Răspunsul meu pentru un creştin ortodox care a privit dezbaterile teologice din 30 septembrie 2010

Răspunsul meu pentru un creştin ortodox care a privit dezbaterile teologice din 30 septembrie 2010Astăzi am primit un mesaj de la un creştin ortodox care a privit dezbaterile teologice din 30 septembrie. M-am gândit că va fi benefic pentru toţi cititorii portalului să cunoască mesajul care l-am primit şi răspunsul meu. Iată ce mesaj am primit:

am urmarit si eu dezbaterile teologice din data de 30, atunci v-am auzit pt prima data.

ce pot sa zic, eu apreciez dorinta dvs de a face bine, caci sunt convins ca nu aveti nici o rea intentie,dvs asta credeti ca e bine si asta incercati sa invatati.

dezbaterile teologice mi s-au parut destul de reci, in sensul ca nimeni nu a incercat sa asculte pe celalat si sa incearca sa inteleaga, nici de o parte  nici de alta.

fiecare asculta pentru a putea combate. si aici ma refer nu numai la dumneavoastra si la preotul ortodox, ci si la cei din sala care asteptau cu nerabdare sa “i se dea raspunsul”. deci practic oamenii au venit ca la un meci de box spiritual sa zic asa, nu stiu daca a fost 1 om in sala, care sa fie mai presus de cat era pana sa intre in sala. in asa masura incat sa il poata auzi si pe celalat cu adevarat ce vrea sa zica.

in sensul acesta consider ca a fost cumva fara nici un folos pt toata lumea. oamenii as putea sa zic ca au plecat mai inversunati de acolo, au fost certuri discutii dupa , nimeni nu s-a ales cu nimic bun.

oricum, apreciez la dumneavoastra ca ati fost cu cel putin un pas mai sus fata de tinerii baptisti din sala desi sincer nu ma asteptam si nu vreau sa va jignesc. Credeam ca o sa fiti mult mai transantsi acesta mi s-a parut un aspect pozitiv. Fca un om poate avea rabdare cu alt om indiferent daca este sau nu de acord.

am vazut ca baptistii obisnuiesc sa se sminteasca de ortodocsi luand exemple de pe strada, insa la asta se referea preotul ortodox cand a zis ca , la ortodocsi lucrurile sunt clare. biserica e biserica si discoteca e discoteca.

la fel as vrea sa spun si eu. ortodocsi la numar sunt multi, dar dupa fapte, sau cei care chiar respecta ceea ce ortodoxia invata, sunt putini.(insa aici nu trebuie judecata ortodoxia ca fiind de vina, eu nu ii atribui nici o vina, vina o plasez pe seama strict a acelora)

insa de la ce am pornit este faptul ca baptistii ii iau exemplu tot timpul pe aceia care nu au nici o treaba cu ortodoxia, si vazand ca sunt asa cum sunt..ei merg la concluzia ca asa e ortodoxia..insa nu e asa si e o mare confuzie. poate ca sunt 10% din toti ortodocsii care traiesc adevarat…se poate..doar se stie ca putini se vor mantuii, insa as vrea ca pe aceia sa ii luati ca exemplu. poate ca nu sunt in moldova, desi ma indoiesc.

si oamenii in general condamna ortodoxia zicand ca uite cum sunt ortodocsii si uite de exemplu cum sunt baptistii.

majoritatea oamenilor care sunt baptisti sunt oameni cu credinta, deci nu fumeaza nu injura nu beau alcool si atunci oamenii deduc ca ei sunt…

insa de exemplu unde merg eu la biserica toti sunt asemenea. (cel putin) dar pe noi nu ne ia nimeni ca exemplu..ca sa zica..uite..asa e ortodoxia.

eu de exemplu primul si ultimul pumn care l-am primit a fost in liceu de la un baptist, fara ca sa am nici o vina..l-am primit pur si simplu pt ca nu am vrut sa il ajut cu ceva..si asta tot din cauza ca ma luat cu asalt.

si pt fapta aceasta nu am mers la concluzia ca ..asa sunt baptistii. chiar daca colegul meu, era o persoana reprezentativa in biserica lor.

daca tot nu ii gasiti pe tinerii ortodocsi, incercati sa cititi mai amanuntit pe sfintii nostrii pe vechii nostrii parinti, ca sa le intelegeti viata si sa intelegeti ca au fost ortodocsi ajungand la masurile acelea. luati pr porfirie , pr serafim de sarov, o carte pt incepator viata pr serafim rose, luati pr calciu viata lui, pr arsenie boca.

o sa vedeti ca oamenii acestia au trait mai frumos ca orice om. o sa ii iubiti, apoi o sa le iubiti viata. pomul bun face poame bune. o sa vedeti ce a facut dumnezeu din ei.incercati sa nu va opuneti la ceea ce dumnezeu va va descoperi. nu ramaneti de piatra.

