Copii umiliți și bătuți la grădinița “Clopoțel” din Bălți

Caz de tratament inuman la o grădiniță din Bălți. Jurnaliștii de la TVN.md au făcut publice niște înregistrări audio în care se aude cum o educătoare și o dădacă înjură cu cuvinte indecente câțiva copii. La fel se aude cum acestea aplică lovituri fizice copiilor.

Abuzurile la care erau supuşi copiii cu vârste cuprinse între doi și trei ani au fost descoperite de părinţi. Aceștia au decis să facă înregistrări pentru a înțelege ce de fapt să întâmplă în instituție în lipsa lor, după ce unii micuții refuzau să meargă la grădiniță și pângeau în fiecare dimineață când erau lăsați cu dădaca și educatoarea.

„Adesea luam copilul de la grădiniță, la care auzeam bate, bate, cine? Semne de întrebare, e și normal, este un copil de doi ani și, instinctiv simțeam că este ceva în neregulă. Copii sunt bătuți și se aude extraordinar de bine, cuvinte extraordinar de murdare, cuvinte necenzurate dintre educatoare și dădacă. Imediat după cele audiate, am apelat la sediul de poliție, după care am fost dusă la procuratură, procuratura dacă sincer 2 săptămâni nimic”, a declarat o mămică.

Cazul a ajuns în atenția organelor de anchetă.

Am ascultat înregistrările audio și m-am îngrozit de atitudinea angajatelor grădiniței. Sunt părinte de copil de circa 2 ani și nu îmi închipui ca cineva să-mi umilească copilul într-o instituție educațională. Acolo de unde te aștepți la o atitudine frumoasă și profesională. Cine le-a dat dreptul să ridice vocea și mâna asupra copiilor străini? De ce își permit așa comportament? Nu doar că trebuiesc concediate imediat, dar și pedepsite pentru dauna morală adusă copiilor și părinților lor. Mă mai întreb cum unor astfel de persoane li s-a permis să activeze în sistemul educațional? Poate că întrebarea mea nu face sens, având în vedere că salariile din țară sunt mici și în sistem ajung oameni, care nu mai trec de niciun filtru.

Dacă tot acest conflict se va termina doar cu concedierea acestor persoane, mare lucru nu se va întîmpla. Sunt de părere că Ministerul Educației trebuie să impună niște criterii serioase față de angajații din sistemul educațional, pentru a asigura o dezvoltare sănătoasă copiilor. Dumnezeu să dea înțelepciune factorilor de decizie în acest sens.