Cui îi merge bine?

De multe ori ne uităm la unii oameni cărora le spunem noi, le merge bine. Sunt unii cărora le merge bine pentru că își conduc viața și trăiesc fiecare zi conform la ceea ce spune Sfânta Scriptură, dar mai este o altă categorie, cărora le merge doar aparent bine.

Însă vreau să vedem cui într-adevăr le merge bine. Sfânta Scriptură definește altfel succesul unui om. În primul rând omul care îl laudă pe Dumnezeu și se teme sau are frică să nu păcătuiască și mai are plăcere pentru poruncile Lui, aceluia îi merg bine. Uitați-vă în jur și vedeți câți dintre cei pe care îi cunoașteți au pasiune de a citi și a studia Sfintele Scripturi? Pe de o parte se plâng că duc lipsuri dar pe de altă parte nu doresc sau minimalizează relația lor cu Dumnezeu. Relația cu Dumnezeu nu este nici într-un caz un sentiment ci este o obligație pe care o avem fiecare dintre cei care au intrat în legământ cu Domnul Isus. Dacă spunem că suntem creștini trebuie și să trăim potrivit cu numele pe care ni l-am luat. Ignorând lucrurile sfinte și disciplina duhovnicească să nu te aștepți că îți va merge bine în această viața. Vei trăi ca un frustrat și nemulțumit. Tot Biblia spune că îi merge bine omului care trăiește în neprihănire sau duce o viață curată față de cei din jurul său. Nu îl vei vedea că umblă cu minciuni pentru a-și dobândi beneficii de orice fel. Pentru că doar celui fără prihană îi răsare o lumină în întuneric, și cel fără vină și cu un comportament curat va ști cum să ia decizii corecte în situații dificile ale vieții. Nimeni nu spune că nu va întâlni greutăți în această viața cel caruia îi merge bine, dar tocmai pentru că îl are pe Dumnezeu ca sprijin și se bazează pe Cuvântul Său știe cum să depășească victorios orice încercare a vieții.

Și apoi dacă are o relație corectă cu Dumnezeu omului căruia îi merge bine va ști cum să se comporte cu semenii săi. El va fi milostiv, îndurător și drept. Noi cu toții trăim într-un secol al lipsei de răbdare, dar tocmai lui îi merge bine pentru că știe a cântâri cu răbdare fiecare decizie pe care o ia. Iar într-o lume a egoismului el este milostiv cu cei din jur și potrivit puterii pe care o are se îmbracă cu fapte bune. Biblia spune: “ce bine-i merge omului care face milă și împrumută pe altul și care își rânduiește faptele după dreptate” (Psalmul 112:5). Cel care trăiește după aceste principii nu se va clătina niciodată. Probleme în viață vor veni, îngirjoarea va fi la colț, încercări și ispite la fel, dar tocmai pentru că își rânduiește faptele după dreptate nu se va clătina în fața tuturor greutăților. Mai mult decât atât, oamenii aceștia nu se tem de vești rele, pentru că inima lor le este încrezătoare în Domnul.

Oamenii cărora le merge bine dau dovadă de dărnicie și dau celor lipsiți. Dumnezeu este acela care le ridică un nume bun care cu siguranță va dăinui. Însă din păcate nu este tot așa cu oamenii răi. Ei cu siguranță văd faptele bune ale oamenilor cărora le merge bine și din invidie scrâșnesc din dinți și invidia îi face să se topească. Ei rămân doar la capitolul pofte care nu sunt împlinite. Ai dori să-ți meargă bine și ție, dar atâta timp cât în inima ta domnește răutatea și nu dorești să vii la Dumnezeu pentru a-ți schimba inima vei trăi în aceasta stare care încet dar sigur te va roade până la pieire.

Fii un om căruia îi merge bine, în primul rând în relația cu Dumnezeu și apoi cu cei din jurul tău!Vei simți diferența!