Eugen Poperecinii „Creştinul trebuie să fie o putere în societatea în care trăieşte”

poza_conf_tineret

Creştinismul este o relaţie personală cu Dumnezeu. Mai mult decât atât, creştinii sunt o forţă pentru că ei sunt ghidaţi şi conduşi de Duhul Sfânt. Istoria a demonstrat că creştinii adevăraţi au schimbat lumea. Acest lucru şi-l propun şi liderii  mişcării„  Lumea Creştină a Tineretului din Moldova” (LCTM). Scopul lor este de a face cunoscut întregii societăţi din Moldova lucrările în care sunt implicaţi copii lui Dumnezeu. Vă propun să citiţi un interviu cu doi dintre liderii acestei mişcări, Eugen Poperecinii şi Vladimir Dumanov

R.B Ce inseamnă Mişcarea Creştină de Tineret?

V.D. Eu eram unul din creştinii tradiţionali, şi nu aveam nici o viziune asupra faptului de a duce Evanhgelia la cât mai mulţi oameni. Nu înţeleageam cum alţi fac misiune, de ce trebuie de făcut misiune. Atunci în viaţa mea a apărut un frate, care m-a luat cu el la diferite întâlniri din Ukraina şi vedeam cu ochii mei cum lucrează el cu tinerii, şi cum îi aduce pe aceşti tineri să îl cunoască pe Hristos. Am văzut că fiecare cult creştin lucrează separat şi nimeni nu le cunoaşte lucrările, de aceea am decis ca atât baptiştii, penticostalii şi charismaţii să facă cunoscut întregii comunităţi unde activează despre lucrările pe care le fac ei. Şi din păcate nu am văzut acea unitate despre care vorbeşte Biblia, dar devizare mare. Atunci m-am gândit că cea mai mare investiţie poţi să o faci în tineri  şi în copii, pentru că ei sunt acei care le vor spune părinţilor, rudelor despre Hristos. Aceste lucruri le-am învăţat de la fratele cu care plecam la diferite manifestaţii creştine. În tot acest timp am înţeles că putem şi în Moldova începe mişcări creştine care să motiveze tineretul să lucreze cu pasiune pentru Hristos. Apoi dorim să promovăm faptul că biserica este un lucru puternic.

E.P. De fapt noi dorim ca poziţia noastră ca şi tineri creştini să fie auzită peste tot  în oraşele în care trăim. Dorim ca toţi oamenii, inclusiv, atuorităţile să cunoască că tinerii creştini pot face lucrări frumoase. Noi ne-am propus ca să încurajăm tinerii din diferite biserici să îşi exprime credinţa lor fără ruşine şi să îl proclame cu putere pe Domnul Isus Hristos.

R.B. Cine sunt liderii acestei mişcări?

E.P. Pot să spun că fratele Vladimir Dumanov este un lider adevărat, apoi eu m-am alipit acestei viziuni împreună cu Stas Horş

V.D. …înţelegeţi, dorinţa mea este ca să ajut oamenii să îl cunoască pe Hristos, pentru că viaţa noastră pe pământ este foarte scurtă, de aceea îmi doresc enorm de mult ca tinerii din ţara noastră să alerge cât încă se mai poate la Domnul salvării, Isus Hristos

 

R.B. Care sunt rezultatele mişcării pe care o conduceţi?

E.P. Noi am început activitatea noastră în primăvara anului trecut când am organizat un festival creştin în cadrul bisericii „Izvorul Vieţii”la care au participat mai mulţi lideri creştini din diferite biserici. Apoi am organizat o manifestare mai amplă în toamna anului trecut când am dorit să punem în contact mai multe lucrări creştine care se fac în societate.  Atunci fiecare lucrare creştină şi-au expus viziunile, au povestit ce fac, cum slujesc oamenilor   şi care sunt nevoile lor. Am observat că în oraşul Chişinău sunt multe biserici care fac lucrări frumoase, dar despre care se ştiu foarte puţin. De aceea noi dorim să mediatizăm aceste lucrări şi să ajutăm şi alţi tineri din alte biserici să se implice în aceste proiecte dacă este cazul. Cred că ne-a reuşit acest proiect.

 

R.B. Cu ce biserici colaboraţi?

E.P. Colaborăm strâns cu biserica baptistă, charismată şi penticostală. Vreau să vă spun un lucru interesant, Dumnezeu ne-a deshis uşi pentru a vesti Evanghelia prin mijloacele de informare în masă, şi aici mă refer la radio şi televiziuni creştini din Ucraina. Apropo în Ucraina avem un frate, Pavel Ungureanu, care ne ajută foarte mult în activitatea noastră. Apoi suntem în relaţii bune cu mişcările similare din  Letonia şi Lituania. Din păcate nu avem vorbitori bine calificaţi, de aceea este o mare nevoie ca pe unde plecăm să avem şi astfel de oameni.

R.B. Care sunt planurile pentru viitorul apropiat?

E.P. Dorim să organizăm un program de evanghelizare special pentru tineri cu  tematica „Pentru ce o aşa dragoste?”. Vedem cum în zilele noastre tinerii văd diferit noţiunea de dragoste. De aceea vrem să le arătăm că este o alternativă în cuvântul lui Dumnezeu, care este adevărata dragoste. Apoi în primăvara am planificat să desfăşurăm o acţiune socială în centrul capitalei. Această acţiune se va numi „O mână curată, o inimă curată”, prin care dorim să sensibilizăm opinia publică despre pericolul deşeurilor aruncate peste tot. Va avea loc această acţiune înainte de sărbătorile de Paşte.

R.B. Colaboraţi  şi cu misiunile de peste hotare?

V.D. Da, desigur, astfel de mişcări sunt şi în Ţările Baltice, Belorusia, Rusia şi Azerbaidjan.

R.B. Dacă sunteţo o mişcare de tineret, vă preocupă şi predarea religiei în şcoală?

 

E.P. Da evident, ne-am gândit şi la acest lucru. Uite, chiar în februarie avem o conferinţă unde vom discuta cum putem mai eficient să ne implicăm. Vrem să înivităm la această conferinţă profesorii care predau după programul evanghelic şi să prezinte cum predau şi care sunt rezultatele. Sunt sigur că sunt mulţi profesori creştini care nu predau după această metodă. Şi cred că aceasta este foarte rău. Dar mai ştiu că esteo mare nevoie de cadre didactice care ar preda Biblia şi nu altceva.

R.B. Poate Mişcarea Creştină de Tineret să ajute la plantarea de noi biserici, şi cum?

 

V.D. Eu consider că putem, chiar în biserica noastră este un frate care doreşte să planteze o biserică într-un sat unde nu este nici o prezenţă evanghelică. El este originar dintr-un sat, şi vede această nevoie, trăieşte cu ea. De aceea noi îl vom ajuta ca să înceapă acolo un punct de misiune

R.B. Vă mulţumesc