dumneavoastra mai mult ca oricine din biserica dvs stiti, si de aceea dvs ar trebui sa fiti primul care o sa inteleaga necesitatea ortodoxiei, si golul din biserica baptista.

si sa va dau un exemplu. eu am multi prieteni baptisti, am fost si in tabere baptiste, au venit si americani , am multe experiente..am cunoscut multi oameni. insa unul singur ma lasat uimit. un fost coleg de facultate. nu as vrea sa insirui faptele sale, dar omu asta…a fost cel mai drept om care l-am vazut, ma refer dintre baptisti. nici un altul nu se compara cu el nici macar la jumatate din masura lui. si aici ma refer la alti baptisti. majoritatea baptistilor aveau masuri mici, insa acesta era un munte pe langa ei.

insa ce as vrea sa va spun este ca, dintre prietenii si cei pe care ii cunosc eu ortodocsi, multi sunt asemenea acestui fost coleg de facultate…asemenea poate chiar mai mari.. si sunt foarte obiectiv, probabil ca va ganditi ca vorbesc prostii..insa nu este asa.

faceti efortul, uite eu v-as recomanda sa il vizitati pe parintele arsenie papacioc in romania sa povestiti cu el. mergeti cu gand bun..dumnezeu va va povatui.

Urmează răspunsul meu:

Dragă Ciprian,

Mulțumesc pentru mesajul pe care l-am găsit a fi unul sincer și cu spiritul lui Hristos, spre deosebire de mesaje răutăcease pe care le primesc de la mulți declarați creștini ortodocși care mă fac în toate felurile. Domnul să aibă milă de ei și să-i aducă la pocăință și la viață creștinească adevărată.

Este adevărat că dezbaterile teologice nu a fost la nivelul la care era de așteptat să fie când este vorba de atitudini și chiar stau pe gânduri și nu știu dacă se mai merită să mai facem și dacă aceasta Îl onorează pe Domnul și Mântuitorul nostru Isus Hristos.

Cu privire la replica care am dat-o cu discoteca, chiar îmi pare rău că nu am tăcut, mai ales că întrebarea care mi-a fost pusă de preotul ortodox cu privire la bughi-bughi a fost una provocatoare, ca să mă ispitească și care nu era la subiectul discuției noastre. Cred că am căzut în această ispită și trebuie să vă dau dreptate.

Cu privire la creștinism, nu vreau să credeți că sunt un aprig apărător al confesiunii baptiste, chiar dacă eu sunt pastor al unei Biserici Baptiste. Nu mă interesează să fie toți oamenii baptiști, ci vreau ca toți să fie mântuiți și adevărați ucenici ai Domnului Isus. Cunosc și eu oameni ortodocși cu caractere frumoase și care îL iubesc pe Domnul Isus și am tot respectul pentru ei.

Și cu privire la părinții bisericii mă tem că vă greșiți când mă judecați că sunt unul care nu i-aș fi studiat. Chiar acum citesc scrisorile trimise de Ioan Gură de Aur din exil și sunt mirat cum au putut să afecteze tradițiile omenești atât de rău Biserica Domnului Isus doar în 300 de ani. Când am citit scrisoarea lui Ioan Gură de Aur către Inochentie, episcolul Romei am rămas adânc îndurerat de felul cum au procedat adepții episcopului Teofil când au venit în Constantinopol. Și mai mult mă doare când văd că pe Ioan Gură de Aur mai mult îl deranja că soldații nebotezați au atins Sfintele Taine decât faptul că soldații botezați au venit în Biserică și au bătut pe femeile care se botezau (dezbrăcate goale) în așa fel că au plecat  femeile în pielea goală și însângerate și apa “sfințită” a rămas tot în sânge. Mai era acea apă sfințită când astfel de “creștini botezați” au făcut-o roșie cu sângele celor ce așteptau să se boteze?  Ce mare deosebire de Biserica Domnului Isus Hristos din primele secole care este descrisă în Faptele Apostolilor și în Epistole și care nu era încă supusă influenței omenești prin tradiții.

Nu a fi un baptist, ci să fiu un adevărat ucenic al Domnului Isus Hristos, asta vreau și de aceea, m-am dedicat studierii, trăirii și predicării adevărului Sfintelor Scripturi, pentru că Domnul nostru a spus:

Spunând El acestea, mulţi au crezut în El. Deci zicea Iisus către iudeii care crezuseră în El: Dacă veţi rămâne în cuvântul Meu, sunteţi cu adevărat ucenici ai Mei; Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi. (Ioan 8:30-32)

Numai Sfintele Scripturi cuprind Cuvântul infailibil insuflat de Dumnezeu. Eu am ales să rămân la ele și aceasta este suficient pentru fiecare om să devină și să fie un adevărat ucenic al Domnului Isus prin Duhul Sfânt și prin harul lui Dumnezeu. Așa să vă ajute Dumnezeu și pe Dvs.

Cu dragostea Domnului Isus,

pastor Vasile Filat