Creștinii ortodocși din Etiopia studiază Biblia în fiecare seară

Creștinii din Etiopia alcătuiesc 43,5% din populația țării și este una din cele mai vechi biserici din lume, căci își trage începuturile de la famenul etiopean, slujitorul împărătesei Candace, care s-a botezat și a devenit ucenicul lui Hristos, după ce a crezut prin mărturia lui Filip (Faptele Apostolilor 8). În ultimii 25 de ani numărul evanghelicilor a crescut în Etiopia de la 1 la 18%, chiar dacă au fost persecutați extrem de mult, mai ales de regimul comunist.

Fiind în orașul Addis Ababa, pe când mă întorceam seara de la seminarul pe care l-am predat, am fost suprins când Berhanu, prietenul meu, mi-a spus când treceam pe lângă o biserică ortodoxă că toți oamenii pe care i-am văzut mergeau la studiul biblic și că biserica aceasta s-a întors la studierea Bibliei și fac lecții în fieare seară. Presupun că pe lângă Biblie mai este predată multă tradiție, dar totuși mi-a părut interesant că în zilele noastre oamenii merg și sunt dornici să studieze Sfintele Scripturi.

1564801950_IMG_4188

Mă rog Domnului să înceapă a studia Biblia și creștinii ortodocși din Moldova și tot așa să meargă la studiu în fiecare seară după serviciu.

În timp ce mergeam mai departe, mă gândeam că baptiștii au început tocmai prin studierea profundă a Sfintelor Scripturi. Acum, însă, cu părere de rău, mulți din ei nu mai pun preț pe aceasta și devin creștini doar cu numele. Așa ar trebui să fie la fiecare biserică, să se facă studiu biblic seară de seară. Apostolul Pavel când a venit în Efes, acolo, în școala lui Tiran studia Biblia cu creștinii din oraș și o făcea zi de zi. Și în alte orașe tot așa se făcea. Așa trăiau credința lor primii creștini și așa trebuie să trăim și noi.

La plecarea sa de pe acest pământ, Domnul Isus le-a dat apostolilor această poruncă:

Duceţi-vă şi faceţi ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Şi învăţaţi-i să păzească tot ce v-am poruncit. Şi iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârşitul veacului.” Amin. (Matei 28:19-20)

A fi ucenicul lui Isus Hristos înseamnă să înveți continuu ce a poruncit El și să păzești, să împlinești. La aceasta trebuie să ne dedicăm cu toții.

Eu acum studiez cartea proorocului Isaia și azi am studiat capitolul 55, dar tu ce ai studiat azi?

La biserica pe care o păstoresc studiem acum Epistola lui Iuda și de joia viitoare, la orele 18:00 vom studia cursul “Cum să fii un mentor după voia lui Dumnezeu”. Dar tu ce studiu biblic faci la biserică?

Să ne ținem de lucrurile sfinte ca să trăim o viață plăcută lui Dumnezeu și să avem putere în trăire, dar și în mărturisirea noastră, căci altfel vom deveni sare care își pierde gustul și nu mai este bună la nimic.