ca să poţi beneficia de toate posibilităţile şi să-l foloseşti corect. Dedică o zi sau orele necesare pentru a citi acele instrucţiuni pentru că îţi vor ajuta mult. Dacă ai cheltuit atâţia bani ca să cumperi aparatul, mai cheltuie şi ceva timp ca să citeşti instrucţiunile şi să poţi beneficia deplin de cumpărătură.
Ia un curs de fotografie
Cei mai mulţi dintre oamenii care fotografiază nu au nici cele mai elementare cunoştinţe în ce priveşte arta fotografiei. Nu ştiu câti jurnalişti au învăţat aceasta la facultate şi nu ştiu cât de practic a fost cursul lor. Cu blogerii situaţia este de altă natură. Cei mai mulţi din ei nu au studii de jurnalism şi din câte cunosc nu există încă o facultate unde ar invăţa cineva blogging. De aceea, este important să iai un curs de fotografie. Eu am învăţat singur, apoi am învăţat de la alţi fotografi şi la urmă am hotărât să alcătuiesc singur un curs de 2 ore pe care îl predau la studentii mei şi oricui doreşte să aibă cunoştinţe elementare despre arta fotografiei.
Poartă aparatul de fotografiat cu tine totdeauna
În fiecare zi întâlnim oameni şi situaţii care pot fi subiecte interesante pentru articolele noastre şi care le vor da multă putere dacă vor fi întipărite pe fotografii reuşite. De aceea, este bine să ai totdeauna la îndemână aparatul de fotografiat şi să nu pierzi momentul potrivit.
Priveşte lumea prin obiectivul aparatului de fotografiat
De când am învăţat arta fotografiei, am început să privesc altfel lumea. Totdeauna caut frumosul care merită să fie întipărit şi aceasta mă face să văd frumosul care altă dată puteam să nu-l observ. Fiecare poză reuşită trebuie mai întâi să fie alcătuită, sau compusă în minte. Un fotograf bun îşi va antrena minte continuu ca să compună bine pozele şi atunci când deschide aparatul doar va face poza care deja era alcătuită în mintea lui.
Învaţă din orice poză
Când vezi poze reuşite în ziare sau reviste, totdeauna învaţă de la autorii lor cum ai putea să le îmbunătăţeşti pe ale tale. Chiar şi de la pozele mai puţin reuşite tot învaţă cum să nu faci.
Recunoaşte pe Dumnezeu în toate lucrurile
Nu se poate să fii fotograf şi să nu admiri frumuseţea din jur creată de Dumnezeu. Este corect, frumos şi bine să-i mulţumeşti Celui ce a creat totul şi să-L lauzi pentru harul care ţi l-a dat să faci parte din această creaţie. Împăratul David nu avea un aparat de fotografiat, pentru că nu era atunci încă inventat de oameni, dar când privea lumea din jur şi pe sine el a spus:
Te laud că sunt o făptură aşa de minunată. Minunate sunt lucrările Tale, şi ce bine vede sufletul meu lucrul acesta! (Psalmul 139:13)
Laudă pe Dumnezeu în toate zilele viaţii tale!