Este acceptabil pentru un muzician creștin să cânte la nunțile seculare?

ÎNTREBARE:

Să cânți la o nuntă seculară e păcat? Eu sunt muzicant și de o vreme așa îmi câștig banii. Eu nu am fost angajat în altă parte, pentru că am considerat că și aceasta e o meserie.

Noi am primit de la Domnul Isus Marea Însărcinare să mergem în toată lumea și să facem ucenici ai Lui și am primit Duhul Sfânt ca să-I fim martori în orice loc. Prin tot ce facem noi se așteaptă să vestim Numele Lui și să-L facem cunoscut la cei care nu-L cunosc. Nu văd nimic rău în a merge să cânți la o nuntă sau la alt eveniment din moment ce ești muzician. Problema însă o văd în mesajul care este transmis. La nuntă se cântă tot felul de cântări și o marte parte din ele au un mesaj total contrar celui evanghelic. Nu poate un creștin să promoveze un astfel de mesaj nici prin cântece și nici pe alte căi.

Chiar dacă acum foarte rar mai cânt la instrumente, până a deveni creștin am cântat mult și la acordeon și la chitară și chiar am compus cântece haiducești. Eram student și participam și la concursuri și ori de câte ori făceau colegii mei petreceri cu beții mă chemau și pe mine să le cânt, căci tare le mai plăceau cântecele pe care le compusesem, întrucât se identificau cu ceea ce se cânta în ele. Când am devenit creștin și am ales să urmez învățătura lui Hristos, am refuzat categoric să mai cânt acele cântece și îmi era rușine ori de câte ori le auzeam, căci peste tot se cântau la căminele studențești. Mulțumesc Domnului că nu erau pe atunci rețele de socializare, YouTube și alte tehnologii care ar fi permis să fie înregistrate și să fi rămas până acum. Eu când am văzut că colegii nu mai încetau să cânte acele cântece prin care am promovat lucruri contrare Bibliei, am hotărât să scriu alte cântece noi prin care să-i chem la pocăință și când mă chemau data viitoare le cântam astfel de cântece. Îmi amintesc cum odată a născut soția unui coleg și ei, fiind beți în fața căminului, au venit cu toții și m-au invitat să merg cu acordeonul să-i cântăm femeii care născuse. Eu am refuzat și le-am spus că nu mai cânt cântece de ale lor, dar ei au zis: “Vasile, nici nu trebuie, hai și cântă cântece de ale tale, creștine”. M-am prins cu ei, am mers și am cântat, doar că eu mergeam și cântam “Sună harfa laudei mele numai pentru Dumnezeu” și alături de mine mergeau un grup de băieți beți care foarte repede au prins cuvintele cântării și apoi au început să le cânte și ei și, cel mai trist, când se îmbătau, cântau și fără mine această cântare. Mă rog până acum ca să lucreze Dumnezeu mântuire în viața lor. După această experiență nu am mai dorit să merg și să cânt alături de ei atunci când erau în stare de ebrietate sau când aveau petrecerile lor.

Înțeleg că mi-ai pus întrebarea pentru că nu ai liniște în inimă și ceva te deranjează. Altfel nu mi-ai fi pus întrebarea. În Cuvântul lui Dumnezeu este scris: “Tot ce nu vine din încredinţare e păcat.” (Romani 14:23) Eu nu am stat alături de tine să văd ce mesaj cânți, dar dacă crezi că mesajul este unul contrar Bibliei și nu face cinste lui Hristos, atunci cred că va trebui să iei hotărârea corespunzătoare.

Da, ai dreptate, a fi muzician este o profesie și eu te sfătuiesc să faci un alt lucru folosind muzica și prin acesta să faci ucenici ai lui Hristos. Spre exemplu, poate ar fi bine să deschizi o clasă unde să-i înveți pe copii să cânte la instrumentul pe care îl cunoști și să alegi un repertoriu creștin și de fiecare dată la lecții prima oră să o dedici unui studiu biblic cu ei și apoi să-i înveți muzică la cea mai înaltă calitate. Așa vei face din ei ucenici ai lui Hristos și vei pregăti muzicieni buni care vor sluji în biserici și în lucrarea Evangheliei. De altfel, și noi la biserica ”Buna Vestire” ducem lipsă de muzicieni și ne rugăm să ne trimită Domnul specialiști în acest domeniu. Știu că cu această nevoie ne confruntăm nu doar noi, ci și multe alte biserici. Așa ai putea să faci o mare lucrare pentru Dumnezeu și să-ți scoți câștigul pentru întreținerea personală și a familiei din lecțiile pe care le oferi. Dumnezeu să te lumineze și să te ajute să folosești toate darurile și toate cunoștințele pentru propovăduirea Evangheliei și lărgirea Împărăției lui Dumnezeu.