CULMEA! Codul Penal nu-i mai poate pedepsi pe homosexuali pentru hărţuire sexuală?

(update 22:00) Iată explicaţia, pe care am primit-o în urmă cu cîteva minute, de la deputatul Valeriu Ghileţchi cu privire la îngrijorarea mea: „Nu vad o problema in faptul ca in aceasta definite nu se gasesc cuvintele homosexualitate sau lesbianism. In primul rand, hartuirea sexuala cuprinde toate formele de hartuire sexuala, inclusiv cea homosexuala sau lesbiana. In al doilea rand, homosexualitatea a fost scoasa din Codul Penal mai mult timp in urma si acum au loc doar ajustari la Codul Penal reiesind din faptul ca homosexualitatea a fost decriminalizata.”

În timp ce scriam articolul despre profesorul, care se presupune că ar fi hărţuit sexual trei minore din capitală, şi în timp ce navigam prin Codul Penal am observat o modificare, dupa mine, foarte periculoasă a unui articol din Cod. Este vorba despre art.173, intitulat „Hărţuire sexuală”.

Dacă, în redacţia veche acest articol suna „Constrîngerea unei persoane la raporturi sexuale, homosexualism, lesbianism ori la săvîrşirea altor acţiuni cu caracter sexual prin şantaj sau profitînd de dependenţa materială, de serviciu sau de altă natură a victimei se pedepseşte cu amendă în mărime de la 300 la 500 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 2 la 5 ani„, atunci în redacţia nouă (aprobată prin legea nr.167 din 09.07.2010 şi publicată în Monitor Oficial la 03.09.2010) acest articol sună astfel: „Hărţuirea sexuală, adică manifestarea unui comportament fizic, verbal sau nonverbal, care lezează demnitatea persoanei ori creează o atmosferă neplăcută, ostilă, degradantă, umilitoare sau insultătoare cu scopul de a determina o persoană la raporturi sexuale ori la alte acţiuni cu caracter sexual nedorite, săvîrşite prin ameninţare, constrîngere, şantaj, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 300 la 500 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 140 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 3 ani„.

În redacţia nouă au fost excluse cuvintele homosexualism si lesbianism. Astfel, dacă vre-un homosexual sau lesbiană vor încerca să hărţuiască sexual vre-o persoană, aceştia nu vor cădea sub incidenţa noii legi? De ce această categorie de oameni a fost exclusă din lege?