Îi este îngăduit creștinului să ia credite?

Întrebare:

În zilele noastre în biserici și în lume este acceptat să se ia credite de la bancă pentru diferite nevoi personale sau pentru lucrarea lui Dumnezeu. Doresc să vă întreb cu privire la credite și diverse metode de împrumut de la sistemul bancar. Ajutați-mă să înțeleg ce spune Cuvântul lui Dumnezeu la acest subiect. Avem noi, creștinii, dreptul să luăm credit? Mulțumesc. 

Îi este îngăduit creștinului să ia credite?Nicăieri în Biblie Dumnezeu nu ne interzice și nici nu ne prescrie să luăm cu împrumut bani sau bunuri de la cineva. Dumnezeu a chemat pe poporul său Israel la ascultare deplină de Cuvântul Lui, dându-i și această promisiune:

Domnul Dumnezeul tău te va binecuvânta, cum ţi-a spus, aşa încât vei da cu împrumut multor neamuri, dar tu nu vei lua cu împrumut de la ele; tu vei stăpâni peste multe neamuri, dar ele nu vor stăpâni peste tine. (Deuteronomul 15:6)

Este bine să înveți a trăi în limitele averilor pe care le-ai câștigat prin muncă și să nu te grăbești să iai împrumut pentru că…

Bogatul stăpâneşte peste cei săraci, şi cel ce ia cu împrumut este robul celui ce-i dă cu împrumut.  (Proverbe 22:7)

Totuși, fiecare din noi are nevoie câteodată să împrumute de la alții bani sau bunuri. Grăbește-te să le întorci la timp, căci…

Cel rău ia cu împrumut, şi nu dă înapoi; dar cel neprihănit este milos şi dă. (Psalmi 37:21)

Deci, dacă am împrumutat bani de la oameni sau de la bancă trebuie să ne grăbim să întoarcem acești bani în termenii promiși. Iar dacă a intervenit ceva care vă împiedică să întoarceți banii la timp, nu începeți să vă ascundeți și să vă eschivați de la întoarcerea datoriei. Nu vă purați așa de parcă ați fi hoț și ați furat acei bani. Dacă se apropie timpul și nu puteți întoarce banii, mergeți la omul sau banca de la care ați luat cu împrumut și explicați-le situația, apoi cereți-vă iertare și să vă prelungească termenul de care aveți nevoie ca să întoarceți datoria.