“Fetițele scumpe, frumoase și drage. Aveți grijă, deschideți ochii larg-larg și feriți-vă. Să nu aveți încredere în nimeni“

Am scris la începutul lui martie un articol despre crima de la Holercani, în care un bărbat în vârstă de 27 de ani a omorât, din gelozie, o fată de doar 16 ani cu care se afla într-o relație amoroasă. Știrea zguduise întreaga societate. “Vorbește Moldova” a realizat o emisiune pe marginea acestui caz cu mama și sora victimei. Am ascultat cu atenție acest interviu și aș vrea să îmi expun opinia pe marginea celor auzite.

Potrivit mamei, fata ei de 14 ani, Valeria, o anunțase că se întâlnește cu un băiat mai mare cu 11 ani decât ea. Un detaliu important este că bărbatul are un copil din prima căsătorie. Oamenii din sat au declarat pentru jurnaliști că tânărul era agresiv și că acesta ar fi fost motivul pentru care fosta soție s-ar fi despărțit de el. Prima reacție a mamei vizavi de relația fiicei sale cu acest bărbat a fost negativă întrucât nu-l cunoștea pe băiat, care era străin în sat. Cu trecerea timpului, însă, ea l-a acceptat în familia lor motivând cu faptul că el era harnic și îi ajuta mult prin gospodărie. Mama fetei s-a gândit că el le va fi un sprijin bun, având în vedere că în familie nu era o mână de bărbat, întrucât mama își creștea singură fetele. Ea a lăsat ca relațiile lor să se dezvolte, acceptase relațiile intime între ei și nu bănuia că dragostea dintre cei doi s-ar fi putut transforma într-un coșmar. Întrucât Ion, prietenul Valeriei, era plecat des peste hotare la muncă, acesta începuse să controleze excesiv fiecare mișcare a fetei. El devenise gelos și, când se întorcea în sat, agresa pe toți prietenii și prietenele cu care interacționa fata. Acest lucru ar fi alarmat-o pe mama, care i-a sugerat Valeriei să întrerupă relația cu Ion. Un alt motiv era că Ion o înșela pe Valeria cu alte fete din sat. Atunci când Valeria l-a anunțat despre intenția de despărțire, această noutate l-ar fi înfuriat pe bărbat și la o scurtă perioadă acesta a tras câteva gloanțe în Valeria, din arma pe care o deținea legal. A împușcat și într-o prietenă a Valeriei cu care erau împreună la plimbare în acea zi neagră, dar ultima a fost rănită în picioare și a supraviețuit. Bărbatul a fost reținut de poliție și se află în arest preventiv.

Concluzia la care a ajuns mama în emisiune și sfatul pe care l-a transmis fetelor tinere a fost să nu fie naive și să nu îi creadă ușuratic pe băieți. “Fetițele scumpe, frumoase și drage. Aveți grijă, deschideți ochii larg-larg și feriți-vă. Să nu aveți încredere în nimeni”, a declarat mama fetei decedate.

Este o durere fără de margini în inima acestei mame, pe care doar ea o simte și o înțelege. Vreau prin intermediul acestui articol să-i transmit sincere condoleanțe. Este absolut regretabil ce s-a întâmplat. Este condamnabilă fapta acestui bărbat și el trebuie să poarte răspundere penală pentru crimele comise. Gelozia nu dă drept nimănui să ia viața aproapelui. Sper că timpul petrecut în închisoare va fi o bună evaluare pentru Ion și tare mult sper că se va întoarce cu toată inima la Domnul în pocăință.

În același timp este absolut regretabil că mama fetei a lăsat ca această relație să se dezvolte. Nu trebuia să se bizuie pe emoțiile fetei, dar să fie hotărâtă în autoritatea ei de mamă. Nu știu dacă tatăl fetei este în viață, pentru că în mod normal el ar fi trebuit să ia atitudine în această relație. Totuși, în lipsa lui, mama era responsabilă să nu admită relația. Mai cu seamă că fata avea doar 14 ani, un copil plăpând, care nu are discernământ și experiență de viață. Oare mama aceasta nu știa despre motivul pentru care fosta soție al lui Ion l-a alungat din familie? Oare nu știa despre faptul că Ion era bătăuș și agresiv? Sau s-a gândit că față de familia lor Ion va avea, pe viitor, o atitudine diferită? Este greșit să îți asumi așa un gând. Evident că mama a dorit binele suprem fiicei sale și cred că era o mamă grijulie, dar repet că este inacceptabil că s-a lăsat controlată de relația celor doi. Mai cu seamă, că Valeria, ascundea de la mama multe lucruri neplăcute care erau în relația lor și despre care știa doar sora Valeriei, Victoria.

Victoria a povestit jurnaliștilor de la Vorbește Moldova că atunci când sora ei a decis să rupă relația cu Ion, ultimul ar fi dus-o forțat pe Valeria în pădure și ar fi violat-o. Victoria povestește că Valeria s-a întors speriată acasă, bătută, cu unghii și haine rupte. În urma acestui caz, Victoria a vrut să se adreseze la poliție, dar a fost oprită de sora ei. Mama fetelor aflase despre aceasta mai târziu, dar se pare că nu luase nicio atitudine în acest sens. Fie de mila bărbatului, fie din frică față de el. Și pentru că nu au luat atitudine la vremea potrivită, băiatul s-a simțit că poate face ce vrea și că nu va purta vină pentru aceasta.

Concluzia la care a ajuns mama Valeriei și a Victoriei este una foarte corectă, doar că întârziată. O concluzie trasă de pe urma propriei experiențe amare. Știu că atât mama, cât și sora Valeriei, regretă cele întâmplate și că și-ar dori să întoarcă timpul înapoi, dar nu mai pot. Mă rog ca Domnul să le mângâie inimile și să le ajute să se întoarcă cu inima la Domnul Isus și să învețe căile Lui bune. Mă rog ca El să le vindece inimile.