Crăciunul din perspectiva oamenilor

În preajma sărbătorii Nașterii Domnului, am căutat să întreb pe oamenii din anturajul meu ce cred ei despre semnificația acestei sărbători.

Orihovschi Liliana, profesoară de limba și literatura română a I.P.L.T ”Spiru Haret”

Ce semnificație are Crăciunul pentru dvs? 

Pentru mine Crăciunul se asociază cu bucuria primilor fulgi și a spectacolului pentru al cărui decor se consumă atîția brazi și atîtea luminițe. Spectacolul care are loc nu pe scena pe care i-o pregătim, ci undeva între cer și pămînt.

Măcar că trăim într-o țară care se consideră 96 % creștini , puțini sunt cei care știu cu adevărat semnificația Crăciunului. Deci, care este semnificația acestei sărbători  și cum influențează viața de zi cu zi a dvs?

Nu mă consider printre cei capabili să aducă lumii Adevărul. Știu despre Crăciun ceea ce știe toată lumea:  că e sărbătoarea Nașterii Binelui. Pentru cei care cred în minunea Crăciunului, e o posibilitate de urcare spre autoperfecțiune și asumarea tuturor riscurilor urcușului pe Golgota, nu e o pedeapsă. Bucuria pe care o trăim în aceste zile răscumpără toate suferințele întregului an.

La lecțiile de literatură universală, am învățat că istorioarele din Biblie sunt mituri. De aici întrebarea: de ce se sărbătorește Crăciunul dacă el este mit?

 Mit nu înseamnă invenție, minciună, ci poveste cu caracter exemplar, sacru și chiar istoric. Savanții de azi aduc dovezi materiale ale existenței Troiei și nu-i exculs că într-o zi să se demonstreze că Isus e un personaj istoric. Avem nevoie de această sărbătoare pentru a simți copilărește că alături e numai Minune, iar relele se trec cu ultimele zile ale anului. Moș Crăciun intră, realmente, prin casele noastre să ne întoarcă ce ni s-a luat sau n-am putut păstra: speranța, încrederea în oameni, puterea de a iubi.

Ana Carauș, elevă în clasa a X-a a I.P.L.T”Spiru Haret”

Ce înseamnă pentru tine Crăciunul?  

Crăciunul, pentru mine, este o sărbătoare deosebită și e una dintre preferatele mele. Cu toți știm că e o sărbătoare cu o atmosferă plăcută , luminițe, brăduți, cadouri, Moș Crăciun. Pe lîngă această atmosferă, esența acestei sărbători este venirea Domnului Isus Hristos pe Pămînt pentru a salva omenirea.

Elisa Balan, elevă în clasa a X-a I.P.L.T”Spiru Haret”

 Ce înseamna pentru tine Crăciunul?

Crăciunul, pentru mine, este în primul rând o sărbătoare religioasă. Aceasta are, de fapt, două părți, una spirituală, în care noi Îl proslăvim pe Domnul nostru, încercam să ne curățim de tot răul ce s-a acumulat în timpul anului, fiind mai buni și pur și simplu să petrecem timpul cu cei apropiați în liniște și pace. O alta parte ar fi atmosfera pe care o creează această sărbătoare, nu-mi pot imagina Crăciunul fără mirosul de brad în casă, colindele, care cu fiecare an devin tot mai puține, căci oamenii se lasă de acest obicei frumos al poporului nostru, însă atât de drag, neliniștea și curiozitatea cu care fiecare om, fie el copil sau matur, să-și desfacă darurile. Este o sărbătoare plină de lumină și bunătate, chiar dacă pe o perioadă scurtă de timp și e păcat că oamenii numai de sărbători își aduc aminte că trebuie sa fie buni, însă ne bucurăm măcar cu aceasta.

Care a fost motivația ta să faci voluntariat cu Caravana de Crăciun organizată de liceu?

Copiii! Încă de mică participam la diferite act de caritate, pentru copiii orfani, nu numai de sărbători, dar și în zilele obișnuite. Acești micuți au nevoie de sprijinul nostru, indiferent de faptul că au fost abandonați, ei nu sunt singuri și  sunt oameni cărora le pasă de soarta lor.

Mă bucur mult că sunt oameni, care cu adevărat știu ce semnifică Crăciunul, aceasta fiind un pas mare spre un viitor frumos a țării noastre.