Fie că vrem, fie că nu, Internetul a devenit deja o parte din universul copiilor de astăzi, iar în ritmul în care se dezvoltă accesul la această reţea internaţională de informaţii, pe viitor influenţa ei va spori tot mai mult. Pe lângă avantajele sale deloc neglijabile, Internetul reprezintă un pericol serios la adresa celor mici. De fapt, dacă ne referim strict la copii şi chiar la adolescenţii aflaţi într-o perioadă dificilă şi confuză a vieţii lor, Internetul poate face mai mult rău decât bine. Nu trebuie deloc să fii un expert în domeniu ca să înţelegi acest lucru, doar să cunoşti lipsa discernământului şi a experienţei de viaţă tipice vârstei, precum şi pericolele Internetului asupra minorilor.
Trebuie să mărturisesc că m-am bucurat de copilaria mea fără Internet, fără sute de jocuri pe calculator și chiar fără telefon(mobil). Primul telefon mobil l-am avut când cu adevărat am avut nevoie de el. Din păcate, însă, regret că am fost printre ultimele generații care s-au putut bucura de aceste “lipsuri” pe care le-aș numi acum privilegii.
Cum am spus, nu aveam o lume virtuală, dar mereu îmi găseam prieteni de joacă. Nu era seară ca să nu ieșim, așa cum obișuiam noi să spunem ,,în drum” pentru a ne juca. Nu aveam Internet ca să păstrăm legatura, așa că ne întâlneam cu toții nu în spațiul virtual, ci pe terenul de joacă. Partea frumoasă este că am fost capabili să legăm prietenii strânse în perioada când nu era Internetul și aceste prietenii durează de ani de zile. În acea perioadă am gustat cât este de bine să comunici pe viu. Acum să discuți pe viu este un lux. Toată lumea își dă întâlnire pe rețelele de socializare.
Pe vremea copilariei mele, iarna era iarnă și restul antotimpurilor erau în albia lor firească. Însă azi, începând de la copii,continuând cu adolescenți și terminând cu cei mai în vârstă, toți uită că un anotimp are trei luni. Și nu exagerez. Copii și tinerii nu mai știu a comunica între ei, pentru că nu mai au de la cine învăța să comunice.
Vom avea în curând o societate mută, nu mai vorbesc să mai facă și ceva mișcare. Trăiesc într-o lume virtuală și devin robi ai acestei lumi pline de pericole. Adolescenţii pot deveni uşor victime ale aspectelor negative ale virtualului.Internetul a devenit suveranul societății moderne. Ne controlează în toate aspectele vieții și el ne dictează ce și cum trebuie să vorbim sau să trăim. Ba mai mult, dependența de Internat dă naștere la monștri. Copii și tineri care au căzut și cad ușor pradă tentațiilor de pe Internet și, în consecință, crește o nouă generație care nu va mai gândi, nu va mai citi și nu vor mai comunica. Pentru ei totul face dependența de Internet. Mă uit la copiii care vin din urmă și mă tem că nu vor ști ce înseamnă copilărie frumoasă. Nimeni nu prea mai cumpară mingi, dar toata lumea are cel puțin un calculator cu ultimul joc pe el și cu toate rețelele de socializare descărcate.
În concluzie, trebuie să ne reamintim mereu că Internetul, în ciuda vastităţii şi complexităţii sale, precum şi a ritmului uluitor de dezvoltare, nu este altceva decât un serviciu supus aceloraşi legi şi reguli precum viaţa reală. Defăimarea, insultarea, racolarea, hărţuirea, pedofilia sau ameninţarea cuiva prin intermediul online sunt prin definiţie infracţiuni care trebuie pedepsite. Copiii trebuie să se bucure de o copilărie normală, frumoasă, liniştită, veselă şi curată, chiar şi în epoca Internetului.
Depinde doar de noi, cei adulţi, să le-o oferim. Dumnezeu să ne ajute să educăm copiii noștri în primul rând în respect de lucrurile sfinte, dacă nu dorim să creștem robi ai unei lumi virtuale.