Conferința pentru femei „Eliberarea de frică”, ediția a II-a

La 25 ianuarie 2014, a avut loc conferința pentru femei ediția a II-a organizată de Biserica „Buna Vestire” din Chișinău cu genericul ”Eliberarea de frică”. La conferință au participat 30 de femei cu vârsta între 18-50 de ani, iar vorbitoare a fost Anastasia Filat, profesoară în cadrul Institutului de Studii Biblice Inductive.

Anastasia Filat, organizatoarea conferinței, motivează necesitatea dezbaterii unui asemenea subiect, deoarece frica este un sentiment cu care se confruntă majoritatea femeilor în ziua de astăzi și cauzează stări depresive, afectează funcțiile organelor interne și provoacă multe boli fizice și psihice.

Cursul ”Eliberarea de frică” vorbește despre mai multe genuri de frică existente în conștiința omului și anume: siguranța celor dragi, diagnostice medicale, frica de a pierde locul de muncă, a casei, a unei relații, a independenței, a vieții și frica de moarte. Acest curs de studiu biblic ne învață cum să ne eliberăm din capcanele fricii, de stresul care o însoțește și ne dă putere să umblăm în credință și libertate, indiferent de circumstanțe.

Cuvântul lui Dumnezeu ne asigură că pentru El nu există nimic imposibil care să nu poată avea un răspuns:

”Iată, Eu sunt Domnul Dumnezeul oricărei făpturi. Este ceva de mirat din partea Mea?” (Ieremia 32:27)

Prezența fricii este rezultatul lipsei de încredere în Dumnezeu. Psalmistul spune în adresarea sa către Dumnezeu:

”Mă încred în Dumnezeu și nu mă tem de nimic, ce pot să-mi facă niște oameni?” (Psalmul 56:11)

Și în altă parte…

”Dragostea lui Dumnezeu nu stă în faptul că noi L-am iubit pe El, ci în faptul că El ne-a iubit pe noi și a trimis Fiul Său ca jerfă de ispășire pentru păcatele noastre. În dragoste nu este frică, ci dragostea desăvârșită izgonește frica; pentru că frica are cu sine pedeapsa și cine se teme, n-a ajuns desăvârșit în dragoste. (1 Ioan 4:10, 18)

Medicii de specialitate susțin că frica este o imagine mentală pe care ne-o formăm despre un eveniment posibil care poate surveni în viitor, imagine formată plecând de la ideea că în momentul în care acel eveniment se va întâmpla, nu vom fi capabili să facem față. Starea de frică se manifestă sub mai multe forme: disconfort, îngrijorare, anxietate, nervozitate, încordare ș.a.

Psihologii spun că frica poate fi combătută, în primul rând, prin conștientizarea ei și apoi prin înlocuirea gândurilor negative cu cele pozitive și nu există frică care să nu poată fi combătută.

Iulia Merla a plecat profund impresionată de ceea ce a învățat aici: ”Cel mai mult mi-a plăcut modul în care a fost abordat subiectul, iar faptul că și alte persoane au trecut prin aceleași situații ca și mine, m-a încurajat foarte mult.”

Participarea la această conferință le-a fost de un mare ajutor femeilor care au înțeles că terbuie să identifice mai întâi frica, pentru ca să poată lupta cu ea și doar credința în Dumnezeu te poate elibera de orice frică.