Este necesar să mergi la prooroc când vrei să te căsătorești?

Întrebare:

Este normal ca o fată penticostală să se ducă la prooroc, ca să-i spună dacă să se căsătoreasca cu cel pe care l-a ales sau să nu se căsătorească? De fapt, mama fetei, tot penticostală, insistă să o ducă pe fată la prooroc pentru că nu îi place de băiatul care i-a cerut fata în căsătorie. Oare nu seamana cu mersul la ghicitoare? Din câte știu, acest dar al proorociei este pentru a se folosi în biserică, pentru a zidi biserica, nu pentru a decide soarta unei eventuale căsătorii. Aștept un răspuns. Vă mulțumesc. Domnul să vă binecuvânteze. 

Presupun că mama fetei are anumite motive să fie îngrijorată de căsătoria ei cu acel băiat pentru că este mamă și cred că îi dorește binele. Dar dacă are motive să nu-i placă ideea acestei căsătorii, trebuie să discute cu fata, să-i dea argumente și să nu recurgă la astfel de lucruri care mai degrabă par a fi manipulări decât proorocii. Am mai auzit că unii oameni vor să se elibereze de responsabilitatea luării deciziilor sau, pentru că vor să forțeze deciziile în favoarea lor, caută să meargă la unii pe care ei îi cred prooroci, dar care nu sunt neapărat așa, ci mai degrabă ghicitori. Am scris mai mult despre darul proorociei în articolul: ”Cum poți ști dacă ai darul de proorociță?” 

Mi-am amintit cum Ahab și-a căutat prooroci care să-i vorbească așa cum dorea el. Când a văzut această “solidaritate” a tuturor proorocilor, lui Iosafat, împăratul lui Iuda i s-a părut stranie și a întrebat dacă mai este vreun prooroc încă. Ahab a spus că mai este unul, Mica, care nu proorocește decât nenorociri. Deci, pe Ahab nu-l interesa adevărul, ci ca să aibă confirmarea proorocilor și să se ascundă sub autoritatea lor în deciziile pe care le lua. Slujitorii lui Ahab, în timp ce îl aduceau pe Mica, l-au instruit să vorbească și el bine împăratului, ca și ceilalți prooroci. Atunci Mica, proorocul, așa a și făcut, a proorocit în mod ironic și a spus tot ce dorea să audă Ahab și nu adevărul. Și-a dat seama și Ahab că era o ironie și a insistat la Mica să-i proorocească. Totuși, când Mica a spus că va muri în lupta la care mergea, Ahab s-a supărat pe prooroc și l-a băgat la închisoare. Lucrurile s-au întâmplat așa cum a proorocit Miha și Ahab a murit în acea luptă. Cazul se găsește scris în capitolul 22 al cărții 2 Împărați din Vechiul Testament. Tot ce am vrut să arăt cu această întâmplare este că unii încearcă să folosească autoritatea proorocilor pentru a manipula și avansa în planurile personale. Dacă acesta este și planul mamei acestei fete, atunci să se grăbească să se pocăiască pentru faptele și intențiile ei rele.

Dacă fata nu are libertatea să se căsătorească cu acel băiat sau nu-l iubește, să nu se căsătorească și dacă mama are temeri cu privire la băiatul care îi cere fata în căsătorie să-i spună fetei acele temeri, dar să nu apeleze la manipulări prin așa numiți “prooroci” din care unii se poartă ca și ghicitorii.

Un alt lucru important este ca să mergeți împreună cu fata la pastorul bisericii și să disutați cu el. De altfel, conform definiției biblice a cuvântului “prooroc” și pastorul tot este prooroc, pentru că el zidește sufletește Biserica.