Comisia Parlamentară criticată de ONG-uri

Conferință de presă, ONG-uriComisia parlamentară specială constituită pentru organizarea și desfășurarea concursului de selectare a membrilor Consiliului anti-discriminare a fost criticată dur într-o conferință de presă ce s-a ținut astăzi la INFO-PRIM-NEO. Un grup de organizaţii neguvernamentale au solicitat Comisiei parlamentare pentru selectarea membrilor în Consiliul pentru pentru prevenirea şi eliminarea discriminării să facă publice motivele pentru care au fost respinse candidaturile a trei persoane care şi-au dorit să facă parte din acest consiliu, transmite Info-Prim Neo.

Pe lângă solicitare, reprezentanții ONG-urilor și-au exprimat nemulțumirea față de respingerea candidaturilor anterioare – Sergiu Ostaf, Nicolae Rădiță și Veronica Mihailov-Moraru, care ar fi ”cele mai puternice și recunoscute în domeniul drepturilor omului de când Republica Moldova este stat de drept”.

Comisia specială a fost criticată pentru acordarea unor întrebări discriminatorii, pentru nepublicarea avizelor prin care să argumenteze refuzul celor 3 candidați. De asemenea, au fost exprimate nemulțumiri în legătură cu modalitatea de organizare a interviului, de lipsa de transparenţă şi lipsa de echidistanţă. Consultantul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, Olga Bîtcă, a spus că interviurile au fost foarte diverse. Unor candidaţi le-au fost acordate întrebări neprofesioniste, legate de prejudecăţi, unele întrebări fiind chiar discriminatorii.

Potrivit Asociației Obștești ”Pentru Familie”, în cadrul interviuirilor, Comisia a acordat întrebări diverse, inclusiv pentru a determina eventuale prejudecăți și preferințe față de anumite categorii sociale, pentru a se asigura de o soluționare corectă și echitabilă a cazurilor de discriminare ce vor parveni ulterior.

Conferința poate fi privită în întregime mai jos: