Copiii (sau poate alții) au distribuit pe TikTok un video batjocoritor și periculos pentru profesori și școală

Scriu acest mesaj dintr-o profundă îngrijorare și indignare. Chiar la 1 septembrie a devenit viral pe TikTok un video în care sunt spuse, pe fundalul dansului unui personaj din desene animate, următoarele versuri:

Noi școala o iubim,
Profesorii gâtuim,
Pe director ajutăm,
Cu lopata’n cap îi dăm,
Peste gard la cimitir,
Pe director azvârliiiiiiiim!

Cred că copiii pot să compună astfel de versuri, să monteze video, să publice pe TikTok, căci este scris:

Nebunia este lipită de inima copilului, dar nuiaua certării o va dezlipi de el. (Prov.22:15)

Ce este nebunia care se lipește de inima copilului?

În ciuda teoriilor pe larg răspândite azi, precum copilul se naște perfect, noi știm și vedem zilnic că fiecare ființă umană este afectată de păcatul primilor oameni chiar de la naștere și, pe măsură ce crește, această natură păcătoasă se manifestă. De vreme ce începe să interacționeze cu alții, dacă acest proces nu este controlat de oameni maturi cu discernământ, copiii preiau lucruri rele unii de la alții și le fac și mai rele. Iată acest video, fiind privit de mulți copii (fapt care este evident că se întâmplă) le dezvoltă această atitudine ostilă și disprețuitoare față de profesori. Să nu ne mirăm apoi că ei împroașcă răutate și dispreț la adresa profesorilor și a celor maturi încă din fragedă copilărie, iar când vor ajunge adolescenți nimeni și nimic nu-i va putea stăpâni. Nebunia despre care scrie înțeleptul Solomon în proverbul citat este lipsa de discernământ și pornirea de a face rău. Cei cărora le-a încredințat Dumnezeu acest copil sunt responsabili să-și exercite autoritatea cu înțelepciune pentru a dezlipi această nebunie de el și ca să-l învețe lucruri frumoase și cum să-și trăiască viața cu dreptate, ca să poată fi fericit el, cei din jurul lui și să poată intra apoi în fericirea veșnică când va pleca din această viață.

Dar cum poate fi dezlipită nebunia de inima copilului?

Înțeleptul împărat Solomon spune că nuiaua certării. Atenție, nici nuiaua, dar și nici certarea doar, ci ambele. Nuiaua, în limba noastră română, poate suna a violență. Nu, aici se vorbește despre aplicarea unei pedepse fizice care este sub limitele a ceea ce poate fi definit ca și violență împotriva copilului. Dar pedeapsa trebuie să fie aplicată. Cunosc un cuplu de părinți creștini care au permis copilului lor să aibă telefon mobil doar la vârsta de 15 ani și, înainte să-i dea telefonul, i-au stabilit regulile de folosire. După o bucată de vreme au descoperit că el privea pe telefon lucruri indecente. Părinții, în bună înțelegere, au luat hotărârea să-i ia telefonul până pentru câțiva ani (posibil până va împlini 18 ani). Iată cum au aplicat ei înțelept nuiaua certării. Certarea a constat în aceea că i-au explicat pericolele la ceea ce a făcut el, iar nuiaua a fost că i-au luat telefonul pentru această perioadă. Pentru că din copilărie a fost educat astfel și pentru că nuiaua certării a fost aplicată totdeauna și corect, copilul nu a făcut isterie, nu s-a mâniat pe părinții lui, ci a primit pedeapsa cu cinste și folosește acum acel timp ca să învețe multe lucruri frumoase, fiind cel mai bun elev la școală. Și nu se intimidează de faptul că este fără telefon. El vede bine diferența dintre el și cei cărora părinții nu le pun niciun fel de frâu și pe care părinții îi lipsesc de nuiaua certării.

Dar oare numai părinții trebuie să aplice nuiaua certării?

Cea mai mare parte din zi copiii se află în preajma profesorilor care îi învață. Fiecare profesor trebuie să aibă la îndemână toate pârghiile pentru a aplica “nuiaua certării” și trebuie să fie învățat pe băncile universităților pedagogice cum să aplice cu înțelepciune disciplina. Elevii trebuie în primul rând să învețe respect pentru profesori. Dacă nu învață respectul nu pot fi învățați nimic. Ei nu vor primi învățătură de la cei pe care îi disprețuiesc și batjocoresc. Știți că sunt antrenor de Taekwon-Do și că pe parcursul vieții am pregătit mii de sportivi. Ce este bine la artele marțiale că la prima lecție învață eticheta, adică respectul pentru învățător, pentru colegi, pentru ceilalți oameni, pentru adversar, pentru toți. După ce învață respectul și disciplina este creat în felul acesta cadrul ca să fie învățată arta. Același principiu se aplică în toate domeniile.

Autoritățile au datoria să se autosesizeze la astfel de video batjocoritoare. Mesajul lor este unul instigator la ură și crimă. De aceea, poliția trebuie să identifice creatorii acestui conținut malefic și să oprească distribuirea lui. Cred că statul trebuie să aibă pârghii pentru a identifica creatorii și distribuitorii de conținut indecent și să le împiedice activitatea distrugătoare. Și când se va aplica pedeapsa răufăcătorilor, vor învăța și alții să se teamă a face răul și vor înțelege că aceste lucruri sunt rău. Reprezentanții de la Ministerul Educației și Cercetării Republicii Moldova ar trebui în mod de urgență să ia măsuri față de astfel de mesaje, dacă înțeleg cât de periculoase sunt ele pentru profesori și directorii școlilor, dar mai ales pentru elevi. Se cer măsuri măsuri urgente și din partea legislaturilor, căci, dacă se va întârzia, răul acesta repede va aduce spinii și mărăcinii lui, cum este scris:

Nuiaua și certarea dau înţelepciunea, dar copilul lăsat de capul lui face rușine mamei sale. (Prov.29:15)

Și nu numai mamei sale va face rușine. Amintiți-vă ce crimă odioasă a făcut adolescentul de 13 ani din Belgrad, când a omorât 14 copii, o profesoară și agentul de pază.

Mă rog lui Dumnezeu și doresc ca acest mesaj să fie citit de părinți, de profesori, de directorii de școli, de polițiști, deputații din parlament, ministrul Educației și Cercetării și de toți cei care trebuie să înțeleagă înțelepciunea profundă din Biblie, care spune:

Cine cruţă nuiaua urăște pe fiul său, dar cine-l iubește îl pedepsește îndată. (Prov.13:24)

Iar copiii care vor citi acest mesaj, să se ferească de orice rău și de răi. Să iubiți pe Dumnezeu și să vă temeți să faceți răul.