Gender Doc a lansat campania „Copiii LGBT în Școala Ta”. Vasile Filat: “Se urmărește recrutarea profesorilor în agenți LGBT”

Organizația Gender Doc M a lansat, pe 7 noiembrie, campania “Copiii LGBT în școala ta”. Campania prezintă o serie de materiale care au scopul să ajute profesorii și profesoarele să înțeleagă dificultățile pe care le întâmpină copiii LGBT+ din cauza stereotipurilor și a prejudecăților.

„Îndemnăm cadrele didactice să susțină campania #CopiiiLGBTînȘcoalaTa, să ofere copiilor LGBT+ din Republica Moldova un mediu educațional incluziv, să conștientizeze responsabilitatea persoanelor adulte cu privire la prevenirea și combaterea discursului de ură, a discriminării și bullyingului față de copii. Îndemnăm cadrele didactice să accepte, să respecte și să promoveze diversitatea, încurajând elevii și elevele să inițieze discuții, reflecții pe tema identității de gen și a orientării sexual-romantice. Să încurajeze copiii în procese de monitorizare a drepturilor copiilor LGBT+. Să creeze în școală un mediu în care oamenii, atât copiii, cât și adulții, au grijă unii de alții, cu respect pentru demnitatea umană și propria identitate (de gen, culturală etc.)”, se menționează în comunicatul Gender Doc M.

Deși organizatorii își propun să desfășoare campania în rândul profesorilor, Ministerul Educației și Cercetării susține că campania nu a fost inițiată sau coordonată de minister.

„Campania „Copiii LGBT în școala ta” nu a fost inițiată sau coordonată de către Ministerul Educației și Cercetării (MEC). La fel, ministerul nu a fost consultat sau informat în prealabil despre campanie”, a anunțat MEC prin serviciul de presă.

Proiectul a trezit un val de critici în rândul societăți civile. Politicieni, clerici, părinți s-au împotrivit vehement inițiativei, calificând-o drept atac asupra minții copiilor și propagandă menită să promoveze modul de viață LGBT în școală.

Un grup de părinți din Republica Moldova au creat o petiție online pentru a cere interzicerea campaniei „Copii LGBT în școala Ta”.

„Noi, părinții suntem extrem de îngrijorați de informațiile despre lansarea campaniei „Copiii LGBT în școala ta”. Considerăm inadmisibilă înnobilarea principiilor promovate de așa-numita comunitate LGBT, al căror scop final este molestarea minorilor și, ca urmare, normalizarea relațiilor netradiționale în societate”, se arată în petiție.

Totodată, părinții au relatat că își exprimă dezacordul față de promovarea valorilor netradiționale care sunt contrare familiei și fundamentele sociale ale unei societăți civilizate, precum și canoanele ortodoxe.

„Ținând cont de posibila amploare a campaniei de desfășurare, finanțată activ din exterior, ne exprimăm dezacordul care promovează valori netradiționale care sunt contrare familiei și fundamentele sociale ale unei societăți civilizate, precum și canoanele ortodoxe. În același timp, vă informăm că orice influență asupra copilului în scopul de a convinge sau constrânge să frecventeze astfel de lecții din partea personalului liceului sau a terților va fi privită de noi, părinții, ca o amenințare directă la adresa sănătatea psihologică și va atrage un apel la autoritățile competente.

Facem apel la administrația tuturor instituțiilor de învățământ să nu ia parte la campanii dubioase împotriva dezvoltării normale a copiilor noștri. La rândul nostru, informăm despre un boicot deschis al tuturor inițiativelor legate de propaganda LGBT în școli și, dacă va fi necesar, vom întocmi un apel colectiv către structurile superioare din societate”, menționează autorul petiției.

În doar 2 zile petiția a adunat circa 3000 de semnături.

Totodată Mitropolia Moldovei a condamnat campania Gender Doc. Biserica Ortodoxă din Moldova susține că prin această campanie exista o tendință periculoasă de ridicare a homosexualității la rang de „normalitate”.

„Propaganda agendei LGBT și dezvoltarea acesteia sunt absolut inacceptabile, nici din punct de vedere social, nici din punct de vedere creștin. Această campanie este inadmisibilă în orice circumstanțe. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că creștinismul este tolerant față de homosexuali și intolerant față de homosexualitate”, se arată în mesaj.

Mitropolia Moldovei susține că încurajarea globalizantă a libertinismului în rândul adolescenților nu va duce decât la autodistrugerea spirituală a umanității.

„Sfânta Scriptura, afirmă fără echivoc: homosexualitatea este un păcat. Propaganda LGBT în școli este un atac dur la adresa instituției familiei, a valorilor morale, precum și a normelor etice”, au adăugat reprezentanții Mitropoliei.

