Cu ce te vei înfățișa la Judecata lui Hristos?

Fiind în Krasnoiarsk, am fost slujit într-o duminică de Maxim, băiatul pastorului Grigore Iushchenko. Mergând în mașină, am avut o discuție interesantă despre multe lucruri duhovnicești și m-am gândit să împărtășesc în acest articol câteva sfaturi pe care i le-am dat. 

  

Dumnezeu vrea să facem planuri bune

Când l-am întrebat ce plan are pentru viață, mi-a spus că nu vrea să-și facă planuri ca să nu fie dezamăgit când nu-i vor reuși acele planuri. I-am spus atunci despre versetul din Biblie care spune astfel: 

 

Planurile omului harnic nu duc decât la belşug, dar cel ce lucrează cu grabă n-ajunge decât la lipsă. (Proverbe 21:5) 

 

Dacă nu faci planuri, atunci totdeauna vei lucra în grabă și nu vei avea nici un rezultat. Nu poți să ajungi la o destinație pe care nu ți-o propui. Dumnezeu are un plan pentru acest univers și pentru mântuirea noastră și ne învață și pe noi să fim oameni înțelepți și să facem planuri înțelepte. 

Dumnezeu vrea să aducem roade multe

Am revenit înapoi la întrebarea mea și l-am întrebat pe Maxim cu ce ar vrea să se înfățișeze la Judecata lui Hristos, la care va veni fiecare creștin când i se va încheia viața pe acest pământ sau când va fi răpirea sfinților. Maxim mi-a spus că vrea să vină cu ucenici înaintea lui Hristos și chiar a invitat pe prietenii lui de la universitate, dar încă nu au venit nimeni și m-a întrebat cum poate face ca să aibă succes în conducerea prietenilor săi la Hristos? Ce să le vorbească lor și cum? Iată câteva sfaturi pe care i le-am dat lui Maxim și care ne vor ajuta pe fiecare să aducem oameni la Hristos și să facem ucenici ai lui. 

 

1. Invită totdeauna prietenii tăi la serviciile divine ale bisericii din are faci tu parte. Nu te lăsa descurajat dacă nu au acceptat din prima dată invitația. Repetă invitația în fiecare săptămână. 

 

2. Ascultă cu atenție mesajul care este predicat la biserică și când vii la școală, universitate, serviciu, povestește-le prietenilor și colegilor tăi cum a fost la biserică, ce ai învățat, ce s-a predicat etc. Așa cum ei povestesc despre felul cum și-au petrecut weekendul, așa povestește și tu cum te-ai închinat și ce ai învățat din Sfintele Scripturi. 

 

3. Studiază Biblia zilnic și povestește oamenilor pe care îi întâlnești tot ce afli din Sfintele Scripturi și crezi că este important și interesant pentru ei. Dumnezeu ne învață că vorbirea noastră trebuie să fie totdeauna cu har, dreasă cu sare, ca să știm cum să răspundem fiecăruia. O mâncare cu sare este mai gustoasă, adică mai interesantă decât cea fără sare. Așa trebuie să fie și vorbirea noastră. Totdeauna trebuie să ne gândim care sunt lucurile din Sfintele Scripturi, lucrurile dunovnicești care sunt necesare pentru prietenii și cunoscuții noștri și cum să le comunicăm într-un mod interesant aceste adevăruri. 

 

4. Nu pierde timpul și nu lăsa ca să le spui cândva prietenilor sau colegilor, într-o zi cândva etc. Azi începe, nu pierde nici o clipă. Dumnezeu ne învață să răscupărăm vremea, adică oportunitățile. Să nu pierdem nici o clipă și nici o oportunitate. Spune azi colegilor, tot ce poți face pentru mântuirea lor azi, fă azi, căci ziua de mâine nu este în stăpânirea noastră. Multe lucruri se pot întâmpla până mâine. 

 

5. Nu dispera dacă ești respins sau ridiculizat de unii. Nu lua lucrurile personal. Înțelege că ei resping mesajul Evangheliei. Nu înceta să te rogi pentru acești oameni și folosește orice prilej ca să le vorbești din nou, dar cu har și cu sare. 

 

6. Nu te teme de întrebările care ți le pot pune prietenii și la care nu vei ști răspunsul din Biblie. Nimeni nu le știe pe toate. Acolo unde nu vei ști, să le spui prietenilor că vei căuta răspunsul și le vei răspunde. Contactează pe pastorul tău, află de la el răspunsurile și chiar te invit să vizitezi portalul Moldova Creștină și să cauți aici, căci  timp de 8 ani am răspuns la întrebări adresate de oameni și toate se găsesc aici.  

 

7. Dacă ai găsit pe site răspunsul la întrebarea care ți-a fost adresată, trimite-i prietenului link-ul ca să poată citi, dar și mai bine este să tipărești articolul și când vei merge a doua zi la școală sau la serviciu să-i dai foaia cu articolul tipărit ca să-l citească. Cunosc o tânără din biserică care mulți ani la rând a tipărit fiecare articol nou pe care îl publicam și îl ducea colegilor la serviciu ca să citească și ei. 

Dumnezeu vrea să cunoaștem viitorul

Când l-am întrebat pe Maxim care este cartea lui preferată din Biblie răspunsul a fost- Apocalipsa. Pentru că nu a studiat-o încă în profunzime, l-am sfătuit să înceapa mai întîi cu cartea proorocului Daniel, căci acesta ne prezintă scheletul tabloului profetic al viitorului și apoi toate celelalte cărți profetice din Biblie completează cu detalii acest schelet. I-am recomandat mai întâi să studieze cursul biblic inductiv “Dumnezeu face cunoscute vremurile de pe urmă” de Kay Arthur, căci este un curs simplu, cu 6 lecții de 40 de minute fiecare și este conceput ca să abordeze tocmai acest schelet profetic. Apoi l-am sfătuit să studieze cursul Daniel din seria “Învățătură peste Învățătură” și apoi toate cele patru părți ale cărții Apocalipsa din aceeași serie de studiu biblic indutiv. O parte din aceste cărți se găsesc la coordonatorul filialei Institutului Precept Ministries din Krasnoiasrsk, dar altele urmează  să-l ajut să facă rost de ele.

 

Noi, vorbitorii de limbă română, avem marele har să avem acestea și multe alte materiale de studiu biblic inductiv în limba noastră datorită muncii și dedicării învățătorilor Mia și Costel Oglice care au și tradus toate aceste cursuri excepționale și au pregătit mulți învățători. 

 

Doritorii să devină studenți la Institutului de Studiu Biblic Inductiv din Moldova sunt invitați la sesiunile Consiliere Spirituală și Planificarea Timpului în perioada 7-19 septembrie 2015. 

 

La Chișinău  mai avem și o bogată librărie creștină unde puteți găsi toate manualele de studiu biblic inductiv în limbile română, rusă, engleză și chiar și alte limbi. Vă recomand să vizitați librăria care este pe adresa str. Alecu Russo 59/6 (pasajul subteran).

 

Dumnezeu să-l binecuvânteze pe Maxim cu o profundă cunoaștere a Cuvântului Său, cu un plan înțelept pentru viață așa ca să adune un bogat rod pentru Împărăția Cerurilor și când se va înfățișa la Judecata lui Hristos să primească o bogată și binecuvântată răsplată. Așa să ne ajute Dumnezeu pe toți noi.