Cum îți alegi viitoarea profesie?

Anul acest merg în clasa a 12-a. Mulți tineri de vîrsta mea nu știu ce vor face după liceu, cu așa situație m-am trezit și eu. Astăzi, discutînd cu Vasile Filat și încă cîteva prietene de-ale mele, am fost întrebate ce vrem să facem după liceu. Toate am dat cîteva variante de răspuns, dar nimic concret. De aceea, vreau să împărtășesc cu voi discuția pe care am avut-o azi, aflîndu-ne la Școala Internațională de Misiune – Precept Ministries Eurasia.

Nu fă alegeri pripite

Discutînd despre interesele fiecăreia și viitoarele profesii, ne-am trezit că nici una din noi nu știm sigur ce dorim să facem după liceu. Am văzut că este necesar să planifici din timp viitorul tău. Dacă nu faci aceasta din timp, riști să faci la sfîrșitul anului alegeri pripite, care nu sunt deloc folositoare pentru nimeni din noi. Doar dorești să ai o profesie care să îți aducă plăcere?

Mai multe alegeri – ce să faci?

Alege după priorități și interes, celelalte șterge-le din listă. Dacă totuși nu te-ai hotărît ce să alegi, atunci cercetează. Poate ai posibilitatea să combini două profesii în una, ceea ce îți va aduce dublă plăcere, pentru că faci ceea ce ți-ai dorit.

Întreabă-L pe Dumnezeu

Roagă-te și întreabă-L pe Dumnezeu care este voia Lui cu privire la viitorul tău. Gîndește-te cum vei sluji bisericii și oamenilor din jur prin profesia pe care o vei alege. Folosește darul spiritual cu care te-a binecuvîntat Dumnezeu și roagă-L ca El să te ajute în alegerea viitoarei profesii. El știe mai bine ce trebuie să faci.

Mulțumesc mult lui Dumnezeu și învățătorului nostru Vasile Filat pentru aceste sfaturi prețioase. Ne rugăm ca Dumnezeu să ne ajute pe noi, dar și pe fiecare liceean să aleagă cu atenție viitoarea profesie și să țină cont de aceste sfaturi.