Cum poți ajuta un cuplu căsătorit să evite divorțul?

Întrebare:

Am nevoie disperată de ajutorul dumneavoastră cu privire la problema divorțului. Cum pot sfătui un cuplu care sunt în prag de divorț? Ei s-au căsătorit recent și deja vor să divorțeze, iar aceasta este un lucru rău în ochii lui Dumnezeu. Soția este însărcinată. Ce pot face ca și consilier spiritual în această situație? Vă mulțumesc pentru ajutorul acordat. 

Cel mai important și primul lucru pe care trebuie să-l faceți, este să vă rugați pentru acest cuplu și pentru căsătoria lor. Și mai bine e, dacă puteți, să puneți aparte o zi de post pentru ei. Iată câteva sfaturi pe care încă doresc să vi le dau în legătură cu această situație neplăcută:

1. Fii sigur că poți consilia

Ca să poți sfătui corect și ajuta un cuplu să evite divorțul nu este suficient să ai doar dorință. Trebuie să ai suficiente cunoștințe din Sfintele Scripturi și înțelepciune ca să poți aborda problema. În Epistola către Galateni este scris:

Fraţilor, chiar dacă un om ar cădea deodată în vreo greşală, voi, cari sînteţi duhovniceşti, să-l ridicaţi cu duhul blîndeţei. Şi ia seama la tine însuţi, ca să nu fii ispitit şi tu. (Galateni 6:1)

Cei care doresc să divorțeze – evident că au căzut într-o greșeală sau mai multe, și doar o persoană duhovnicească va fi în stare să-i ridice. De aceea, fii sigur că poți face față acestei situații. Dacă nu, atunci…

2. Invită un slujitor al Evangheliei să ajute la soluționarea problemei

Nu știu cât de mare va fi deschiderea soțului și soției care doresc să divorțeze, dar dacă este o astfel de deschidere din partea lor ca să discute cu un slujitor al Evangheliei, invită pe păstorul tău sau pe persoana care crezi că va putea ajuta în această situație.

3. Vizitează cuplul

Doar privind dintr-o parte nu poți să rezolvi multe. Este bine să-i vizitezi pe acești oameni, mai ales dacă îți sunt apropiați și vă cunoașteți bine cu ei. Vizita ta mai poate elimina din tensiunea care s-a creat între ei și fii sigur că prin vizitare vei face tot posibilul pentru a ameliora situația.

4. Ascultă înainte să dai sfaturi

De obicei, în situații de acestea, oricare persoană din afară este tentată să ia partea unuia dintre soți și să-l condamne în mod subiectiv pe celălalt. Nu te grăbi să iei partea nimănui, ci ascultă atent – ai răbdare să asculți bine ca să înțelegi care sunt rădăcinile și cauzele adevărate care i-au adus până în pragul divorțului. Dacă vei începe să te dai cu părerea apărând pe unul, te poți trezi că celălalt te va ignora, sau, și mai rău, te va urâ și nu va dori să primească nici un fel de sfat de la tine.

5. Discută în parte cu soțul și cu soția

Caută posibilitatea să discuţi și cu soțul și cu soția aparte. În așa caz ei vor prezenta lucrurile care îi deranjează, astfel ai putea să îi înțelegi ceva mai bine, dar și să le dai sfaturi fiecăruia, în parte.

6. Începeți să studiați Sfintele Scripturi

Doar Cuvântul lui Dumnezeu le va putea da înțelepciunea necesară ca să-și păstreze căsătoria, să se raporteze corect unul faţă de altul și faţă de Dumnezeu. În mod deosebit vă sfătuiesc să faceți rost de cursul “Căsătorie fără regrete”, scrisă de Kay Arthur. Acesta este un studiu biblic excepțional care abordează profund și foarte practic cele mai importante aspecte ale căsătoriei. Bine ar fi dacă puteți să-i convingeți pe soțul și soția acestui cuplu să studieze întreg acest curs. Cu siguranță că aceasta le va aduce o totală transformare și le va reîntoarce bucuria să fie împreună.

7. Nu ceda ușor

Dacă vezi că lucrurile încep să se îndrepte în acel cuplu, iar relațiile se refac, nu crede că ei nu mai sunt expuși la nici un pericol, așa încât să nu te mai interesezi de ei. Caută deci să menții o relație frumoasă cu această familie, pentru ca atunci când va fi nevoie – să-i poți sfătui și ajuta.