Copilul meu crește obraznic. Ce să fac ca și părinte?

Când vorbim despre un copil obraznic avem în vedere un copil care sfidează regulile unui colectiv de ex. la școală/biserică sau a bunului simț cum ar fi față de cei mai în vârstă sau manifestă lipsă de respect și indiferență față de cei din jurul lui.

După cum am menționat și în articolul pentru profesori, copiii noștri învață prin imitație în mare parte. Cei 7 ani de acasă ar trebui să educe un copil respectuos și atent în relațiile cu ceilalți, un copil cu o atitudine constructivă, pozitivă și care se va adapta relativ ușor la diferite circumstanțe. Deci, fiecare părinte are responsabilitatea de a forma aceste trăsături de caracter și deprinderi de socializare.

Atunci când înțelegem că copilul nostru este obraznic sau sfidează anumite norme, e bine să ne oprim ca să ne analizăm atitudinea noastră față de oameni și societate, chiar gândirea și comportamentul nostru. Dacă dvs sunteți neglijent, arătați lipsă de respect față de alții, atunci începeți schimbarea cu dvs. Cum procedăm pentru a ajuta copilul?

Să acceptăm faptul că copilul nostru crește obraznic.

De multe ori părinții neagă această realitate și găsesc zeci de scuze pentru comportamentul copilului lor în loc să accepte realitatea. Faptul că negați un lucru pe care toți din jurul dvs îl constată nu va aduce soluția dorită și anume corectarea. Fiecare copil are aspecte asupra cărora noi, ca și părinți, trebuie să îl ajutăm să se schimbe sau îmbunătățească. Părintele unui copil timid va avea și el de lucru împreună cu copilul său pentru a reuși să depășească timiditatea și a-i reda încrederea în sine. Dacă observați că copilul vă este neascultător, dacă vi se spune de la grădiniță sau școală sau alte colective că copilul crează deseori situații care tulbură lucrul acelui colectiv, fiți înțelepți și acceptați că este o problemă pe care dvs trebuie, sunteți în stare și în drept să o rezolvați.

Discutați împreună cu soțul sau soția despre situația creată

Este foarte important ca ambii părinți să fie de aceeași părere când vine vorba de educarea copiilor. Deși cel mai mult timp petrece cu copilul mama, ea având rolul biblic de a supraveghea tot ce se întâmplă în casa ei și cu copiii ei, tata trebuie să fie la curent și de acord cu anumite reguli sau limitări care se vor impune copilului. Dacă mama va spune una și tata alta, sau invers, nu vom reuși. Apoi discutați și încercați să înțelegeți care este cauza obrăzniciei copilului dvs. Cauzele sunt diferite, deci și metodele de corectare vor fi diferite. Un lucru ne avertizează clar Domnul:

„…Copilul lăsat de capul lui face rușine mamei sale” ( Proverbe 29:15b)

Luați atitudine și ajutați copilul să se corecteze.

Stabiliți niște reguli simple și clare pentru copil și familie, potrivit vârstei copilului dvs.
După ce ați discutat cu soțul/soția despre problema apărută, ați înțeles cauza, stabiliți anumite reguli care vor ajuta copilul să se corecteze. Dacă nu schimbați nimic în felul de comunicare, în programul zilei, în modul în care se raportează copilul la ceilalți nu va surveni schimbarea dorită. Deci, dacă doriți să ajutați copilul este nevoie de anumite reguli clare, dar simple și puține. De ex. Îl învățați să spună „mulțumesc” fiecărui membru din familie atunci când este ajutat să facă ceva. Astfel va învăța să fie atent și să aprecieze pe cei care îi sunt alături și fac ceva pentru el. Fiți atenți și dvs să faceți același lucru față de copii. Ei vă copiază. Când noi mulțumim copiilor pentru micile servicii care ei ni le fac, ei învață același lucru. Gândiți-vă bine CE doriți să corectați în copilul dvs și stabiliți reguli reieșind din scopul propus.

Fiți un exemplu pentru copil și aveți răbdare.

Orice schimbare necesită timp și răbdare, perseverență. Se spune că pentru a dezvolta și fixa un obicei nou este nevoie de minim 3 săptămâni, timp în care trebuie să ne impunem uneori să facem ceea ce ne-am propus să corectăm. Și copilul dvs va avea nevoie de timp pentru a învăța noile atitudini și comportament și în această perioadă exemplul dvs îl va ajuta mult. Petreceți mai mult timp cu el, sfătuiți-vă cu educatorul/învățătorul, discutați cu copilul și căutați să înțelegeți cum îl puteți ajuta. Dacă e mai mic, țineți-vă de reguli și disciplină, cu o atitudine fermă dar respectuoasă.
Biblia ne spune:

„Învață pe copil CALEA pe care trebuie să urmeze și când va îmbătrini nu se va abate de la ea”.

Această cale include și felul lui de a se raporta la ceilalți și obrăznicia nu este calea dorită. Responsabilitatea este în totalitate a părinților. Cartea Proverbelor din Biblie este plină de sfaturi pentru părinții care vor să-și educe copilul frumos. Vă recomand să citiți zilnic câte un capitol din ea.

Vă las cu versetul care spune:

„Nebunia este lipită de inima copilului, dar nuiaua certării o va deslipi de ea” ( Proverbe22:15).

Discutați cu copilul dvs, mustrați copilul, pedepsiți copilul (nu neapărat cu nuiaua, deși uneori doar așa înțelege), stabiliți niște reguli și fiți un exemplu pentru el. Altfel spus, fiți prezenți/implicați în viața copilului dvs. Nu lăsați să vi-l educe alții, e copilul dvs.