Totuși, mitropolia menționează că nu încearcă să instige la ură împotriva comunității LGBT din Republica Moldova.

„Doar să ne apărăm valorile şi tradiţiile, pentru a oferi tinerei generaţii o educaţie sănătoasă şi demnă, în spiritul învăţăturii creştin-ortodoxe, care a stat la baza genezei poporului nostru şi prin care am supravieţuit de-a lungul timpului în pofida nenumăratelor intemperii istorice prin care ne-a fost dat să trecem”, au remarcat aceștia.

Și pastorul baptist, Vasile Filat, s-a expus într-un video pe pagina de YouTube Moldova Creștină TV pe marginea acestui proiect. El susține că scopul acestuia este să recruteze pe profesori să devină agenți ai ideologiei LGBT.

“Campania țintește ca profesorii să devină agenții acestei ideologii, ei să fie cei care să promoveze ideile LGBT la copii. Exemplele aduse de organizatori despre Maria și Ana, care sunt “construite într-un proces de documentare”, nu sunt de fapt personaje reale, ci imaginare și sunt prezentate tocmai cu scopul de a-i putea convinge pe profesori de aceste lucruri. Rolul campaniei este să trezească discuții în societate la acest subiect. Este o luptă spirituală, un atac asupra Evangheliei. Satan folosește oameni pentru a-i distruge pe alți oameni și pentru a-i duce în pierzare veșnică”, a declarat Vasile Filat.

La rândul său, ex-deputatul Valeriu Ghilețchi, susține într-o postare pe Facebook că orice inițiative care vizează școala și copilul trebuie coordonate cu părinții. Potrivit lui, asemenea campanii de instruire, care forțează promovarea unei ideologii bazată pe o redefinire a genului nu sunt acceptate să fie desfășurate în cadrul instituțiilor de învățământ.

“Consider că unitatea de bază a societății, adică familia, este cea mai competentă instituție pentru a face față nevoilor cu care se confruntă copiii. Cu cât ne îndepărtăm de la această celulă de bază, cu atât lucrurile devin mai abstracte, mai difuze și mai confuze. De aceea, ar fi bine ca autoritățile care gestionează sistemul educațional din țară să țină cont de acest principiu și să nu uite că părinții, chiar dacă nu sunt experți în educație, trebuie neapărat implicați plenar în luarea unor asemenea decizii. Copiii nu sunt proprietatea statului sau a experților ca statul și experții să ia decizii fără să țină cont de poziția părinților. Copiii aparțin familiei și cel mai sigur loc pentru ei dintotdeauna a fost, este și va fi doar familia!”, a menționat Valeriu Ghilețchi.

Partidul Socialiștilor la fel a condamnat inițiativa.

„Propaganda LGBT în școli este un atac direct la adresa instituției familiei, a valorilor noastre tradiționale, precum și a normelor etice”, au comunicat socialiștii. În loc să soluționeze problemele social-economice, socialiștii cu declarat că „autoritățile moldovenești promovează și sprijină astfel de inițiative prin adoptarea diferitor acte normative, precum și prin susținerea directă și deschisă a comunității LGBT”.

Totodată, partidul a solicitat Ministerului Educației „să se expună clar asupra inițiativei date și să o condamne ca fiind inacceptabilă”.

În replică, purtătoarea de cuvânt a MInisterului Educației și Cercetării, a declarat că nu ar fi corectă politizarea acestui subiect.

„Referitor la comentariile unor politicieni, considerăm incorectă politizarea subiectului și nu comentăm declarațiile respective”, a precizat sursa Ministerului.

Atitudine au luat și autoritățile din UTA Găgăuzia. Ei au respins categoric campania „Copiii LGBT în Școala Ta”. Aceștia susțin că nu vor permite desfășura campaniei în instituțiile de învățământ de pe teritoriul autonomiei, scrie gagauzinfo.md.

Autoritățile din UTA Găgăuzia spun că în școlile din regiune se promovează doar valorile tradiționale ale familiei.

„Vom continua să promovăm valorile tradiționale ale familiei prin iubirea și loialitatea față de cei dragi, iar valorile culturale prin respectul pentru tradițiile populare și naționale. Totodată, valorile patriotice vor orienta generația tânără să iubească Patria”, au declarat aceștia.

Mai mult, autoritățile locale consideră că viitorul țării depinde de modul în care sunt educați copiii.

„Suntem convinși că familia și educația spiritual-morală, stau la baza prezentului și viitorului Republicii Moldova și al UTA Găgăuzia. O familie sănătoasă din punct de vedere moral și puternică din punct de vedere spiritual stă la baza unei familii depline. Ce fel de țară vom fi, depinde în mare măsură de modul în care ne educam copiii. Suntem responsabili pentru viitorul lor”, au adăugat ei