Este îngăduit creștinului să rezolve temele pentru colegi la școală?

Întrebare:

Este rău să rezolv lucrările de laborator ale colegilor de clasă în schimbul banilor? Pentru mine nu este greu să fac acest lucru. Până acum au venit mai multe propuneri. Eu nu prea știu ce să fac. La moment le-am spus că nu am timp, dar cred că e doar o soluție temporară. 

Nu este bine să rezolvi lucrările de laborator ale colegilor de clasă în nici un fel pentru că te faci complice la înșelăciune. Colegii tăi vin apoi la profesor și dau acele lucrări ca și cum ar fi fost rezolvate de ei. Scopul lucrărilor de laborator este să-i ajute pe studenți sau elevi să învețe și dacă ei vin cu ele rezolvate îi crează profesorului impresia că au însușit materia și îl înșală. Dar, ei nu doar pe profesor îl înșală. Colegii se înșală pe ei înșiși, pe părinții lor și pe restul oamenilor, căci fisura din cunoștințele lor se va manifesta mai târziu în profesia pe care o vor avea și în atitudinea lor față de muncă și de oameni, căci prin această înșelăciune ei fac și un exercițiu rău care le dezvoltă obiceiul de a înșela. Cuvântul lui Dumnezeu este foarte clar în această privință și spune astfel:

Pâinea minciunii este dulce omului, dar mai pe urmă gura îi este plină de pietriş. – (Proverbe 20:17)

Nu te face părtaș la această pâine (sau note) ale minciunii pentru că vei avea de împărtășit și consecințele păcatelor la săvîrșirea cărora contribui acum. Te sfătuiesc să procedezi în felul următor:

Când mai vine un coleg să-ți ceară să faci pentru el lucrarea de laborator, spune-i că aceasta este minciună și minciuna este păcat și aduce consecințe rele. De aceea, propune-i să faci cu el tema, să-l ajuți să înțeleagă lecția și apoi, dacă este nevoie ajută-l să facă și tema de laborator, dar în așa fel ca el să înșușească tema. În felul acesta vei ajuta cu adevărat pe colegi și vei arăta dragoste față de ei  și o frumoasă mărturie creștină. Așa să te ajute Dumnezeu.