Crâmpee din istoria baptiștilor din Lăpușna aflate de la Nicolae Corlat

De sărbătoarea Învierii Domnului nostru Isus Hristos am vizitat împreună cu soția mea pe fratele Nicolae Corlat din Lăpușna care este în vârstă de 86 de ani. 

 

Născut din părinți baptiști în satul Ciuciuleni, au venit cu părinții înainte de-Al Doilea Război Mondial să locuiască la Sofia. Pentru că nu era casă de rugăciune nici la Sofia, nici la Lăpușna, mergeau ori la Prințul Carol II (Krasnoarmeiskoie), ori la Sărata Mereșeni, ori la Ivanovca. Se sculau dimineață tare și mergeau pe jos, așa că ajungeau acolo înainte de începerea serviciului. Apoi, după serviciu tot așa veneau pe jos acasă. Efortul acesta era parte a închinării lor din fiecare duminică. 

 

Am fost foarte suprinși cu soția să aflăm că primul presbiter din Lăpușna a fost străbunelul ei Tudor Chiosa. Următorul presbiter a fost Matei Stanciu. 

 

Prima casă de rugăciune construită a fost cea de pe strada Gagarin, care apoi a fost afectată de inundație și care a fost construită după căderea Uniunii Sovietice. Până atunci, pe toată perioada comunistă, nu le-a fost îngăduit creștinilor din Lăpușna să construiască o casă de rugăciune. 

 

Dacă cunoașteți și alte detalii și informații privitoare la istoria baptiștilor din satul Lăpușna, vă invit să le scrieți la comentarii, iar dacă aveți surse (reviste, scrisori vechi, poze, acte etc.) care pot fi de ajutor în reconstruirea istoriei bisericii baptiste din satul nostru, vă voi fi foarte recunoscător dacă mi le puteți pune la dispoziție. Dumnezeu să vă binecuvânteze.