De ce creștinii care emigrează părăsesc dragostea dintâi pentru Dumnezeu?

Întrebare:

Vreau să întreb de ce creștinii moldoveni, care pleacă peste hotare în Europa, devin egoiști și iubitori de sine? Eu cunosc creștini din țara noastră care făceau o lucrare minunată în țară, dar acum, cu durere mare, văd că aici unde locuiesc, au uitat de Dumnezeu și de biserică. Se hrănesc doar cu roșcoave sau resturi care le aud de undeva. Ce pot să fac ca ei să se reîntoarcă la dragostea dintâi? Mulțumesc. 

Motivele pierderii dragostei dintâi

Ceea ce scrieți în mesaj este o realitate tristă pe care trebuie să o recunoaștem. Oamenii aceștia sunt reprezentanții “seminței care a căzut între spini” din binecunoscuta pildă a semănătorului, spusă de Domnul Isus. Ei sunt oameni care aud Cuvântul lui Dumnezeu, dar îngrijorările veacului acestuia şi înşelăciunea bogăţiilor îneacă acest Cuvânt, şi ajunge neroditor în ei. (Matei 13) Și problema aceasta a lor nu a început atunci când au plecat peste hotare, ci era în inimile lor încă de acasă. De altfel, poate tocmai înșelăciunea bogățiilor și îngrijorările acestui veac i-a făcut să emigreze. În Epistola I a lui Pavel către Timotei avem un îndemn foarte prețios la care trebuie să ia aminte toți creștinii:

Negreşit, evlavia însoţită de mulţumire este un mare câştig. Căci noi n-am adus nimic în lume, şi nici nu putem să luăm cu noi nimic din ea. Dacă avem, dar, cu ce să ne hrănim şi cu ce să ne îmbrăcăm, ne va fi de ajuns. Cei ce vor să se îmbogăţească, dimpotrivă, cad în ispită, în laţ şi în multe pofte nesăbuite şi vătămătoare, care cufundă pe oameni în prăpăd şi pierzare. Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor; şi unii, care au umblat după ea, au rătăcit de la credinţă şi s-au străpuns singuri cu o mulţime de chinuri. (1 Timotei 6:6-10)

O mare parte din oamenii care au emigrat aveau suficient pentru ei și familiile lor și în țară, dar tocmai înșelăciunea bogățiilor și iubirea de bani i-a motivat să meargă și să caute mai mult. Mare lucru este să înveți a fi mulțumit cu ceea ce ai și să-i slujești Domnului cu credincioșie în starea materială în care te afli. Trebuie să luăm bine seama la pericolul iubirii de bani care se manifestă prin aceea că vrei să te îmbogățești și apoi, te prinde în ispită și în laț, ca pe o pasăre. Lațul, adică cursa aceasta devin tocmai multele pofte nesăbuite (nestăpânite) și vătămătoare care îl cufundă pe om  în prăpăd și pierzare. Iubirea de bani poate fi asemănată cu o piatră care ți-o legi la gât și care te poate duce apoi la fundul mării. Să nu nesocotim Cuvântul lui Dumnezeu când spune că iubirea de bani este rădicina TUTUROR relelor. Dacă cineva se lasă prins de iubirea de bani prin dorința să se îmbogățească, încetul cu încetul (iar la unii foarte repede) din rădăcina iubirii de bani vor începe să iasă lăstari altor rele care apoi vor înflori și vor aduce roade nimicitoare.

Să luăm seama la o caracteristică pe care o spune Dumnezeu despre bogății că sunt înșelătoare. Ați luat aminte la fraza “înșelăciunea bogățiilor”. Și nu trebuie să ai aceste bogății ca să fii înșelat de ele. De altfel, cei mai mulți care devin înșelați de bogății nici nu le-au avut, nici nu le au și nici nu le vor avea niciodată. Tot cu ce se aleg ei de la bogății este doar înșelăciunea lor care le distruge viețile. Oamenii aceștia toată viața aleargă după bogății și averi, dar niciodată nu le au, și dacă chiar reușesc să le câștige, tot nu se bucură de el pentru că ori ajung să fie risipite repede de alții ori ajung să fie furate. Averile acestea le ruinează viața până ajung să le câștige și le-o ruinează și mai mult după ce le câștigă.

Îmi amintesc despre o mamă care și-a lăsat copilul mic cu străinii și a plecat în Italia ca să câștige pentru întreținerea copilului. Ea nu s-a bucurat de copilul ei, nu a reușit să zidească o relație cu el de care să se bucure, nu a reușit să-l învețe cum să prețuiască și să păstreze bunurile câștigate de ea prin muncă. Totuși, ea a căutat să-i cumpere tot ce a dorit el și când a cerut să-i ia mașină, nu a pregetat să-i îndeplinească moftul. Copilul, fiind unul alintat și plin de prostie tinerească, s-a îmbătat cu prietenii și pe când conducea mașina cu o viteză foarte mare, s-a lovit și a murit pe loc. Mama aceasta înșelată de bogății a pierdut tot pentru ce a alergat și a investit. Dar nu a pierdut tot. Mai are sufletul ei prețios la care trebuie să se gândească și să vină acum la Dumnezeu, ca să fie mântuită și să aibă parte de darul vieții veșnice și de un trai veșnic frumos în Împărăția lui Dumnezeu.

Cum să-i ajuți pe creștinii care au fost prinși în iubirea de bani?

Trebuie să le vorbești din Sfintele Scripturi și să le arăți starea în care se află. Dacă nimeni nu le spune aceasta ei devin ca niște oameni beți, care nu văd nimic ce se întâmplă și în agonia aceasta a iubirii de bani, care este goană după vânt, nu mai au timp să se oprească și să se întrebe încotro aleargă. Au nevoie de cineva care să-i oprească și să le arăte starea în care se află. Biblia spune:

Luaţi seama, dar, fraţilor, ca niciunul dintre voi să n-aibă o inimă rea şi necredincioasă, care să vă despartă de Dumnezeul cel Viu. Ci îndemnaţi-vă unii pe alţii în fiecare zi, câtă vreme se zice: „astăzi”, pentru ca niciunul din voi să nu se împietrească prin înşelăciunea păcatului. (Evrei 3:12-13)

Iar în Epistola către Galateni scrie:

Fraţilor, chiar dacă un om ar cădea deodată în vreo greşeală, voi, care sunteţi duhovniceşti, să-l ridicaţi cu duhul blândeţii. Şi ia seama la tine însuţi, ca să nu fii ispitit şi tu. (Galateni 6:1)

Apropie-te de frații sau surorile pe care îi vezi prinși în cursa iubirii de bani și avertizează-i despre aceasta. De asemenea, învită-i la serviciile bisericii și la grupul de studiu biblic, iar dacă nu aveți așa un grup, începeți cât puteți de repede. Vă recomand să începeți cu studierea cursului “Banii și posesiunile – în căutarea fericirii” de Kay Arthur și David Arthur. Este un curs excepțional, din 6 lecții, fără temă de casă și care este ușor de condus când se face studierea Bibliei în grup. Mesajul acestui curs va ajuta pe fiecare participant să vadă seriozitatea pericolului iubirii de bani și cum să se ferească de această cursă. De multe ori am fost invitat să predau acest curs în conferințe și seminare și de fiecare dată am văzut cum oamenii erau transformați prin adevărurile învățate din Sfintele Scripturi și se întorceau la dragostea dintâi. Începeți să studiați acest curs și Dumnezeu să vă folosească pentru a aduce schimbare și trezire în viețile celor care au fost prinși în iubirea de bani.