Crăciun cu sens


Nașterea Domnului Isus, sau cunoscută în popor ca și sărbătoarea Crăciunului, își pierde din valoarea ei inițială. Fără a supăra pe nimeni, dar oamenii pun accent pe foarte multe lucruri și mai puțin pe valoarea acestei mari sărbători a omenirii. Cu părere de rău se cheltuie exorbitant de mult pe amenajări sofisticate, pe decorații, dar esența sărbătorii stă într-o neagră umbră. Toată lumea așteaptă Crăciunul, dar tot mai puțini își doresc ca Cel de la care s-a pornit această sărbătoare să fie motivul real al sărbătorii. Văd în aceste zile atâta forfotă prin orașele țării, se vorbește atâta despre magia Crăciunului, despre seara magică a Crăciunului, dar când îi întrebi pe oameni despre această magie, nu pot să o explice.

„Adu puţină magie în viaţa ta”, e dictonul pe care îl vom auzi atât de des în aceste zile, dar care va rămâne un dicton gol care nu va aduce schimbarea mult dorită în societate, pentru că scopul acestei sărbători este mult mai mult decât ceea ce omenirea crede, mult mai mult decât decorații, mâncare din abundență sau petreceri la nesfârșit. Scopul este ca Isus Hristos, motivul real al sărbătorii, să Se nască în cel mai practic mod în viețile celor care cred cu adevărat.

Vedem că astăzi avem un așa-zis Crăciun modern, căruia i s-a adăugat cu atât de mult succes această nouă semnificaţie a magiei, încât ea pare să devină amprenta sărbătorii. Magia propriului vis nu poate fi esenţa Crăciunului, pentru că această sărbătoare ține de noi ca să o readucem la adevarata ei esență și să îndemnăm oamenii să se pregătească în liniște. Și aici mă gândesc la liniștea dinaintea nașterii Domnului Isus în acea seară din Betleem. Într-o lume zbuciumată și în plină goană după magie, tradiții și obiceiuri, noi avem nevoie de liniștea nopții din Betleem. În liniște să ne pregătim inimile și sufletele noastre. Să ne revizuim umblarea și relațiile noastre. În liniște să ne cerem iertare unde am greșit și tot în liniște să ne bucurăm de nașterea Mântuitorului.

Un alt lucru important pe care trebuie să îl cunoaștem este că esența acestei mari sărbători are de a face cu credința. Mă doare să văd cum credința este exclusă din pregătirea de această sărbătoare. Credință am văzut și la păstorii de pe dealurile Betleemului, care erau oameni simpli, muncitori cinstiți, dar care au crezut și au slăvit pe Mântuitor.

Convingerile păstorilor trebuie să ne fie o lecție și pentru noi, indiferent în ce poziție socială ne aflăm. Și credinţa nu are de-a face doar cu un timp anume al anului, pentru că, fiți siguri, bisericile vor fi pline de aceste sărbători, după care vom vedea aceleași imagini cu biserici semipustii și apoi iarăși pline prilejuite de anumite sărbători.

Esența Crăciunului mai are de a face și cu consecvența. Iar Iosif, soțul Mariei, ne-a oferit o lecție de statornicie în ascultare. Prin intervenție divină a fost avertizat de pericolul la care era supus Pruncul Isus din partea Diavolului care prin Irod dorea să-L omoare. Acum gândiți-vă câți dușmani declarați ai Evangheliei sunt și neagă existența Domnului Isus și sunt gata să ucidă în stânga și în dreapta în numele religiei. Sau dacă nu o neagă, atunci au introdus atâtea ritualuri complicate doar ca să diminueze importanța nașterii Domnului Isus. Prin urmare, dacă ești creștin trebuie să stai tare pe principiile Bibliei și să spui oamenilor despre esența nașterii Domnului Isus, chiar dacă vei avea multe pericole de înfruntat.

Și la încheiere, drag cititor, vreau să te întreb: de ce sărbătorești tu Crăciunul? Ce înseamnă el pentru tine? Dacă este un simplu obicei, atunci nu se merită efortul tău și toată alergarea ta, pentru că o astfel de închinare nu este plăcută lui Dumnezeu. Mai bine sărbătorește nașterea Mântuitorului, simplu asemenea păstorilor din Betleem, în liniște, cu multă pace și slăvește-L și laudă-L pe Cel care ți-a dată viață și o nouă șansă de a sărbători corect Crăciunul.

 Sărbători fericite !!!